Gratis e-consult intake. Eerste e-consult is gratis
Bekijk nu
bloedprikken-hormonen

Bloedprikken op hormonen?


Bloedprikken op hormonen?

Binnenkort kun je bloedprikken op hormonen bij labplusarts. In deze blog leg ik je uit welke hormonen je kunt laten prikken en hoe makkelijk het bloedonderzoek met hormonen gaat.

Wat zijn hormonen?

Hormonen zijn signaalstoffen. Ze worden afgegeven door het ene orgaan en kunnen dan effect uitoefenen op een ander orgaan. Hoe komen ze bij een ander orgaan aan? Dat gaat via de bloedbaan. Daarom zijn ze ook zo goed te meten met een bloedonderzoek naar hormonen.

Welke hormonen zijn zinvol om te meten?

Schildklierhormoon TSH en T4 bloedonderzoek

In Nederland wordt vaak het schildklierhormoon gemeten. Deze bestaat uit twee waarden: de TSH en vrije T4. TSH wordt afgegeven door de hypofyse en zorgt voor de productie van T4. We noemen het vrij T4 omdat deze niet gebonden is aan een bindingsmolecuul. Door deze twee hormonen middels een bloedonderzoek te meten, komen we erachter hoe de schildklier werkt; gaat het goed, te snel of te langzaam? Zijn er ontstekingen of auto-immuunreacties?

Zwangerschapshormoon en vrouwelijke hormoon

Om de zwangerschap te bevestigen kun je je bloed prikken op HCG. Dit wordt uitgescheiden door het gele lichaampje en naargelang je zwangerschap vordert, wordt het uitgescheiden door de placenta. Aan de hand van deze hormoon in het bloed kunnen we kijken of er sprake is van zwangerschap of een extra-uterine zwangerschap.

De vrouwelijke hormonen FSH en oestrogeen zijn belangrijke hormonen om een vervroegde overgang met een bloedonderzoek aan te geven. Het is bij deze bepaling belangrijk om de pil tijdelijk gestaakt te hebben.

Mannelijke hormonen

Je kunt testosteron en PSA bloedonderzoek doen. Testosteron is een geslachtshormoon en mannen hebben hier een hogere waarde van. Wil je weten of jouw spierkrachttraining of dieet invloed heeft op jouw spiermassa? Je kunt dan testosteron en kreatinine laten meten. Wij raden dit voor sporters aan. PSA is een prostaatspecifieke antigeen. Het is niet zozeer een hormoon, maar meer een eiwit. PSA in een bloedonderzoek is aan te raden bij plasklachten. Het is een screeningstool voor prostaatkanker.

Stresshormoon

Cortisol is het stresshormoon. Hiermee kun je jouw stressniveau meten. Belangrijk bij de bloedbepaling van cortisol of het stresshormoon is dat je het bloed prikken op dezelfde tijdstip uitvoert. Cortisol heeft namelijk een ritme, 's ochtends is het vaak hoger dan 's avonds. Daarnaast kun je ook 24-uurs cortisol meten en cortisol in je haar of urine meten. Daar gaan we verder niet op in.

Bij labplusarts kun je bloedprikken op hormonen. Zie jij jouw hormoon er niet tussen staan, maar wil deze wel laten bepalen? Bel of stuur een e-mail en wij kijken voor een passende oplossing. Let er op dat bloedprikken op hormonen altijd met deskundig advies en interpretatie van uitslagen komt.Meer artikelen

blog.5.image

Gastblog: Hoe kom je uit een depressie?

In deze gastblog vertelt René Jansen (MindCure) over depressie en zijn diensten als coach en therapeut. Labplusarts is niet verantwoordelijk voor de (medische) inhoud van de tekst. Labplusarts biedt wel bloedonderzoeken aan om naar bepaalde oorzaken van depressie te zoeken, denk aan schildklieraandoeningen, vitaminetekorten of andere ziektes zoals Lyme die depressieve klachten kunnen geven.

Lees verder
blog.5.image

Groente en fruit

Fruit en groente zijn belangrijke componenten van een gezond dieet. Voldoende inname kan belangrijke ziektes zoals cardiovasculaire ziekten en kanker voorkomen en verminderen. Ongeveer 1.7 miljoen (2.8%) van alle doden wereldwijd zijn gerelateerd aan onvoldoende consumptie van groente en fruit

Lees verder
blog.5.image

Gastblog

Heb je een passie voor gezondheid, preventief medisch onderzoek of ben je een schrijftalent die anderen graag helpt bij hun gezonde leefstijl? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Lees verder
blog.5.image

Vermoeidheid

Vermoeidheid is een klacht die veel voorkomt en waar de niet zo snel een vinger op te leggen is. Moeheid heeft namelijk veel oorzaken en het is belangrijk om deze oorzaken in kaart te brengen. Bij labplusarts gaan we verder dan alleen bloedonderzoek.

Lees verder
blog.5.image

Bloedtest

Wanneer iemand zich met vage klachten presenteert, vraagt dit om nader onderzoek. Het meest simpele is de bloedtest. Met een bloedtest kun je onder andere vitamine tekorten en mineralen tekorten opsporen. Maar veel meer is mogelijk.

Lees verder
Icon