Bloedonderzoek op hormonen?
Via Labplusarts kun je uitgebreid onderzoek laten doen naar verschillende hormonen in het bloed. Zo kunnen we onder andere mannelijke hormonen en vrouwelijke hormonen testen. In dit artikel leggen we je uit op welke hormonen je kunt laten prikken en hoe makkelijk het bloedonderzoek naar hormonen bij hormonale disbalans gaat.
Wat zijn hormonen?
Hormonen zijn signaalstoffen. Ze worden afgegeven door het ene orgaan en kunnen dan effect uitoefenen op een ander orgaan. Soms zelfs ook op hetzelfde orgaan. Hierbij hoor je soms de termen endocrien en exocrien. Hoe komen hormonen bij een ander orgaan aan? Dat gaat via de bloedbaan en noemen we exocriene secretie. Omdat hormonen in je bloed voorkomen, zijn ze daarom ook zo goed te meten door middel van een bloedonderzoek naar hormonen.
Welk bloedonderzoek hormonen?
Je kunt verschillende hormonen testen in het bloed. Dit geldt niet alleen voor vrouwen, want ook voor mannen kan hormonen prikken interessant zijn. Hieronder noemen we ze voor je op.
Schildklierhormoon: TSH screening en fT4 bloedonderzoek
In Nederland worden de schildklierhormonen vaak gemeten. Deze bestaan uit veel hormonen, maar wij meten met name twee waarden: de TSH en vrije T4. Dat komt omdat de andere waarden vrijwel altijd normaal zijn wanneer de TSH en fT4 ook normaal zijn. TSH wordt afgegeven door de hypofyse en zorgt voor de productie van T4. We noemen dit vrij T4, omdat deze niet gebonden is aan een bindingsmolecuul. Door deze twee hormonen te laten testen, komen we erachter hoe de schildklier werkt. Gaat het goed, te snel of te langzaam? Zijn er ontstekingen of auto-immuunreacties? Een bloedonderzoek naar het TSH hormoon, ofwel TSH screening, is een van de meest aangevraagde onderzoeken.
Bekijk de schildklier bloedonderzoeken
Bloedonderzoek naar zwangerschapshormoon en vrouwelijke hormonen
Om de zwangerschap te bevestigen kun je bloed prikken op kwantitatief hCG. Dit wordt uitgescheiden door het gele lichaampje en naargelang je zwangerschap vordert, wordt het uitgescheiden door de placenta. Aan de hand van dit hormoon in het bloed kunnen we kijken of er sprake is van zwangerschap of een extra-uterine zwangerschap. Dit bloedonderzoek voor vrouwelijke hormonen kan ook uitgebreid worden met een ander belangrijk vrouwelijk geslachtshormoon, namelijk progesteron.
Hormonen prikken om zwanger te worden: progesteron
Wil je bloedprikken op hormonen om de eisprong te bepalen? Dan is progesteron het meest gevoelige hormonen bloedonderzoek. De eisprong vindt plaats aan het begin van de luteale fase, voor de menstruatie. Het wordt tijdens de zwangerschap ook gebruikt om een mogelijke buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een vroeg miskraam vast te stellen.
De functie van progesteron is om het baarmoederslijmvlies in stand te houden tijdens de zwangerschap. Hierdoor kan een bevruchte eicel zich innestelen. Een daling van het progesteron volgt de luteale fase. Hierna begint de menstruatie. Progesteron wordt vaak gemeten door koppels die IVF behandelingen of vruchtbaarheidsproblemen ondergaan om te testen of er daadwerkelijk een eisprong plaats vindt. Belangrijker nog is om te weten wanneer de eisprong plaats vindt, want dit is de window om een zaadcel te introduceren. Zo kun je dus hormonen prikken om zwanger te worden.
Hormoon prikken: vruchtbaarheid
De vrouwelijke hormonen FSH & LH, oestrogeen en progesteron zijn belangrijke hormonen voor de vruchtbaarheid van de vrouw. Testosteron is ook belangrijk, maar dit hormoon is belangrijker voor de fertiliteit bij de man. FSH & LH zijn de grote regulatoren en zij sturen de productie van andere vrouwelijke hormonen aan, zoals oestradiol (een hormoon uit de groep oestrogenen) en progesteron. Deze bloedtesten voor vruchtbaarheid zijn niet alleen voor fertiliteitsbepalingen, maar ook om de overgang te bepalen.
De overgang heet ook wel de menopauze. Door middel van hormonen prikken kan een vervroegde overgang worden bepaald. Hierbij is met name de FSH waarde belangrijk. Bij alle bloedonderzoeken naar hormonen voor vrouwen is het cruciaal om de pil minimaal twee maanden gestaakt te hebben. De pil kan namelijk de waarden van deze vrouwelijke hormonen beïnvloeden.
Bekijk de hormonen vrouw bloedtesten
Bloedtest hormonen man
Bij een bloedonderzoek voor mannelijke hormonen, kun je een testosteron en PSA bloedonderzoek doen. Testosteron is een geslachtshormoon en mannen hebben hier hogere waarden van. Een testosteron hormoon bloedtest is met name van belang bij erectieproblemen of verminderde zin in seks. Daarnaast kun je ook testosteron bloedonderzoek doen als sporter. Wil je weten of je krachttraining of dieet invloed heeft op jouw spiermassa? Dan kun je testosteron en kreatinine laten meten. Wij raden dit voor sporters aan. Wil je bloedprikken op hormonen voor testosteron? Dan moet je voor 10:00 uur 's morgens bloed laten prikken.
PSA is een prostaatspecifieke antigeen. Het is niet zozeer een hormoon, maar meer een eiwit. PSA in een bloedonderzoek is aan te raden bij plasklachten. Het is een screeningstool voor prostaatkanker en is met name geschikt voor mannen op oudere leeftijd.
Bekijk de hormonen man bloedtesten
Bloedonderzoek cortisol: stresshormoon
Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Door middel van het aantal cortisol in het bloed kun je jouw stressniveau meten. Belangrijk bij de bloedbepaling van cortisol of het stresshormoon is dat je het bloed prikken op hetzelfde tijdstip uitvoert. Cortisol heeft namelijk een ritme: 's ochtends is het vaak hoger dan 's avonds. Daarnaast kun je ook 24-uurs cortisol meten in bloed en cortisol in je haar of urine meten. Bij Labplusarts interpreteert de huisarts de cortisol test altijd met behulp van het bloedonderzoek.
Bekijk het stresshormoon bloedonderzoek
Bij Labplusarts kun je gemakkelijk bloedprikken voor hormonen. Zie jij jouw hormoon er niet tussen staan, maar wil deze wel laten bepalen? Bel of stuur een e-mail en wij kijken voor een passende oplossing om jouw hormonen te meten. Let er op dat een bloedtest op hormonen altijd met deskundig advies en interpretatie van uitslagen komt.
Bekijk de bloedonderzoeken voor alle hormonen
FAQ:
Wat zijn hormonen?
Hormonen zijn signaalstoffen en kunnen effect uitoefenen op je organen. Ze regelen veel processen in je lichaam en hebben effect op verschillende processen, zoals bijvoorbeeld de groei, slaap, en je gevoelens. Je hormonen worden door het lichaam verplaatst door je bloedbaan.
Welke hormonen kun je laten testen?
Bij Labplusarts kun je op verschillende hormonen laten prikken:
- Stresshormoon Cortisol
- Schildklierhormonen: TSH, FT4
- Hormonen man: Testosteron, DHEA, SHBG, kreatinine, eGFR
- Hormonen vrouw: Oestradiol, FSH, LH, prolactine
- Tumoren opsporen: Catecholaminen (adrenaline, noradrenaline, dopamine)