Hormonen man

Bepalingen: Vrije testosteron, Testosteron, SHBG, Kreatinine, eGFR

Hormonen man bloedonderzoek - Wat is het?

Met deze bloedtest kun je jouw hormonen laten bepalen. Deze hormonen zijn belangrijk om te meten bij het gebruik van sportsupplementen bij bodybuilders. Hormonen zoals testosteron zorgen voor meer spieren, meer kracht en prestatie. Om te kijken of jouw sportsupplementen de gewenste hormoonbalans teweeg brengen, kun je dit bloedonderzoek doen. Hierbij kijken we ook naar de nierfunctie. Overmatig gebruik van eiwitten of supplementen kan nierschade toebrengen. Als je tijdig test, kun je dit voorkomen.

Wat bepalen we bij bloedonderzoek hormonen man?

Bloedonderzoek: vrij en totaal testosteron

Testosteron is het 'mannelijke' geslachtshormoon dat voornamelijk in de zaadballen wordt aangemaakt bij mannen. Het zorgt onder andere voor de ontwikkeling van volwassen mannelijke geslachtskenmerken, zoals lage stem, penis groei, lichaamsbeharing, agressie of alfa gedrag en spierontwikkeling. Daarnaast zorgt het voor goede stevige botten en zin in seks (libido).

Naast de aanmaak van testosteron in de zaadballen, wordt het bij zowel mannen en vrouwen in de bijnieren aangemaakt. In kleinere hoeveelheden tevens in de eierstokken bij vrouwen. Testosteron wordt bij vrouwen omgezet naar oestradiol. De meting bij vrouwen is daarom om te kijken of er teveel testosteron is. Dit kan komen door onder andere geen goede omzetting naar oestradiol.

Testosteron is voor ongeveer 95% gebonden aan de eiwitten albumine en SHBG (seks hormoon bindend globuline). Alleen het vrije testosteron is actief. In dit bloedonderzoek voor testosteron kijken we naar zowel testosteron, vrij testosteron alsook SHBG.

Bloedonderzoek: SHBG

Bij vrouwen wordt de SHBG bloedtest gebruikt om overmatige activiteit van mannelijk hormoon aan te tonen, zoals bij cyclusstoornissen en/of overmatige haargroei. Een SHBG bloedtest wordt dus ook ingezet voor onderzoek naar redenen van infertiliteit en alvorens met IVF te beginnen.

SHBG is een eiwit geproduceerd in de lever. Het kan testosteron en oestradiol aan zich binden om zo inactief te houden. Zo kan het getransporteerd worden door het lichaam via het bloed. Veel testosteron remt de productie van SHBG.

Verandering van de hoeveelheid SHBG heeft invloed op de hoeveelheid testosteron dat vrij beschikbaar is. Normaal is in mannen ca 50% en in vrouwen ca 75% van het testosteron gebonden aan SHBG. De overige 50% resp. 25% is zwak gebonden aan een ander bloedeiwit, albumine of ongebonden (vrij). Deze laaste 2 vormen zijn de bioactive (snel beschikbare) vormen.

Bloedonderzoek: Kreatinine en eGFR

In een hormonen bloedonderzoek pakket hoort daarnaast ook de nierfunctie te worden bepaald. De nierfunctie bereken je met de kreatinine waarde. Dit is een afbraakproduct van spieren en van eiwit metabolisme. Aangezien het vrijkomen van kreatinine op een constante snelheid gebeurt, kun je een uitstekende schatting van de nierfunctie maken. Dit drukken we dan uit in de eGFR, oftewel de estimated GFR, de glomerulaire filtratie ratio. De reden dat kreatinine gebruikt kan worden voor het nierfunctie bloedonderzoek, is omdat het vrijwel onveranderd door de nieren gaat. Alle afgebroken kreatinine wordt uitgeplast en er wordt vrijwel nul kreatinine weer opgenomen door het reabsorptie systeem. Uitzondering is wanneer je supplementen gebruikt.

Bij mensen die in korte tijd veel spiermassa aankomen of verliezen, zal het vrijkomen van kreatinine niet op een constante snelheid gebeuren. Dus bij bodybuilders of anorexia patiënten is de nierfunctie bepaling middels de eGFR niet altijd betrouwbaar. Maar de kreatinine waarde geeft wel een goede afspiegeling van de spieropbouw en spierafbraak.

Nuchter testen?

Je hoeft voor deze bloedtest niet nuchter te zijn. Dit onderzoek moet in de ochtend gebeuren voor 10:00 uur. Dit uitslag van sommige waarden zoals DHEA-S of SHBG duren langer dan 24 uur, gemiddeld rond de 5-7 werkdagen.

Hoe werkt het?

Professionele afname

Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.

 1. 1

  Vind de test die bij jou past

  Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.

 2. 2

  Kies een priklocatie

  Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.

 3. 3

  Laat je prikken

  Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.

 4. 4

  Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg

  Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.

Altijd een locatie in de buurt

Wanneer kiezen voor deze test?

Kies het bloedonderzoek hormonen man wanneer:
 • Je aan krachttraining of bodybuilding doet en de effecten op je mannelijke hormonen wilt meten
 • Je cyclusproblemen, overbeharing, infertiliteit of andere 'mannelijke' kenmerken hebt als vrouw.
 • Je bepaalde vormen van kanker zoals teelbalkanker op het spoor wilt komen
 • Je als man zijnde vrouwelijke kenmerken ontwikkeld hebt.
 • Je verminderde zin in seks (verlaagd libido) ontwikkeld hebt.


Wanneer testen?

Bij klachten die hier zijn beschreven wordt het aangeraden om deze test te doen en bij abnormale waarden een consult met de huisarts te nemen. Dit kan ook bij Labplusarts middels een E-Consult.
De meting van het onderzoek bij Hormonen man gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van Hormonen man is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor Hormonen man klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van Hormonen man kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor Hormonen man vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een Hormonen man test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het Hormonen man onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van Hormonen man sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor Hormonen man moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak voorHormonen man kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij Hormonen man onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van Hormonen man zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.

Hormonen man

105,-
Validatie door artsen
Uitslag binnen: 24 - uur
?
Spoed mogelijk
?
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Bloedprikken zonder verwijzing op 350+ locaties

Eenvoudig bloedprikken waar en wanneer het jou uitkomt.

Keuze uit meer dan 100 testen, mogelijkheid om eigen ideale test samen te stellen
Validatie door medisch team (BIG geregistreerde artsen)
Snel en begrijpelijke resultaten