Background

Hormonen man

Hormonen man

Bepalingen: SHBG, vrij testosteron, testosteron, kreatinine, eGFR

Nuchter testen?

Je hoeft voor deze bloedtest niet nuchter te zijn. Dit onderzoek moet in de ochtend gebeuren voor 10:00 uur. Dit uitslag van sommige waarden zoals DHEA-S of SHBG duren langer dan 24 uur, gemiddeld rond de 5-7 werkdagen.

Hormonen man bloedonderzoek - Wat is het?

Met deze bloedtest kun je jouw hormonen laten bepalen. Deze hormonen zijn belangrijk om te meten bij het gebruik van sportsupplementen bij bodybuilders. Hormonen zoals testosteron zorgen voor meer spieren, meer kracht en prestatie. Om te kijken of jouw sportsupplementen de gewenste hormoonbalans teweeg brengen, kun je dit bloedonderzoek doen. Hierbij kijken we ook naar de nierfunctie. Overmatig gebruik van eiwitten of supplementen kan nierschade toebrengen. Als je tijdig test, kun je dit voorkomen.

Wat bepalen we bij bloedonderzoek hormonen man?

Bloedonderzoek: vrij en totaal testosteron

Testosteron is het 'mannelijke' geslachtshormoon dat voornamelijk in de zaadballen wordt aangemaakt bij mannen. Het zorgt onder andere voor de ontwikkeling van volwassen mannelijke geslachtskenmerken, zoals lage stem, penis groei, lichaamsbeharing, agressie of alfa gedrag en spierontwikkeling. Daarnaast zorgt het voor goede stevige botten en zin in seks (libido).

Naast de aanmaak van testosteron in de zaadballen, wordt het bij zowel mannen en vrouwen in de bijnieren aangemaakt. In kleinere hoeveelheden tevens in de eierstokken bij vrouwen. Testosteron wordt bij vrouwen omgezet naar oestradiol. De meting bij vrouwen is daarom om te kijken of er teveel testosteron is. Dit kan komen door onder andere geen goede omzetting naar oestradiol.

Testosteron is voor ongeveer 95% gebonden aan de eiwitten albumine en SHBG (seks hormoon bindend globuline). Alleen het vrije testosteron is actief. In dit bloedonderzoek voor testosteron kijken we naar zowel testosteron, vrij testosteron alsook SHBG.

Bloedonderzoek: SHBG

Bij vrouwen wordt de SHBG bloedtest gebruikt om overmatige activiteit van mannelijk hormoon aan te tonen, zoals bij cyclusstoornissen en/of overmatige haargroei. Een SHBG bloedtest wordt dus ook ingezet voor onderzoek naar redenen van infertiliteit en alvorens met IVF te beginnen.

SHBG is een eiwit geproduceerd in de lever. Het kan testosteron en oestradiol aan zich binden om zo inactief te houden. Zo kan het getransporteerd worden door het lichaam via het bloed. Veel testosteron remt de productie van SHBG.

Verandering van de hoeveelheid SHBG heeft invloed op de hoeveelheid testosteron dat vrij beschikbaar is. Normaal is in mannen ca 50% en in vrouwen ca 75% van het testosteron gebonden aan SHBG. De overige 50% resp. 25% is zwak gebonden aan een ander bloedeiwit, albumine of ongebonden (vrij). Deze laaste 2 vormen zijn de bioactive (snel beschikbare) vormen.

Bloedonderzoek: Kreatinine en eGFR

In een hormonen bloedonderzoek pakket hoort daarnaast ook de nierfunctie te worden bepaald. De nierfunctie bereken je met de kreatinine waarde. Dit is een afbraakproduct van spieren en van eiwit metabolisme. Aangezien het vrijkomen van kreatinine op een constante snelheid gebeurt, kun je een uitstekende schatting van de nierfunctie maken. Dit drukken we dan uit in de eGFR, oftewel de estimated GFR, de glomerulaire filtratie ratio. De reden dat kreatinine gebruikt kan worden voor het nierfunctie bloedonderzoek, is omdat het vrijwel onveranderd door de nieren gaat. Alle afgebroken kreatinine wordt uitgeplast en er wordt vrijwel nul kreatinine weer opgenomen door het reabsorptie systeem. Uitzondering is wanneer je supplementen gebruikt.

Bij mensen die in korte tijd veel spiermassa aankomen of verliezen, zal het vrijkomen van kreatinine niet op een constante snelheid gebeuren. Dus bij bodybuilders of anorexia patiënten is de nierfunctie bepaling middels de eGFR niet altijd betrouwbaar. Maar de kreatinine waarde geeft wel een goede afspiegeling van de spieropbouw en spierafbraak.

Wanneer kiezen voor deze test?

Kies het bloedonderzoek hormonen man wanneer:
  • Je aan krachttraining of bodybuilding doet en de effecten op je mannelijke hormonen wilt meten
  • Je cyclusproblemen, overbeharing, infertiliteit of andere 'mannelijke' kenmerken hebt als vrouw.
  • Je bepaalde vormen van kanker zoals teelbalkanker op het spoor wilt komen
  • Je als man zijnde vrouwelijke kenmerken ontwikkeld hebt.
  • Je verminderde zin in seks (verlaagd libido) ontwikkeld hebt.


Wanneer testen?

Bij klachten die hier zijn beschreven wordt het aangeraden om deze test te doen en bij abnormale waarden een consult met de huisarts te nemen. Dit kan ook bij Labplusarts middels een E-Consult.

Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie van uitslag door een arts
  • Uitslag doorgaans binnen 48 uur
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online