Het stresshormoon bloedonderzoek, gebaseerd op de meting van cortisol in het bloed, is een waardevolle diagnostische tool voor het identificeren van stoornissen in de cortisolproductie. Een goed begrip van de interpretatie van de testresultaten en de klinische context is essentieel voor een nauwkeurige diagnose en gepaste behandeling van patiënten met hormonale aandoeningen.
Waarom deze test?
Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Het Cortisol bloedonderzoek wordt uitgevoerd om de aanwezigheid en hoeveelheid van cortisol in het lichaam te meten. Veel mensen doen dit onderzoek wanneer er sprake is van:
- Acute stress
- Langdurige stress
- Het syndroom van Cushing (te veel cortisol productie) vast te stellen
- De ziekte van Addison (te weinig cortisol productie) vast te stellen
Wat wordt er getest?
De test analyseert de concentratie cortisol in het bloed. Cortisol is een hormoon dat wordt geproduceerd door de bijnieren en speelt een belangrijke rol bij het reguleren van verschillende lichaamsfuncties, zoals de stofwisseling, bloeddruk, en immuunrespons. De cortisol productie wordt beïnvloed door diverse factoren, waaronder stress, inspanning, ziekte, overgewicht en temperatuur.
Hoe wordt het materiaal verkregen?
Bloed voor deze test wordt afgenomen via een standaard bloedafname procedure. Hierbij wordt een ader in de arm geprikt. Daardoor is het bloed aanwezig voor analyse in ons laboratorium. Je kunt tijdens het bestelproces op onze website een priklocatie kiezen en een afspraak maken voor de bloedafname.
Wanneer wordt er getest?
Een te hoge productie aan cortisol kan symptomen veroorzaken zoals verhoogde bloeddruk, gewichtstoename, dunner wordende huid, spierverlies en osteoporose. Aan de andere kant kan laag cortisol leiden tot vermoeidheid, spierzwakte, lage bloeddruk en buikpijn, met mogelijke levensbedreigende situaties zoals bijvoorbeeld in stressvolle omstandigheden.
De cortisoltest wordt ook gebruikt om de effecten van corticosteroïden te controleren bij patiënten die deze medicijnen gebruiken voor ontstekingsaandoeningen zoals astma, artritis en auto-immuunziekten.
Wat betekent de uitslag?
De cortisolwaarden in het bloed variëren gedurende de dag, waarbij de hoogste niveaus 's ochtends worden gemeten en de laagste s avonds rond middernacht. Afwijkende cortisolwaarden kunnen wijzen op verschillende aandoeningen, zoals de ziekte van Cushing of Addison, maar ook op andere factoren zoals stress, ziekte of medicatiegebruik.
Een verhoogd cortisol kan worden veroorzaakt door factoren zoals stress, zware inspanning, ziekte of zwangerschap, terwijl weinig cortisol vaak het gevolg is van medicatiegebruik met synthetische corticosteroïden. Een normaal cortisolniveau verschilt per tijdstip van de dag en kan variëren tussen individuen.
Nog vragen?
Ons medisch team heeft deze informatie met zorg samengesteld in samenwerking met diverse laboratoria. Bij vragen zijn we bereikbaar op ons telefoonnummer of per e-mail contact@labplusarts.nl