Background

Stresshormoon

Stresshormoon

Bepalingen: Cortisol
Let er op dat je de meest betrouwbare resultaten krijgt met een 24-uurs cortisol onderzoek. Bij het bloedonderzoek van dit stresshormoon is het goed om twee keer te prikken op dezelfde tijdstip (andere dag) om een referentie waarde te krijgen.
Cortisol bloedtest

Jij wilt een idee krijgen over hoeveel stress je ervaart? Je kunt dan jouw cortisol bepalen op dezelfde tijdstippen. Cortisol is een hormoon dat een rol speelt bij eiwitmetabolisme, vetten en koolhydraten. Het verhoogt de bloedsuikerspiegel en onderdrukt de afweer.

Cortisol kun je meten in speeksel, urine en haar. De makkelijkste bepaling is in het bloed. Een cortisol bloedonderzoek is zo gedaan, maar moet wel op reguliere tijdstippen worden bepaald ter vergelijking. Dit komt omdat cortisol in de ochtend hoog is, en in de avond laag.
Cortisol piekt in de ochtend en daalt door de dag heen. Bij stressvolle momenten stijgt het weer. Hier zit een bepaald patroon in. Het beste zou zijn om een 24-uurs bepaling te doen voor de allerbeste resultaat, maar een gewone bloedtest volstaat ook als je een waarde ter vergelijking hebt. Een cortisol bloedtest is een hormoon bepaling.

Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie van uitslag door een arts
  • Uitslag doorgaans binnen 48 uur
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online