Catecholaminen

Bepalingen:

Je kunt de catecholamine test aanvragen bij onbegrepen klinische verschijnselen van hoge bloeddruk zoals zware hoofdpijn, een snelle hartslag en zweten. Dit kan in aanvallen voorkomen. Met deze test kun je de aanwezigheid van een tumor aantonen of uitsluiten. Voor het definitief aantonen van een feochromocytoom is aanvullend onderzoek in de vorm van een MRI noodzakelijk. Hiermee kun je de tumor in beeld brengen. Soms wordt er gekozen voor een test in het bloed, soms voor een test in de urine. Maar het komt ook voor dat beide testen vrijwel tegelijkertijd worden uitgevoerd.

Wat bepalen we bij het onderzoek naar catecholaminen?

Catecholaminen: adrenaline, noradrenaline en dopamine

Deze test bepaalt de hoeveelheden adrenaline, noradrenaline en dopamine in het bloed of in de urine. Standaard doen we het urineonderzoek. Wanneer we twijfelen over de uitslag, dan kunnen we in een later stadium ook het bloedonderzoek aanraden. Het kan ook zo zijn dat jouw voorkeur uitgaat naar het bloedonderzoek. Dit kunnen we ook direct doen. Bij inconclusieve uitslagen kunnen we dan het urineonderzoek aanraden. Een diagnose wordt niet alleen met de test gesteld. De arts zal het ook nodig vinden om naar de symptomen te vragen. Je wordt daarom aangeraden om een kosteloze telefonische consult aan te vragen. Dit doe je door een e-mail te sturen met je beschibkaarheid. Een van onze specialisten op het gebied van deze (goedaardige) tumoren zal dan contact opnemen met jou.

Deze drie stoffen worden allen gemaakt uit tyrosine (een aminozuur) en daarom heten ze catecholamines genoemd. Dopamine wordt in het zenuwstelsel gemaakt en adrenaline en noradrenaline in de bijnieren. Al deze drie hormonen worden bij stress en inspanning geproduceerd om jou alert, waakzaam en actief te houden. Hierdoor kun je plotseling veel inspanning leveren of alert blijven.

Een te hoge productie van deze hormonen vindt plaats wanneer er een tumor aanwezig is die ook catecholamines produceert. Deze tumoren noemen we neuro-endocriene tumoren. Een specifieke tumor die het hormoon adrenaline produceert, waardoor er overproductie is, heet een feochromocytoom. Deze hormonen veroorzaken de klachten die passen bij stress en inspanning zoals bijvoorbeeld hoge bloeddruk, hoofdpijn en hartkloppingen.

Een feochromocytoom is uiterst zeldzaam, en over het algemeen goedaardig. Hoewel ze vaak goedaardige tumoren zijn, zijn ze wel gevaarlijk. Dit komt doordat ze een hoge bloeddruk veroorzaken. Dit is schadelijk voor de vaten en nieren. Middels een bloedtest naar dit hormoon of middels urineonderzoek kunnen we kijken of deze tumor of andere neuro-endocriene tumoren aanwezig zijn.

Alternatieve test: metanefrine test

Een test naar bijnierschorstumoren zoals een feochromocytoom kan op meerdere manieren. Vroeger werd het VMA gemeten in urine. Dat is nu niet meer gebruikelijk. Tegenwoordig hebben we twee andere onderzoeken. Dat zijn de catecholamines, maar steeds vaker worden metanefrines gemeten. Dit zijn afbraakproducten van catecholamines en zijn betrouwbaarder. Met andere woorden, de metanefrine urinetest is fijner in het detecteren van een feochromatocytoom. Echter, bij zekerheid moet er uiteindelijk een MRI worden gedaan.

Bijzonderheden?

Het betreft hier het 24-uurs urineonderzoek. De uitslagen van dit onderzoek duren ongeveer 16 dagen nadat je urine hebt ingeleverd. Voor het inleveren van de urine ontvang je binnen enkele dagen (afhankelijk van PostNL) een 3L urinebak.

Hoe werkt het?

Professionele afname

Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.

 1. 1

  Vind de test die bij jou past

  Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.

 2. 2

  Kies een priklocatie

  Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.

 3. 3

  Laat je prikken

  Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.

 4. 4

  Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg

  Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.

Altijd een locatie in de buurt

Wanneer kiezen voor deze test?

Kies het catecholamine bloedonderzoek of urineonderzoek:
 • Bij onbegrepen klinische verschijnselen van hoge bloeddruk zoals zware hoofdpijn, snelle hartslag, zweten en opgejaagd gevoel
 • Nadat de voor de hand liggende diagnoses uitgesloten zijn (schildklierproblemen, menopauze, vaatschade etc.)
 • Bij aanleg voor een feochromocytoom (erfelijkheid)
 • Bij geen mogelijkheid of geen wens tot de metanefrine test


Wanneer deze hormonen testen?

Bij klachten die hier zijn beschreven wordt het aangeraden om eerst het urineonderzoek en daarna het bloedonderzoek te doen. Vervolgens word je doorgestuurd voor een MRI test.
De meting van het onderzoek bij Catecholaminen gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van Catecholaminen is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor Catecholaminen klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van Catecholaminen kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor Catecholaminen vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een Catecholaminen test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het Catecholaminen onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van Catecholaminen sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor Catecholaminen moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak voorCatecholaminen kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij Catecholaminen onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van Catecholaminen zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.

Catecholaminen

349,-
Validatie door artsen
Uitslag binnen: - uur
?
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Bloedprikken zonder verwijzing op 350+ locaties

Eenvoudig bloedprikken waar en wanneer het jou uitkomt.

Keuze uit meer dan 100 testen, mogelijkheid om eigen ideale test samen te stellen
Validatie door medisch team (BIG geregistreerde artsen)
Snel en begrijpelijke resultaten