Je kunt de catecholamine test aanvragen bij onbegrepen klinische verschijnselen van hoge bloeddruk zoals zware hoofdpijn, een snelle hartslag en zweten. Dit kan in aanvallen voorkomen. Met deze test kun je de aanwezigheid van een tumor aantonen of uitsluiten. Voor het definitief aantonen van een feochromocytoom is aanvullend onderzoek in de vorm van een MRI noodzakelijk. Hiermee kun je de tumor in beeld brengen. Soms wordt er gekozen voor een test in het bloed, soms voor een test in de urine. Maar het komt ook voor dat beide testen vrijwel tegelijkertijd worden uitgevoerd.
Wat bepalen we bij het onderzoek naar catecholaminen?
Catecholaminen: adrenaline, noradrenaline en dopamine
Deze test bepaalt de hoeveelheden adrenaline, noradrenaline en dopamine in het bloed of in de urine. Standaard doen we het urineonderzoek. Wanneer we twijfelen over de uitslag, dan kunnen we in een later stadium ook het bloedonderzoek aanraden. Het kan ook zo zijn dat jouw voorkeur uitgaat naar het bloedonderzoek. Dit kunnen we ook direct doen. Bij inconclusieve uitslagen kunnen we dan het urineonderzoek aanraden. Een diagnose wordt niet alleen met de test gesteld. De arts zal het ook nodig vinden om naar de symptomen te vragen. Je wordt daarom aangeraden om een kosteloze telefonische consult aan te vragen. Dit doe je door een e-mail te sturen met je beschibkaarheid. Een van onze specialisten op het gebied van deze (goedaardige) tumoren zal dan contact opnemen met jou.Deze drie stoffen worden allen gemaakt uit tyrosine (een aminozuur) en daarom heten ze catecholamines genoemd. Dopamine wordt in het zenuwstelsel gemaakt en adrenaline en noradrenaline in de bijnieren. Al deze drie hormonen worden bij stress en inspanning geproduceerd om jou alert, waakzaam en actief te houden. Hierdoor kun je plotseling veel inspanning leveren of alert blijven.
Een te hoge productie van deze hormonen vindt plaats wanneer er een tumor aanwezig is die ook catecholamines produceert. Deze tumoren noemen we neuro-endocriene tumoren. Een specifieke tumor die het hormoon adrenaline produceert, waardoor er overproductie is, heet een feochromocytoom. Deze hormonen veroorzaken de klachten die passen bij stress en inspanning zoals bijvoorbeeld hoge bloeddruk, hoofdpijn en hartkloppingen.
Een feochromocytoom is uiterst zeldzaam, en over het algemeen goedaardig. Hoewel ze vaak goedaardige tumoren zijn, zijn ze wel gevaarlijk. Dit komt doordat ze een hoge bloeddruk veroorzaken. Dit is schadelijk voor de vaten en nieren. Middels een bloedtest naar dit hormoon of middels urineonderzoek kunnen we kijken of deze tumor of andere neuro-endocriene tumoren aanwezig zijn.
Alternatieve test: metanefrine test
Een test naar bijnierschorstumoren zoals een feochromocytoom kan op meerdere manieren. Vroeger werd het VMA gemeten in urine. Dat is nu niet meer gebruikelijk. Tegenwoordig hebben we twee andere onderzoeken. Dat zijn de catecholamines, maar steeds vaker worden metanefrines gemeten. Dit zijn afbraakproducten van catecholamines en zijn betrouwbaarder. Met andere woorden, de metanefrine urinetest is fijner in het detecteren van een feochromatocytoom. Echter, bij zekerheid moet er uiteindelijk een MRI worden gedaan.Bijzonderheden?
Het betreft hier het 24-uurs urineonderzoek. De uitslagen van dit onderzoek duren ongeveer 16 dagen nadat je urine hebt ingeleverd. Voor het inleveren van de urine ontvang je binnen enkele dagen (afhankelijk van PostNL) een 3L urinebak.Hoe werkt het?
Professionele afname
Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.
-
1
Vind de test die bij jou past
Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.
-
2
Kies een priklocatie
Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.
-
3
Laat je prikken
Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.
-
4
Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg
Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.
Wanneer kiezen voor deze test?
Kies het catecholamine bloedonderzoek of urineonderzoek:- Bij onbegrepen klinische verschijnselen van hoge bloeddruk zoals zware hoofdpijn, snelle hartslag, zweten en opgejaagd gevoel
- Nadat de voor de hand liggende diagnoses uitgesloten zijn (schildklierproblemen, menopauze, vaatschade etc.)
- Bij aanleg voor een feochromocytoom (erfelijkheid)
- Bij geen mogelijkheid of geen wens tot de metanefrine test