Schildklier

Bepalingen: TSH, evt. FT4

Nuchter testen?

Je hoeft voor deze bloedtest niet nuchter te zijn.

Schildklier bloedonderzoek - Wat is het?

Het bloedonderzoek naar schildklier bepaalt jouw schildklierhormonen. De schildklier is een klier in het halsgebied. Door de afscheiding van hormonen heeft de schildklier veel functies, zoals de stofwisseling in het lichaam.

Na afgifte van een hormoon uit de hersenen zal de schildklier verschillende schildklierhormonen produceren. De belangrijkste daarvan meten wij in het bloedonderzoek.

Let op, de TSH wordt bepaald. Indien afwijkend, dan ook de fT4. Indien u de fT4 in alle gevallen wilt ontvangen, dan graag aangeven na uw bestelling.

Wat bepalen we?

Bloed: TSH

TSH staat voor thyroid stimulating hormoon. TSH is een hormoon uit de hersenen. Het heeft een effect op de schildklier. Wanneer TSH in contact komt met de schildklier, zet het de productie van FT3 en FT4 aan. Dit zijn de hormonen die de schildklier afgeeft. Deze hormonen spelen een belangrijke rol in het metabolisme van het lichaam, met name FT3.

TSH stijgt tijdens stressvolle momenten in het leven, maar ook tijdens momenten van ontwikkeling van het lichaam. TSH uit de hypofyse wordt gestimuleerd door weer een ander hormoon uit de hersenen. Het wordt juist geremd door FT3 en FT4. Het is daarom belangrijk om ook deze schildklierhormoon, met name FT4 te bepalen om achter schildklier diagnoses te komen. Echter, wanneer de TSH normaal is, is het eigenlijk onnodig om de fT4 te testen. Daarom testen wij normaliter alleen de fT4 bij afwijkende TSH waarden. Mocht je toch beide tegelijkertijd willen weten, geef dit dan even aan.

Bloed: FT4 (thyroxine)

FT4 of T4 of thyroxine, zijn allemaal benamingen voor hetzelfde hormoon in verschillende stadia (de F staat voor vrij). FT4 bestaat uit onder andere uit iodine (wat in zout zit) en speelt dus een belangrijke rol in het metabolisme van het lichaam. FT4 komt meer voor dan FT3 in een 14:1 ratio. Door het bloedonderzoek naar deze schildklierhormoon in combinatie met de TSH bepaling, kunnen we een uitspraak doen over de gezondheid van je schildklier.

Wanneer kiezen voor deze test?

Kies het bloedonderzoek schildklier wanneer:
  • Je algemene onbegrepen klachten hebt zoals vermoeidheid
  • Je het snel warm krijgt, gejaagd gevoel hebt, haaruitval, striae, concentratieproblemen, diarree/verstopping, snel afvallen of juist snel aankomen in gewicht.
  • Je bent al bekend met een langzame (hypothyreoidie) of een snelle (hyperthyreoidie) schildklier en een controle wilt.
  • Je onbegrepen depressie klachten ervaart.


Wanneer testen?

Bij klachten die hier zijn beschreven wordt het aangeraden om eenmalig deze test te doen en daarna om de 6-9 maanden na starten medicatie. Bij negatieve uitslagen is er geen vervolgonderzoek nodig. Bij inconclusieve uitslagen doen we verder onderzoek naar antistoffen (ziekte van Graves, ziekte van Hashimoto)
De meting van het onderzoek bij Schildklier gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van Schildklier is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor Schildklier klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van Schildklier kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor Schildklier vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een Schildklier test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het Schildklier onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van Schildklier sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor Schildklier moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak voorSchildklier kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij Schildklier onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van Schildklier zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Professionele afname
  • Begrijpelijke uitslagen
  • Validatie door arts
  • Betrouwbaar onderzoek
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online