Background

Schildklier

Schildklier

Bepalingen: TSH, evt. FT4

Nuchter testen?

Je hoeft voor deze bloedtest niet nuchter te zijn.

Schildklier bloedonderzoek - Wat is het?

Het bloedonderzoek naar schildklier bepaalt jouw schildklierhormonen. De schildklier is een klier in het halsgebied. Door de afscheiding van hormonen heeft de schildklier veel functies, zoals de stofwisseling in het lichaam.

Na afgifte van een hormoon uit de hersenen zal de schildklier verschillende schildklierhormonen produceren. De belangrijkste daarvan meten wij in het bloedonderzoek.

Let op, de TSH wordt bepaald. Indien afwijkend, dan ook de fT4. Indien u de fT4 in alle gevallen wilt ontvangen, dan graag aangeven na uw bestelling.

Wat bepalen we?

Bloed: TSH

TSH staat voor thyroid stimulating hormoon. TSH is een hormoon uit de hersenen. Het heeft een effect op de schildklier. Wanneer TSH in contact komt met de schildklier, zet het de productie van FT3 en FT4 aan. Dit zijn de hormonen die de schildklier afgeeft. Deze hormonen spelen een belangrijke rol in het metabolisme van het lichaam, met name FT3.

TSH stijgt tijdens stressvolle momenten in het leven, maar ook tijdens momenten van ontwikkeling van het lichaam. TSH uit de hypofyse wordt gestimuleerd door weer een ander hormoon uit de hersenen. Het wordt juist geremd door FT3 en FT4. Het is daarom belangrijk om ook deze schildklierhormoon, met name FT4 te bepalen om achter schildklier diagnoses te komen. Echter, wanneer de TSH normaal is, is het eigenlijk onnodig om de fT4 te testen. Daarom testen wij normaliter alleen de fT4 bij afwijkende TSH waarden. Mocht je toch beide tegelijkertijd willen weten, geef dit dan even aan.

Bloed: FT4 (thyroxine)

FT4 of T4 of thyroxine, zijn allemaal benamingen voor hetzelfde hormoon in verschillende stadia (de F staat voor vrij). FT4 bestaat uit onder andere uit iodine (wat in zout zit) en speelt dus een belangrijke rol in het metabolisme van het lichaam. FT4 komt meer voor dan FT3 in een 14:1 ratio. Door het bloedonderzoek naar deze schildklierhormoon in combinatie met de TSH bepaling, kunnen we een uitspraak doen over de gezondheid van je schildklier.

Wanneer kiezen voor deze test?

Kies het bloedonderzoek schildklier wanneer:
  • Je algemene onbegrepen klachten hebt zoals vermoeidheid
  • Je het snel warm krijgt, gejaagd gevoel hebt, haaruitval, striae, concentratieproblemen, diarree/verstopping, snel afvallen of juist snel aankomen in gewicht.
  • Je bent al bekend met een langzame (hypothyreoidie) of een snelle (hyperthyreoidie) schildklier en een controle wilt.
  • Je onbegrepen depressie klachten ervaart.


Wanneer testen?

Bij klachten die hier zijn beschreven wordt het aangeraden om eenmalig deze test te doen en daarna om de 6-9 maanden na starten medicatie. Bij negatieve uitslagen is er geen vervolgonderzoek nodig. Bij inconclusieve uitslagen doen we verder onderzoek naar antistoffen (ziekte van Graves, ziekte van Hashimoto)

Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie van uitslag door een arts
  • Uitslag doorgaans binnen 48 uur
Hulp nodig?

Bel naar 085-2006230 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online