Background

Hormonen vrouw

Hormonen vrouw

Bepalingen: Oestradiol, FSH, LH, Prolactine, Progesteron

Bijzonderheden?

De uitslagen van deze vrouwelijke hormoon bepalingen ontvang je doorgaans binnen 24 uur.
Het bloedonderzoek hormonen vrouw geeft inzicht in de vrouwelijke geslachtshormonen. Deze vrouwelijke hormonen zijn belangrijk om te meten wanneer je bijvoorbeeld problemen met voortplanting hebt of andere hormonale disbalans symptomen. Dit kan bijvoorbeeld lusteloosheid, moeheid, depressie en verminderde libido symptomen zijn. We meten oestradiol E2, progesteron, FSH en LH en prolactine. De hormoonhuishouding van vrouwen wordt mede door deze hormonen in stand gehouden. Wat wordt er precies gemeten bij deze vrouwelijke hormonen bloedonderzoek?

Wat bepalen we bij het bloedonderzoek naar vrouwelijke hormonen?

Eisprongtest: Progesteron

Een progesterontest heet ook wel de eisprongtest of de zwangerschapscontroletest. Het wordt verricht om de eisprong vast te stellen, deze vindt plaats in de luteale fase van de menstruele cyclus. Het wordt tijdens de zwangerschap ook gebruikt om een mogelijke buitenbaarmoederlijke zwangerschap of vroege miskraam vast te stellen. De functie van progesteron is om het baarmoederslijmvlies in stand te houden tijdens de zwangerschap. Hierdoor kan een bevruchte eicel zich innestelen. Een daling van het progesteron duidt op de start van de menstruatie. Progesteron wordt vaak gemeten door koppels die IVF behandelingen of infertiliteitsbehandelingen ondergaan om te testen of er daadwerkelijk een eisprong plaats vindt.

Vrouwelijke hormonen: oestradiol

Oestradiol is het belangrijkste vrouwelijke geslachtshormoon. Oestradiol is onderdeel van de groep oestrogenen en wordt onder invloed van LH en FSH aangemaakt in de eierstokken. Met behulp van het enzym aromatase wordt testosteron omgezet in oestradiol. Daarmee zorgt oestradiol voor de ontwikkeling van vrouwelijke geslachtskenmerken zoals borstvorming en lichaamsvorm. Tijdens de zwangerschap zorgt het voor de rijping van de baarmoederwand. Tevens zorgt het voor het in stand houden van de botstructuur. Botgroei is afhankelijk van oestradiol. Oestradiol is vaak verhoogd bij zwangerschap en tumoren van de eierstokken of bijnieren en het is verlaagd bij onder andere anorexia nervosa.

Vrouwelijke hormonen: FSH en LH

FSH wordt gebruikt bij het vaststellen van de menopauze en bij onderzoek naar vruchtbaarheidsproblemen (infertiliteit). FSH speelt een belangrijke rol bij de follikel stimulering en samen met LH zorgt het voor de aanmaak van het vrouwelijke hormoon oestradiol. Na de eisprong zorgt het samen met LH tevens voor de aanmaak van progesteron. LH zorgt voor de eisprong uit het rijpe follikel.

Vrouwelijke hormonen: Prolactine

Prolactine wordt getest bij vruchtbaarheidsproblemen en verstoorde melkafscheiding tijdens de zwangerschap. Bij vrouwen en mannen komt het in lage concentraties voor, maar bij zwangeren kan het verhoogd zijn. Dit is normaal. Een abnormale verhoging komt bijvoorbeeld voor bij melkafscheiding uit de tepels, hoofdpijn, onvruchtbaarheid bij zowel mannen alsook vrouwen. Het kan ook erectieproblemen geven bij mannen. Prolactine onderdrukt FSH en LH.

Wanneer kiezen voor deze test?

Kies het vrouwelijke hormonen bloedonderzoek wanneer:
  • Bij klachten van onvruchtbaarheid of infertiliteit
  • Bij overgangsklachten of klachten die lijken op een vervroegde menopauze
  • Bij een onregelmatige menstruele cyclus of hoofdpijn
  • Bij IVF behandelingen


Wanneer deze hormonen testen?

Bij klachten die hier zijn beschreven wordt het aangeraden om eenmalig deze test te doen. Bij uitslagen waar het vermoeden op afwijkingen op orgaanniveau aannemelijk wordt, kan er gekeken worden voor vervolgonderzoeken.

Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie van uitslag door een arts
  • Uitslag doorgaans binnen 48 uur
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online