10 medische redenen voor vermoeidheid

Bloedonderzoek labplusarts
Geschreven door Labplusarts
Op 6th January 2021

Vermoeidheid kan komen door je leefstijl, maar ook door verschillende medische redenen. In deze blog vertellen we je 10 medische redenen die vermoeidheid kunnen veroorzaken.

1) Bloedarmoede

Een van de meest voorkomende redenen voor vermoeidheid is bloedarmoede door ijzertekort. Vooral vrouwen met een zware menstruatie en zwangere vrouwen zijn hier gevoelig voor. Toch kan het bij iedereen voorkomen. Ook kan juist een te veel aan ijzer zorgen voor vermoeidheid. Dit heet hemochromatose.

2) Traag werkende schildklier

Wanneer je last hebt van een traag werkende schildklier, heb je te weinig schildklierhormoon in je lichaam. Hierdoor voel je je moe. Dit gaat vaak gepaard met aankomen, spierpijn, en een droge huid. Het komt het meest voor bij vrouwen en komt vaker voor naarmate je ouder wordt.

3) Coeliakie

Coeliakie wordt veroorzaakt doordat je immuunsysteem reageert op gluten. Dit is een eiwit wat voorkomt in bijvoorbeeld brood, gebak en ontbijtgranen. Coeliakie komt vaak voor, maar toch weten veel mensen niet dat ze deze aandoening hebben.

4) Depressie & angst

Naast dat je je somber voelt, kan depressie ook zorgen voor het gevoel van geen energie hebben. Het kan ervoor zorgen dat je niet in slaap valt of vroeg wakker wordt, waardoor je je overdag moe voelt. Ook angst kan zorgen voor moeheid. Je hebt constant het gevoel van angst en kunt dit niet goed controleren. Dit kost veel energie en kan ervoor zorgen dat je last krijgt van (langdurige) vermoeidheid.

5) Suikerziekte

Een van de veel voorkomende symptomen van diabetes type 1 en type 2 is vermoeidheid. Daarnaast kun je last hebben van dorst, veel plassen en gewichtsverlies.

6) Slaap apneu

Slaapapneu is een aandoening waarbij je keel zich vernauwd of sluit wanneer je slaapt. Daardoor wordt je ademhaling herhaaldelijk onderbroken. Dit zorgt voor luid snurken en een daling van het zuurstofgehalte in je bloed. Door de ademhalingsmoeilijkheden word je 's nachts vaak wakker en kun je last hebben van moeheid.

7) Medicatiegebruik

Het gebruik van medicatie kan ook zorgen voor vermoeidheid. Dit is namelijk een veel voorkomende bijwerking. De volgende medicijnen zorgen vaak voor moeheid:

  • Allergie medicatie
  • Antidepressiva
  • Bloeddrukmedicatie
  • Behandeling van kanker
  • Medicatie tegen misselijkheid of diarree
  • Opioïden
  • Anti epileptica

Er zijn natuurlijk nog veel meer medicijnen die kunnen zorgen voor vermoeidheid. Dit is vaak te vinden in de bijsluiter, of vraag het aan een van onze artsen.

8) Infectie

Wanneer je een infectie hebt of hebt gehad, kun je je ook erg moe voelen. Dit is niet gek en is een normaal onderdeel van het lichaam als reactie op het bestrijden van de infectie. Meestal verdwijnt de moeheid wanneer de infectie is bestreden, maar er kan ook sprake zijn van postvirale vermoeidheid.

9) Allergieën

Bij een allergie hoef je niet alleen te denken aan niezen en waterige ogen. Er zijn ook minder bekende symptomen, zoals vermoeidheid en verminderde energie. Je lichaam is namelijk druk bezig met vechten tegen de allergenen en dat kost energie.

10) Prikkelbare darm syndroom

Bij het prikkelbare darm syndroom hebt je onder andere symptomen zoals darmkramp, een opgezette buik, winderigheid, buikpijn, en diarree of juist obstipatie. Maar ook kan dit vermoeidheid als symptoom hebben.

Conclusie

Deze uiteenlopende aandoeningen kunnen zorgen voor vermoeidheid. Maar er zijn nog meer aandoeningen. Ben je benieuwd of jouw moeheid wordt veroorzaakt door een onderliggende medische reden? Kijk dan eens bij onze bloedonderzoeken.

Vergelijkbare artikelen
Hormoonbalans Testen: Vind Harmonie in Vrouwelijke Hormonen
wanneer moet u testen op hormonale onbalans bij vr...
Bij welke organisatie kan ik het beste mijn bloedonderzoek laten uitvoeren?
Labplusarts vs Mijnlabtest vs Bloedwaardentest...
Bloedtesten voor sporters
wanneer en wat je als sporter moet testen voor blo...
Alle bloedonderzoeken