Background

Vermoeidheid Basis

Vermoeidheid Basis

Bepalingen: Vitamine D, Vitamine B12, TSH, fT4, Glucose, Hb, MCV, IJzer, Magnesium

Nuchter testen?

Je moet voor deze bloedtest nuchter zijn. De vitamine B12 bepaling kan langer dan 24 uur duren.

Vermoeidheid - Wat is het?

Vermoeidheid basis is een standaard bloedonderzoek die wij samengesteld hebben die met name gericht is om de meest voorkomende redenen van moeheid te onderzoeken. In dit pakket wordt er gekeken naar jouw vitamine D, vitamine B12, schildklierhormoon, glucose, ijzer, magnesium en tenslotte kijken we of er sprake is van een bloedarmoede door de hemoglobine te bepalen.

Het mechanisme van vermoeiheid kun je vinden in met name het centrale zenuwstelsel, maar ook in het transport van bloed, de aanmaak van bouwstoffen voor de energielevering naar cellen toe en last but not least de werking van spieren.

Met bloedonderzoek naar vitaminen, mineralen, hemoglobine, schildklierhormoon en glucose kun je uiteindelijk meer dan de helft van de mensen met moeheid succesvol behandelen.

Vermoeidheid komt door verschillende factoren, dus elke pathofysiologie is anders. De pathofysiologie kun je onder verdelen naar oorzaak. Met dit bloedonderzoek naar vermoeidheid richten wij ons op de meest voorkomende oorzaken. Meer lezen over de oorzaken van vermoeidheid? Lees het in de blog.

Wat bepalen we?

Bloed: Hemoglobine & MCV

Een bloedonderzoek naar moeheid is niet compleet zonder te testen voor bloedarmoede, oftewel anemie. Bloedarmoede zorgt met name voor moeheid en jezelf slap en futloos voelen. Er bestaan echter veel verschillende soorten van bloedarmoede. We maken een onderscheid in macrocytair anemie, normocytair anemie en microcytair anemie door te kijken naar de MCV. De MCV is een manier om alvast te zoeken naar de oorzaak. Een bloedonderzoek bloedarmoede bevat dus altijd de Hb-waarde en de MCV-waarde. Aangezien de normaalwaarden verschillen tussen mannen en vrouwen voor bloedarmoede, zal de arts hier rekening mee houden in de interpretatie en advies.

Vitamine: Vitamine D en Vitamine B12

We bepalen de inactieve vorm van vitamine D, dit noemen we vitamine D3 oftewel cholecalciferol of in moleculaire term de 25-hydroxy vitamine D. Het is belangrijk om de inactieve vorm (25-hydroxy vitamine D) tussen 50 en 150 nmol/L te houden. Echter is het voor mensen met aanhoudende klachten raadzaam om een hogere minimum waarde aan te houden. Meer lezen over vitamine D? Bloedonderzoek vitamine D pagina

Vitamine B12 (cobalamine) is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B12 zit vrijwel alleen in dierlijke producten, dus veganisten worden aangeraden om een bloedonderzoek te laten doen bij klachten. Bij een tekort krijg je tintelingen, moeheid, duizeligheid, geheugenverlies en spierzwakte. Meer lezen over vitamine B12? Bloedonderzoek vitamine B12 pagina

Sporenelement: IJzer & Magnesium

IJzer speelt een rol in de zuurstof aan- en afvoer door rode bloedcellen door de productie van hemoglobine. Daarnaast speelt het een rol in de afweer. Als je snel vermoeid raakt, snel buiten adem raakt en last hebt van rusteloze benen, zou je goed een ijzertekort kunnen hebben. Bloedarmoede door een ijzertekort komt het meest voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

Magnesium speelt een belangrijke rol bij alertheid, spiersterkte en hartritme. Een tekort aan magnesium is vaak secundair aan een tekort aan kalium of calcium. Als je kiest voor het mineralen onderzoek, prikken we deze ook mee. Een magnesiumtekort komt vaak door medicijnen zoals antibiotica, buikklachten zoals diarree, nierafwijkingen en alcoholabuses.

Glucose

Glucose is het belangrijkste suiker voor ons lichaam. Verreweg de meeste koolhydraten worden omgezet naar glucose om uiteindelijk omgezet te worden in energie. Wanneer er stoornissen zijn in de glucose opname, verwerking en/of afbraak, dan gaat er iets niet goed met de energiehuishouding. Een voorbeeld hiervan is diabetes waarbij suiker uit het bloed niet opgenomen wordt in het lichaam. Bij diabetes is het geval dat het lichaam geen gebruik kan maken van de glucose. Er is dus een tekort aan suiker en dus een tekort aan energie. Een glucose tekort kan dan voor moeheid zorgen doordat cellen niet genoeg energie krijgen voor hun eigen taken om andere processen in het lichaam op gang te houden.

Schildklierhormoon

Bij het bloedonderzoek schildklierhormoon bepalen we TSH en bij afwijking hiervan de FT4. Een uitgebreide beschrijving van het schildklierhormoon lees je op Schildklierhormoon pakket 001 pagina

Wanneer kiezen voor deze test?

Kies het algemene bloedonderzoek vermoeidheid basis pakket wanneer:
  • Je een algemene bloedonderzoek screening wilt voor vermoeidheid
  • Je vermoeidheidsklachten hebt die kunnen passen bij bloedarmoede, vitamine D of B12 tekort
  • Je jezelf afvraagt waarom je zo moe bent.


Wanneer testen?

Bij klachten die hier zijn beschreven wordt het aangeraden om eenmalig deze test te doen. Bij negatieve uitslagen waar het vermoeden op met name een vitamine B12 tekort groot blijft, kan er gekeken worden voor een vervolgonderzoek naar een andere marker.

Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie van uitslag door een arts
  • Uitslag doorgaans binnen 48 uur
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online