Diabetes heb je in verschillende types en maten. Hierbij kan het lichaam niet goed op insuline reageren of maakt het deze helemaal niet aan. Als gevolg hiervan krijg je een opeenstapeling van suiker (glucose) in het bloed, die weer nadelige effecten met zich meebrengt. Te veel glucose bij diabetes kan invloed hebben op de nieren, zenuwen, ogen en veel meer organen.
De belangrijkste diagnose naar diabetes richt zich op het bepalen van glucose in het bloed. Vroeger werd glucose ook in de urine meegenomen, maar dat is nu niet meer zo. Daarnaast kijken we naar het HbA1C. Dit is een molecuul in het bloed waar glucose zich aan kan hechten. Wanneer HbA1C omgeven wordt door glucose moleculen, kan het niet meer zijn eigen werk goed doen. Hierdoor krijg je onder andere vaatschade. HbA1C is op zijn beurt gebonden aan bloedcellen. Deze vervallen elke (gemiddeld) 120 dagen. Dit betekent dat een lab bepaling naar HbA1c een goede voorspelling is van hoe hoog jouw glucose over de afgelopen 2 maanden is geweest.
Daarnaast meten we de albumine in de urine. Albumine is een groot eiwit en passeert niet zomaar de nier. Wanneer albumine toch in de urine gemeten wordt, dan weten we dat er dus iets mis moet zijn met de nieren. Bij diabetes zien we vaak dat de albumine lekt naar de urine via de nieren, omdat de nieren beschadigd zijn.
Glucose bepaling in het bloed wordt gebruikt om de diagnose diabetes te stellen. Door glucose te meten, kun je daarnaast ook kijken of je diabetes onder controle is als je al diabetes patient bent.
De HbA1c bepaling in het bloedonderzoek is te vergelijken met de suikermeting, maar geeft informatie over de afgelopen twee maanden. De albumine bepaling in de urine geeft aan of de nieren wel of niet lekken.
Voor deze bloedbepaling moet je nuchter zijn. Het beste kun je dan in de ochtend vroeg bloed prikken.
Diabetes bestellen
€59,00
Waarom Labplusarts?
Zonder doorverwijzing
Erkende laboratoria
Interpretatie van uitslag door een arts
Uitslag doorgaans binnen 48 uur
Hulp nodig?
Bel naar 085-2006230 voor advies of chat via Whatsapp
Hoe werkt het?
Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online
Uw ervaring wordt verbeterd door het plaatsen van cookies.