In de meeste gevallen zijn de resultaten van dit onderzoek binnen 24 uur bekend.
Wat is bloedarmoede?
Wanneer je last hebt van bloedarmoede, heb je niet voldoende gezonde rode bloedcellen in je lichaam die genoeg zuurstof transporteren. Dit is wel nodig om je organen goed te laten werken. Je hebt bloedarmoede wanneer je onvoldoende hemoglobine (Hb) in je bloed hebt. Als je bloedarmoede hebt, kun je je vermoeid en zwak voelen.
Er zijn verschillende vormen van bloedarmoede, elk met zijn eigen oorzaak. Het kan tijdelijk of langdurig zijn, en variëren van matig tot erg. Bloedarmoede geeft verschillende symptomen, waaronder vermoeidheid, kortademigheid, duizeligheid en hoofdpijn. De symptomen verergeren vaak naarmate de bloedarmoede erger wordt. Het komt echter ook voor dat er geen symptomen zijn.
Wat bepalen we bij het bloedarmoede bloedonderzoek?
Bloed: Hemoglobine & MCV
Hemoglobine zorgt ervoor dat zuurstof door het bloed wordt getransporteerd. Dit is een belangrijke rol in het lichaam. Bij deze bepaling wordt er gekeken naar de Hb-waarde in je bloed. Dit geeft aan of je bloedarmoede hebt. Dit is het geval wanneer de Hb-waarde lager is dan normaal. Bij bloedarmoede is dus geen sprake van te weinig bloed in je lichaam, maar heb je niet voldoende hemoglobine in je bloed. Dit kan onder andere zorgen voor vermoeidheid.
De MCV (mean corpuscular volume) meet de gemiddelde grootte van je rode bloedcellen. Wanneer ze kleiner of groter zijn dan gemiddeld kan dit leiden tot bloedziektes, waaronder bloedarmoede. Bij een lage MCV-waarde kan er sprake zijn van een ijzertekort. Een verhoogde MCV-waarde kan veroorzaakt worden door een vitamine B12- of foliumzuurtekort.
Bezinking (BSE)
Deze test meet de snelheid waarmee de rode bloedcellen naar beneden zakken. De bezinkingssnelheid (BSE) geeft een indicatie of er een ontsteking of infectie aanwezig is. Wanneer je een ontsteking hebt, zakken de rode bloedcellen namelijk meestal sneller dan wanneer je gezond bent. Ook bij bloedarmoede is de BSE vaak hoger. Dit onderzoek kan aantonen dat er iets aan de hand is, maar geeft niet de informatie om aan te tonen wat er aan de hand is. Daarom wordt de BSE-test vaak uitgevoerd in combinatie met andere onderzoeken.
Trombocyten
Trombocyten zijn kleine bloedcellen die helpen voor de stolling van het bloed. Ze worden ook wel bloedplaatjes genoemd. Dit is belangrijk bij het herstellen van wondjes. Bij bloedarmoede zijn er vaak ook andere tekorten, waaronder ook een tekort aan trombocyten. Een tekort aan trombocyten wordt ook wel trombocytopenie genoemd. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je sneller blauwe plekken krijgt.
Reticulocyten
Een reticulocyt is een onvolgroeide rode bloedcel (erytrocyt). Wanneer er veel reticulocyten aanwezig zijn in het bloed, kan dit komen door bloedverlies of afbraak van rode bloedcellen. Door middel van dit onderzoek kan er gekeken worden naar de oorzaak van de bloedarmoede.
Ijzer
In veel gevallen wordt bloedarmoede veroorzaakt door een tekort aan ijzer. Bij een ijzertekort kan je lichaam niet genoeg hemoglobine produceren voor de rode bloedcellen. Een tekort aan ijzer kan verschillende oorzaken hebben, zoals hevig bloedverlies, bijvoorbeeld bij een menstruatie, of bepaalde voeding. Bij een ijzertekort ben je sneller moe en buiten adem en kun je last hebben van rusteloze benen.
Vitamine B12
Voor de aanmaak van genoeg gezonde rode bloedcellen is er vitamine B12 nodig. Ook helpt vitamine B12 voor een goede werking van het zenuwstelsel. Deze vitamine komt vooral voor in dierlijke producten, waardoor het voor veganisten vaak wordt aangeraden om dit te laten onderzoeken. Indien je niet genoeg vitamine B12 binnenkrijgt, worden er minder rode bloedcellen aangemaakt. In dat geval kun je last krijgen van vermoeidheid, duizeligheid, tintelingen, geheugenverlies en spierzwakte.
Nierfunctie: kreatinine (eGFR)
Een eGFR-test onderzoekt de hoeveelheid kreatinine in het bloed. Dit is een afbraakproduct van de spieren en wordt door de nieren gefilterd. Door middel van deze test kan er onderzocht worden hoe goed de nieren functioneren. Nierproblemen kunnen namelijk een oorzaak zijn van bloedarmoede.
Wanneer kiezen voor een bloedarmoede onderzoek?
Het wordt aangeraden om te onderzoeken of je bloedarmoede hebt wanneer:
- Je last hebt van vermoeidheidsklachten
- Je een algemene check wilt voor bloedarmoede
- Je je dieet hebt aangepast en wilt weten of je geen bloedarmoede hebt
Waarom kiezen voor dit onderzoek naar bloedarmoede?
Dit onderzoek kan duidelijk aantonen of er sprake is van bloedarmoede en waar dit eventueel door wordt veroorzaakt. In geval van positieve uitslagen, kun je supplementen innemen, waardoor je eventuele klachten kunt verhelpen.
Bloedarmoede bestellen
€79,00
Waarom Labplusarts?
Zonder doorverwijzing
Erkende laboratoria
Interpretatie van uitslag door een arts
Uitslag doorgaans binnen 48 uur
Hulp nodig?
Bel naar 085-2006230 voor advies of chat via Whatsapp
Hoe werkt het?
Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online
Uw ervaring wordt verbeterd door het plaatsen van cookies.