Waarom deze test?
Bloedarmoede is een veelvoorkomende aandoening die effectief kan worden beheerd en behandeld als deze vroeg wordt ontdekt. Het herkennen van de symptomen van bloedarmoede en het begrijpen van de oorzaken en behandelingen kan helpen bij het beheer van deze aandoening. Als je symptomen van bloedarmoede ervaart, is het belangrijk om medisch advies in te winnen voor een juiste diagnose en behandeling. Regelmatige bloedtesten kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van bloedarmoede en het nemen van stappen om je algehele gezondheid te verbeteren.
Wat wordt er getest?
Bloedarmoede is een toestand waarbij je niet genoeg rode bloedcellen hebt om je lichaam efficiënt van zuurstof te voorzien. Rode bloedcellen zijn belangrijk omdat ze hemoglobine bevatten, een eiwit dat zuurstof van je longen naar de rest van je lichaam vervoert. Wanneer je hemoglobine waarde laag is, kan dit leiden tot vermoeidheid en andere symptomen omdat je organen niet de zuurstof krijgen die ze nodig hebben om goed te functioneren.
Hoe wordt het materiaal verkregen?
Bloed voor deze test wordt afgenomen via een standaard bloedafnameprocedure, waarbij een ader in de arm wordt geprikt. Daardoor is het bloed aanwezig voor analyse in ons laboratorium. Je kunt tijdens het bestelproces op onze website een priklocatie kiezen en een afspraak maken voor de bloedafname.
Wanneer wordt er getest?
Bloedarmoede kan verschillende symptomen hebben, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Veelvoorkomende symptomen bloedarmoede zijn:
- Vermoeidheid en zwakte
- Bleekheid van de huid of ogen, bekend als bloedarmoede symptomen ogen
- Kortademigheid, zelfs bij lichte inspanning
- Duizeligheid of lichthoofdigheid
- Hartkloppingen
- Koude handen en voeten
- Spierpijn, aangeduid als bloedarmoede symptomen spierpijn
Er zijn verschillende oorzaken bloedarmoede, waaronder:
- IJzertekort, uitgedrukt in een lage hb waarde is de meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede. IJzer is nodig om hemoglobine in het bloed aan te maken.
- Een tekort aan vitamine B12 en foliumzuur, wat invloed heeft op de productie van rode bloedcellen.
- Chronische ziekten die de aanmaak van rode bloedcellen beïnvloeden.
- Erfelijke aandoeningen zoals sikkelcelanemie.
- Bloedverlies door operaties, verwondingen of menstruatie.
Wat betekent de uitslag?
Om bloedarmoede te diagnosticeren, voeren artsen een bloedarmoede test uit, waarbij naar verschillende aspecten van het bloed wordt gekeken:
- Hemoglobine waarde: Weinig hemoglobine is een grote bloedarmoede oorzaak.
- Erytrocyten waarde: Dit is het aantal rode bloedcellen. Te lage of te hoge waarden kunnen problemen aangeven.
- Mean Corpuscular Volume (MCV): Geeft de gemiddelde grootte van je rode bloedcellen aan. Afwijkingen kunnen helpen bij het bepalen van het type bloedarmoede.
Nog vragen?
Ons medisch team heeft deze informatie met zorg samengesteld in samenwerking met diverse laboratoria. Bij vragen zijn we bereikbaar op ons telefoonnummer of per e-mail contact@labplusarts.nl