Bloedamoede bloedonderzoek

Bepalingen: Hb, MCV, IJzer, Vitamine B12, BSE, Trombocyten, Reticulocyten, Kreatinine, eGFR

Waarom deze test?

Bloedarmoede is een veelvoorkomende aandoening die effectief kan worden beheerd en behandeld als deze vroeg wordt ontdekt. Het herkennen van de symptomen van bloedarmoede en het begrijpen van de oorzaken en behandelingen kan helpen bij het beheer van deze aandoening. Als je symptomen van bloedarmoede ervaart, is het belangrijk om medisch advies in te winnen voor een juiste diagnose en behandeling. Regelmatige bloedtesten kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van bloedarmoede en het nemen van stappen om je algehele gezondheid te verbeteren.

Wat wordt er getest?

Bloedarmoede is een toestand waarbij je niet genoeg rode bloedcellen hebt om je lichaam efficiënt van zuurstof te voorzien. Rode bloedcellen zijn belangrijk omdat ze hemoglobine bevatten, een eiwit dat zuurstof van je longen naar de rest van je lichaam vervoert. Wanneer je hemoglobine waarde laag is, kan dit leiden tot vermoeidheid en andere symptomen omdat je organen niet de zuurstof krijgen die ze nodig hebben om goed te functioneren.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Bloed voor deze test wordt afgenomen via een standaard bloedafnameprocedure, waarbij een ader in de arm wordt geprikt. Daardoor is het bloed aanwezig voor analyse in ons laboratorium. Je kunt tijdens het bestelproces op onze website een priklocatie kiezen en een afspraak maken voor de bloedafname.

Wanneer wordt er getest?

Bloedarmoede kan verschillende symptomen hebben, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Veelvoorkomende symptomen bloedarmoede zijn:

 • Vermoeidheid en zwakte
 • Bleekheid van de huid of ogen, bekend als bloedarmoede symptomen ogen
 • Kortademigheid, zelfs bij lichte inspanning
 • Duizeligheid of lichthoofdigheid
 • Hartkloppingen
 • Koude handen en voeten
 • Spierpijn, aangeduid als bloedarmoede symptomen spierpijn
Sommige mensen merken misschien geen symptomen op, vooral in de vroege stadia van bloedarmoede.
Er zijn verschillende oorzaken bloedarmoede, waaronder:
 • IJzertekort, uitgedrukt in een lage hb waarde is de meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede. IJzer is nodig om hemoglobine in het bloed aan te maken.
 • Een tekort aan vitamine B12 en foliumzuur, wat invloed heeft op de productie van rode bloedcellen.
 • Chronische ziekten die de aanmaak van rode bloedcellen beïnvloeden.
 • Erfelijke aandoeningen zoals sikkelcelanemie.
 • Bloedverlies door operaties, verwondingen of menstruatie.

Wat betekent de uitslag?

Om bloedarmoede te diagnosticeren, voeren artsen een bloedarmoede test uit, waarbij naar verschillende aspecten van het bloed wordt gekeken:

 • Hemoglobine waarde: Weinig hemoglobine is een grote bloedarmoede oorzaak.
 • Erytrocyten waarde: Dit is het aantal rode bloedcellen. Te lage of te hoge waarden kunnen problemen aangeven.
 • Mean Corpuscular Volume (MCV): Geeft de gemiddelde grootte van je rode bloedcellen aan. Afwijkingen kunnen helpen bij het bepalen van het type bloedarmoede.
De medisch specialisten van Labplusarts zullen de resultaten analyseren. Indien nodig zullen zij aanbevelingen doen voor verdere behandeling.

Nog vragen?

Ons medisch team heeft deze informatie met zorg samengesteld in samenwerking met diverse laboratoria. Bij vragen zijn we bereikbaar op ons telefoonnummer of per e-mail contact@labplusarts.nl

In de meeste gevallen zijn de resultaten van dit onderzoek binnen 24 uur bekend.

Hoe werkt het?

Professionele afname

Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.

 1. 1

  Vind de test die bij jou past

  Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.

 2. 2

  Kies een priklocatie

  Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.

 3. 3

  Laat je prikken

  Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.

 4. 4

  Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg

  Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.

Altijd een locatie in de buurt

Wanneer kiezen voor een bloedarmoede onderzoek?

Het wordt aangeraden om te onderzoeken of je bloedarmoede hebt wanneer:- Je last hebt van vermoeidheidsklachten- Je een algemene check wilt voor bloedarmoede- Je je dieet hebt aangepast en wilt weten of je geen bloedarmoede hebt

Waarom kiezen voor dit onderzoek naar bloedarmoede?

Dit onderzoek kan duidelijk aantonen of er sprake is van bloedarmoede en waar dit eventueel door wordt veroorzaakt. In geval van positieve uitslagen, kun je supplementen innemen, waardoor je eventuele klachten kunt verhelpen.

De meting van het onderzoek bij Bloedarmoede gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van Bloedarmoede is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor Bloedarmoede klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van Bloedarmoede kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor Bloedarmoede vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een Bloedarmoede test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het Bloedarmoede onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van Bloedarmoede sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor Bloedarmoede moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak voorBloedarmoede kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij Bloedarmoede onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van Bloedarmoede zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.

Bloedarmoede

102,-
Nuchter zijn
?
Validatie door artsen
Uitslag binnen: 12 - 24 uur
?
Spoed mogelijk
?
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Bloedprikken zonder verwijzing op 350+ locaties

Eenvoudig bloedprikken waar en wanneer het jou uitkomt.

Keuze uit meer dan 100 testen, mogelijkheid om eigen ideale test samen te stellen
Validatie door medisch team (BIG geregistreerde artsen)
Snel en begrijpelijke resultaten