Coeliakie - Wat is het?
Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij er intolerantie is voor een eiwit in gluten. Gluten zitten in graanproducten, zoals tarwe, brood en pasta. Mensen met een glutenallergie zijn overgevoelig en krijgen al snel klachten zoals buikpijn. Vaak is dit na het eten, maar het kan ook een tijdje later zijn. De beste behandeling voor coeliakie is het vermijden van gluten. In de supermarkt zie je steeds vaker glutenvrije alternatieven.Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij de afweercellen van het lichaam het darmslijmvlies aanvallen. Je krijgt dan atrofie van het darmslijmvlies. Wanneer er met een kijkonderzoek gekeken wordt, dan ziet men glad slijmvlies van de darmen, we noemen dit vlokatrofie. Een kijkonderzoek is het beste diagnosticum, echter is dit een vrij onplezierige methode om achter de diagnose te komen. Een andere mogelijkheid is bloedonderzoek.
Wanneer er vlokatrofie is, dan worden voedingsstoffen zoals vitaminen niet goed opgenomen. Dit kan moeheid, depressie, bloedarmoede en botontkalking (osteoporose) geven naast diarree en verstopping. Het zijn zeer uiteenlopende klachten waardoor niet direct aan coeliakie wordt gedacht.
Met een bloedtest meten we markers die coeliakie aantonen. Dit werd vroeger gedaan met drie markers, namelijk endomysium IgA, anti-tTG en totaal IgA. Het bloedonderzoek voor coeliakie is tegenwoordig nauwkeurig met alleen het anti-tTG.
Wat bepalen we?
Weefseltransglutaminase
Antistoffen tegen weefseltransglutaminase zijn gebaseerd op de aanwezigheid van IgA antistoffen, een eiwit van het immuunsysteem. Wanneer er een IgA deficiëntie is, dan is deze test minder betrouwbaar. Mocht dat het geval zijn en de resultaten in de grijze zone zijn, wordt er gratis gedeamideerd gliadine IgG extra aangevraagd.Endomysium Antistoffen
Endomysiale antistoffen van klasse IgA zijn niet uniek voor de diagnose coeliakie, maar kunnen ook bij een andere ziekte voorkomen. De hoogte van de titer correspondeert vaak met de ernst van de vlokatrofie bij coeliakie. Na het starten van een glutenvrij dieet, zal de titer binnen 6-12 maanden zakken. Omdat deze antistoffen niet specifiek zijn voor de diagnose coeliakie, worden deze tegenwoordig niet meer bepaald.Totaal IgA
IgA staat voor antistof A. Ons afweer kent veel verschillende afweercellen. Van de antistoffen kennen we er echter enkele (zoals IgM, IgG en IgE). Bij coeliakie is er vaak een daling in de concentratie IgA antistoffen. Wanneer de weefseltransglutaminase hier aanleiding voor geeft, wordt het totaal IgA ook gemeten.Nuchter testen?
Je hoeft voor deze bloedtest niet nuchter te zijn. Het is belangrijk om niet te stoppen met het eten van gluten in de weken en dagen voorafgaand deze test. De uitslag duurt gemiddeld 5 werkdagen.
€138,00
Hoe werkt het?
Professionele afname
Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.
-
1
Vind de test die bij jou past
Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.
-
2
Kies een priklocatie
Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.
-
3
Laat je prikken
Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.
-
4
Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg
Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.
Altijd een locatie in de buurt
€
138,00
Wanneer kiezen voor deze bloedtest?
Kies het coeliake bloedonderzoek wanneer:- Je een vermoeden hebt van glutenallergie
- Je onbegrepen buikpijn klachten hebt en niet denkt aan IBS
- Je last hebt van diarree of verstopping die erger worden met het eten van gluten