Coeliakie

Bepalingen: Anti-TTG, Endomysium IgA

Coeliakie - Wat is het?

Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij er intolerantie is voor een eiwit in gluten. Gluten zitten in graanproducten, zoals tarwe, brood en pasta. Mensen met een glutenallergie zijn overgevoelig en krijgen al snel klachten zoals buikpijn. Vaak is dit na het eten, maar het kan ook een tijdje later zijn. De beste behandeling voor coeliakie is het vermijden van gluten. In de supermarkt zie je steeds vaker glutenvrije alternatieven.

Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij de afweercellen van het lichaam het darmslijmvlies aanvallen. Je krijgt dan atrofie van het darmslijmvlies. Wanneer er met een kijkonderzoek gekeken wordt, dan ziet men glad slijmvlies van de darmen, we noemen dit vlokatrofie. Een kijkonderzoek is het beste diagnosticum, echter is dit een vrij onplezierige methode om achter de diagnose te komen. Een andere mogelijkheid is bloedonderzoek.

Wanneer er vlokatrofie is, dan worden voedingsstoffen zoals vitaminen niet goed opgenomen. Dit kan moeheid, depressie, bloedarmoede en botontkalking (osteoporose) geven naast diarree en verstopping. Het zijn zeer uiteenlopende klachten waardoor niet direct aan coeliakie wordt gedacht.

Met een bloedtest meten we markers die coeliakie aantonen. Dit werd vroeger gedaan met drie markers, namelijk endomysium IgA, anti-tTG en totaal IgA. Het bloedonderzoek voor coeliakie is tegenwoordig nauwkeurig met alleen het anti-tTG.

Wat bepalen we?

Weefseltransglutaminase

Antistoffen tegen weefseltransglutaminase zijn gebaseerd op de aanwezigheid van IgA antistoffen, een eiwit van het immuunsysteem. Wanneer er een IgA deficiëntie is, dan is deze test minder betrouwbaar. Mocht dat het geval zijn en de resultaten in de grijze zone zijn, wordt er gratis gedeamideerd gliadine IgG extra aangevraagd.

Endomysium Antistoffen

Endomysiale antistoffen van klasse IgA zijn niet uniek voor de diagnose coeliakie, maar kunnen ook bij een andere ziekte voorkomen. De hoogte van de titer correspondeert vaak met de ernst van de vlokatrofie bij coeliakie. Na het starten van een glutenvrij dieet, zal de titer binnen 6-12 maanden zakken. Omdat deze antistoffen niet specifiek zijn voor de diagnose coeliakie, worden deze tegenwoordig niet meer bepaald.

Totaal IgA

IgA staat voor antistof A. Ons afweer kent veel verschillende afweercellen. Van de antistoffen kennen we er echter enkele (zoals IgM, IgG en IgE). Bij coeliakie is er vaak een daling in de concentratie IgA antistoffen. Wanneer de weefseltransglutaminase hier aanleiding voor geeft, wordt het totaal IgA ook gemeten.

Nuchter testen?

Je hoeft voor deze bloedtest niet nuchter te zijn. Het is belangrijk om niet te stoppen met het eten van gluten in de weken en dagen voorafgaand deze test. De uitslag duurt gemiddeld 5 werkdagen.

Hoe werkt het?

Professionele afname

Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.

  1. 1

    Vind de test die bij jou past

    Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.

  2. 2

    Kies een priklocatie

    Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.

  3. 3

    Laat je prikken

    Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.

  4. 4

    Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg

    Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.

Altijd een locatie in de buurt

Wanneer kiezen voor deze bloedtest?

Kies het coeliake bloedonderzoek wanneer:
  • Je een vermoeden hebt van glutenallergie
  • Je onbegrepen buikpijn klachten hebt en niet denkt aan IBS
  • Je last hebt van diarree of verstopping die erger worden met het eten van gluten


Wanneer testen?

Bij klachten die hier zijn beschreven wordt het aangeraden om eenmalig dit Coeliakie bloedonderzoek te doen. Bij negatieve uitslagen waar het vermoeden op coeliakie groot blijft, kan er doorverwezen worden voor een scopie onderzoek.
De meting van het onderzoek bij Coeliakie gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van Coeliakie is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor Coeliakie klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van Coeliakie kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor Coeliakie vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een Coeliakie test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het Coeliakie onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van Coeliakie sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor Coeliakie moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak voorCoeliakie kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij Coeliakie onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van Coeliakie zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.

Coeliakie

138,-
Validatie door artsen
Uitslag binnen: 72 - uur
?
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

BIG geregistreerd

Gerelateerde producten

Bloedprikken zonder verwijzing op 350+ locaties

Eenvoudig bloedprikken waar en wanneer het jou uitkomt.

Keuze uit meer dan 100 testen, mogelijkheid om eigen ideale test samen te stellen
Validatie door medisch team (BIG geregistreerde artsen)
Snel en begrijpelijke resultaten