Background

Coeliakie

Coeliakie

Bepalingen: Endomysium IgA, Anti-TTG, totaal IgA

Coeliakie - Wat is het?

Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij er intolerantie is voor een eiwit in gluten. Gluten zitten in graanproducten, zoals tarwe, brood en pasta. Mensen met een glutenallergie zijn overgevoelig en krijgen al snel klachten zoals buikpijn. Vaak is dit na het eten, maar het kan ook een tijdje later zijn. De beste behandeling voor coeliakie is het vermijden van gluten. In de supermarkt zie je steeds vaker glutenvrije alternatieven.

Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij de afweercellen van het lichaam het darmslijmvlies aanvallen. Je krijgt dan atrofie van het darmslijmvlies. Wanneer er met een colonoscopie gekeken wordt, dan zie je een glad slijmvlies van de darmen, we noemen dit vlokatrofie. Een colonoscopie is het beste diagnosticum, echter is dit een vrij onplezierige methode om achter de diagnose te komen. Een andere mogelijkheid is een bloedonderzoek.

Wanneer er vlokatrofie is, dan worden voedingsstoffen zoals vitaminen niet goed opgenomen. Dit kan moeheid, depressie, bloedarmoede en botontkalking (osteoporose) geven naast diarree en verstopping. Het zijn zeer uiteenlopende klachten waardoor niet direct aan coeliakie wordt gedacht.

Met deze bloedtest meten we drie markers die coeliakie aantonen, namelijk endomysium IgA, anti-tTG en totaal IgA. Het bloedonderzoek voor coeliakie bevat dus drie bepalingen.

Wat bepalen we?

Weefseltransglutaminase

Antistoffen tegen weefseltransglutaminase zijn gebaseerd op de aanwezigheid van IgA antistoffen, een eiwit van het immuunsysteem. Wanneer er een IgA deficiëntie is, dan is deze test minder betrouwbaar. Mocht dat het geval zijn en de resultaten in de grijze zone zijn, wordt er gratis gedeamideerd gliadine IgG extra aangevraagd.

Endomysium Antistoffen

Endomysiale antistoffen van klasse IgA zijn niet uniek voor de diagnose coeliakie, maar kunnen ook bij een andere ziekte voorkomen. De hoogte van de titer correspondeert vaak met de ernst van de vlokatrofie bij coeliakie. Na het starten van een glutenvrij dieet, zal de titer binnen 6-12 maanden zakken

Totaal IgA

IgA staat voor antistof A. Ons afweer kent veel verschillende afweercellen. Van de antistoffen kennen we er echter enkele (zoals IgM, IgG en IgE). Bij coeliakie is er vaak een daling in de concentratie IgA antistoffen.

Wanneer kiezen voor deze bloedtest?

Kies het coeliake bloedonderzoek wanneer:
  • Je een vermoeden hebt van glutenallergie
  • Je onbegrepen buikpijn klachten hebt en niet denkt aan IBS
  • Je last hebt van diarree of verstopping die erger worden met het eten van gluten


Wanneer testen?

Bij klachten die hier zijn beschreven wordt het aangeraden om eenmalig dit Coeliakie bloedonderzoek te doen. Bij negatieve uitslagen waar het vermoeden op coeliakie groot blijft, kan er doorverwezen worden voor een scopie onderzoek.

Nuchter testen?

Je hoeft voor deze bloedtest niet nuchter te zijn. Het is belangrijk om niet te stoppen met het eten van gluten in de weken en dagen voorafgaand deze test. De uitslag duurt gemiddeld 5 werkdagen.
Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie uitslag door een arts
  • Uitslag meestal binnen 24 uur online
Hulp nodig?

Bel naar 030-6338795 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online