Ziekte-gerelateerde vermoeidheid: meer dan alleen maar moe zijn.

Bloedonderzoek labplusarts
Geschreven doorLabplusarts
Op 3rd January 2023

Vermoeidheid is vervelend, zeker als je wel voldoende slaapt. Moeheid kan komen door verschillende oorzaken. Zo kan het zijn dat je een stressvolle periode hebt of slecht slaapt. Maar ook kan vermoeidheid komen door onderliggende redenen, zoals ziekte.

Wat is vermoeidheid?

Vermoeidheid is een gevoel van constante moeheid en/of zwakte en kan zowel lichamelijk, geestelijk of een combinatie van beide zijn. Het kan bij iedereen voorkomen en de meeste mensen zullen dit wel eens meemaken.

Normale en dagelijkse vermoeidheid

Vermoeidheid kan enerzijds komen door je leefstijl. Een aantal voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld te weinig of juist te veel slaap, het gebruik van alcohol of drugs, weinig lichaamsbeweging, en een slecht dieet. Deze vermoeidheid kun je meestal aanpakken door aanpassingen te maken in je leefstijl.

Ziekte-gerelateerde vermoeidheid

Anderzijds kan vermoeidheid ontstaan door medische redenen. Hierbij wordt de moeheid niet minder, ook al slaap en rust je wel voldoende. Er zijn veel medische aandoeningen die vermoeidheid als gevolg hebben. Denk hierbij aan de ziekte van Lyme en bloedarmoede.

Vermoeidheid behandelen

Vermoeidheid is een symptoom, iets wat je kunt voelen en beschrijven, maar is geen ziekte. Om je gevoelens van moeheid te verminderen, zul je daarom moeten onderzoeken wat de onderliggende redenen zijn van je vermoeidheid. Een bloedonderzoek is hierbij een gemakkelijke en effectieve manier.

Wanneer vermoeidheid onderzoeken?

Er zijn verschillende motivaties om te kiezen voor een bloedonderzoek bij vermoeidheid:

  • Als de moeheid een negatief effect heeft op je leven.
  • Als de vermoeidheid langdurig is en niet vermindert.
  • Als je veranderingen hebt aangebracht in je leefstijl en je nog steeds moe bent.
  • Als je symptomen ervaart die bij een ziekte kunnen duiden.
  • Als je moeheid erger wordt.

Meer dan alleen maar moe zijn

Vermoeidheid is dus niet altijd alleen maar 'moe zijn'. Het kan veel meer zijn dan dat. Daarom is het belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam en bij jezelf na te gaan waar je moeheid vandaan kan komen.

Twijfel je over jouw vermoeidheid? Neem dan gerust contact op met een van onze artsen. Zij kunnen je verder helpen en de onderliggende redenen onderzoeken.


Vergelijkbare artikelen
Bloedprikken op hormonen?
Hormonen zijn signaalstoffen. Ze worden afgegeven ...
Bloed testen op vitaminetekort
Jij wilt bloed laten testen op vitaminetekort? Bij...
Alle bloedonderzoeken