Ziekte van Lyme

Bepalingen: Borrelia IgM, Borrelia IgG

Ziekte van Lyme - Wat is het?

Bloedonderzoek naar lyme wordt niet vaak genoeg gedaan. Elk jaar worden 1 miljoen mensen door een teek gebeten en daarvan krijgen ongeveer 27.000 mensen de ziekte van Lyme. Per jaar blijven 1000 tot 2500 mensen langdurige klachten overhouden na een tekenbeet. 1 op de 5 teken dragen de bacterie met zich. Met een bloedonderzoek naar Lyme kun je voorkomen dat de ziekte progressief wordt, het kan immers neuroborreliose geven.

Lyme of borreliose is een bacteriële infectie veroorzaakt door een besmette tekenbeet. Wanneer je in de bossen wandelt kan een besmette teek gaan bijten en een infectie overdragen. Een tekeninfectie geeft een kenmerkende schietschijf laesie maar dit hoeft niet altijd. Vervolgens kun je een tijd zonder klachten blijven of juist aspecifieke vage klachten van moeheid en sufheid ontwikkelen. Onbehandeld kan de infectie zich uitbreiden naar de hersenen. We spreken dan van neuroborreliose.

De veroorzaker van de ziekte naar Lyme is de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze komt het meest voor in Nederland.

Symptomen mannen: in 10% van de gevallen zonder klachten, bij klachten pijn bij het plassen, branderig gevoel. Daarnaast is de 'druiper' een bekend fenomeen al enkele dagen na besmetting. Hierbij heb je een geelgroene pussige afscheiding. Dit kan gering, maar ook hevig aanwezig zijn.

Symptomen vrouwen: 30-60% heeft geen klachten. Klachten zijn vaak een toegenomen hoeveelheid vaginale afscheiding. Ook komen tussentijds bloedverlies, pijn en branderigheid bij het plassen voor. De gevaarlijkste complicatie is de bekkenontsteking (pelvic inflammatory disease PID). Dit is een verzamelnaam voor ontstekingen in het bekken met uiteindelijk infertiliteit tot gevolg.

Wat bepalen we bij de ziekte van Lyme?

Borrelia IgG, Borrelia IgM antistoffen

Het is lastig om de diagnose te stellen middels Lyme bloedonderzoek. Een bloedonderzoek naar Lyme is niet altijd specifiek. De diagnose is gebaseerd op de gezondheidsklachten, ziektegeschiedenis en jouw gedrag (loop je vaak in de natuur). De behandeling vindt vervolgens plaats met antibiotica. Hoe eerder je de behandeling start, hoe beter het aanslaat.

De gezondheidsklachten zijn erg verschillend per persoon. Gewrichtsklachten, moeheid, sufheid, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten zijn beschreven.

Je hoeft niet nuchter te zijn. De bepaling duurt langer dan 24 uur.

Een lyme bloedonderzoek kan niet 100% conclusief aantonen dat je Lyme hebt, maar geven meer een waarschijnlijkheid aan.

Hoe werkt het?

Professionele afname

Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.

 1. 1

  Vind de test die bij jou past

  Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.

 2. 2

  Kies een priklocatie

  Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.

 3. 3

  Laat je prikken

  Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.

 4. 4

  Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg

  Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.

Altijd een locatie in de buurt

Wanneer kiezen voor de Lyme bloedtest?

Kies het Lyme bloedonderzoek naar Borrelia antistoffen wanneer:
 • Je een verkleuring op de huid ziet van een tekenbeet die groter wordt. Deze kan tot 3 maanden na een tekenbeet verschijnen en ziet eruit als een schietschijf
 • Je onbegrepen klachten van spier- en gewrichtspijn ontwikkelt in de eerste weken na een tekenbeet
 • Je gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten hebt na een tekenbeet.


Wanneer testen?

Bij klachten die hier zijn beschreven wordt het aangeraden om het Lyme bloedonderzoek 14 dagen na een tekenbeet te doen. Wanneer je een huidverkleuring ziet, kun je ervanuit gaan dat het om een tekenbacterie gaat. Neem dan contact op om de behandelmogelijkheden te bespreken.
De meting van het onderzoek bij Ziekte van Lyme gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van Ziekte van Lyme is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor Ziekte van Lyme klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van Ziekte van Lyme kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor Ziekte van Lyme vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een Ziekte van Lyme test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het Ziekte van Lyme onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van Ziekte van Lyme sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor Ziekte van Lyme moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak voorZiekte van Lyme kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij Ziekte van Lyme onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van Ziekte van Lyme zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.

Ziekte van Lyme

249,-
Validatie door artsen
Uitslag binnen: 72 - uur
?
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Bloedprikken zonder verwijzing op 350+ locaties

Eenvoudig bloedprikken waar en wanneer het jou uitkomt.

Keuze uit meer dan 100 testen, mogelijkheid om eigen ideale test samen te stellen
Validatie door medisch team (BIG geregistreerde artsen)
Snel en begrijpelijke resultaten