Background

Ziekte van Lyme

Ziekte van Lyme

Bepalingen: Borrelia IgG, Borrelia IgM
Je hoeft niet nuchter te zijn. De bepaling duurt langer dan 24 uur. Een lyme bloedonderzoek kan niet 100% conclusief aantonen dat je Lyme hebt, maar geven meer een waarschijnlijkheid aan.

Ziekte van Lyme - Wat is het?

Bloedonderzoek naar lyme wordt niet vaak genoeg gedaan. Elk jaar worden 1 miljoen mensen door een teek gebeten en daarvan krijgen ongeveer 27.000 mensen de ziekte van Lyme. Per jaar blijven 1000 tot 2500 mensen langdurige klachten overhouden na een tekenbeet. 1 op de 5 teken dragen de bacterie met zich. Met een bloedonderzoek naar Lyme kun je voorkomen dat de ziekte progressief wordt, het kan immers neuroborreliose geven.

Lyme of borreliose is een bacteriële infectie veroorzaakt door een besmette tekenbeet. Wanneer je in de bossen wandelt kan een besmette teek gaan bijten en een infectie overdragen. Een tekeninfectie geeft een kenmerkende schietschijf laesie maar dit hoeft niet altijd. Vervolgens kun je een tijd zonder klachten blijven of juist aspecifieke vage klachten van moeheid en sufheid ontwikkelen. Onbehandeld kan de infectie zich uitbreiden naar de hersenen. We spreken dan van neuroborreliose.

De veroorzaker van de ziekte naar Lyme is de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze komt het meest voor in Nederland.

Symptomen mannen: in 10% van de gevallen zonder klachten, bij klachten pijn bij het plassen, branderig gevoel. Daarnaast is de 'druiper' een bekend fenomeen al enkele dagen na besmetting. Hierbij heb je een geelgroene pussige afscheiding. Dit kan gering, maar ook hevig aanwezig zijn.

Symptomen vrouwen: 30-60% heeft geen klachten. Klachten zijn vaak een toegenomen hoeveelheid vaginale afscheiding. Ook komen tussentijds bloedverlies, pijn en branderigheid bij het plassen voor. De gevaarlijkste complicatie is de bekkenontsteking (pelvic inflammatory disease PID). Dit is een verzamelnaam voor ontstekingen in het bekken met uiteindelijk infertiliteit tot gevolg.

Wat bepalen we bij de ziekte van Lyme?

Borrelia IgG, Borrelia IgM antistoffen

Het is lastig om de diagnose te stellen middels Lyme bloedonderzoek. Een bloedonderzoek naar Lyme is niet altijd specifiek. De diagnose is gebaseerd op de gezondheidsklachten, ziektegeschiedenis en jouw gedrag (loop je vaak in de natuur). De behandeling vindt vervolgens plaats met antibiotica. Hoe eerder je de behandeling start, hoe beter het aanslaat.

De gezondheidsklachten zijn erg verschillend per persoon. Gewrichtsklachten, moeheid, sufheid, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten zijn beschreven.

Wanneer kiezen voor de Lyme bloedtest?

Kies het Lyme bloedonderzoek naar Borrelia antistoffen wanneer:
  • Je een verkleuring op de huid ziet van een tekenbeet die groter wordt. Deze kan tot 3 maanden na een tekenbeet verschijnen en ziet eruit als een schietschijf
  • Je onbegrepen klachten van spier- en gewrichtspijn ontwikkelt in de eerste weken na een tekenbeet
  • Je gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten hebt na een tekenbeet.


Wanneer testen?

Bij klachten die hier zijn beschreven wordt het aangeraden om het Lyme bloedonderzoek 14 dagen na een tekenbeet te doen. Wanneer je een huidverkleuring ziet, kun je ervanuit gaan dat het om een tekenbacterie gaat. Neem dan contact op om de behandelmogelijkheden te bespreken.

Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie van uitslag door een arts
  • Uitslag doorgaans binnen 48 uur
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online