Bloedtest bloedarmoede en anemie

Bloedonderzoek labplusarts
Geschreven door Labplusarts
Op 30th July 2020

Bloedtest: Inleiding

Voeding en beweging alleen zijn niet genoeg. Een complete leefstijlaanpassing is de meest ideale oplossing. Hieronder valt stress, dieet, beweging, emotie, omgeving en psyche. Als onze leefstijl niet in balans is, dan krijgen we vage klachten. In de medische wereld noemen we dit aspecifieke klachten of symptomen. Denk aan vermoeiheid, futloosheid, buikpijn, slaperigheid, hoofdpijn, spierpijn, ademhalingsproblemen en een algeheel vermoeid gevoel.

Wanneer iemand zich met vage klachten presenteert, vraagt dit om nader onderzoek. Het meest simpele is de bloedtest. Met een bloedtest kun je onder andere vitamine tekorten en mineralen tekorten opsporen. Maar veel meer is mogelijk. Infectiestoffen, kanker markers en andere bestanddelen die de gezondheid van je organen weergeven kunnen ook bepaald worden bij een bloedtest.

Bloed: functie

Wat is de functie van ons bloed? Het is een transport medium om voedingsstoffen, hormonen, mineralen en essentiële gassen zoals zuurstof te transporteren. Zuurstof, het meestal inerte gas, wordt gebonden aan hemoglobine. Hemoglobine is een bestandsdeel van een rode bloedcel. Liters stromen door je bloedvaten elke dag met als doel de cel huishouding in stand te houden. In de cel vinden processen plaats waardoor continue aanvoer van zuurstof nodig is en afvoer van koolstofdioxide. Daarnaast vindt er aan- en afvoer van voedingsstoffen, hormonen en afvalstoffen plaats. Er vindt temperatuurregulatie, pH regulatie, druk regulatie en immuun regulatie plaats. Al deze sensoren geven informatie die terug te zien zijn in bloedtesten. Naast het schildklierhormoon (TSH en T4) kun je ook het stresshormoon cortisol meten. Je kunt de pH meten en kijken of het bloed zuur of basisch is. Je kunt kijken of er voldoende ijzer is of er ijzertekort is. Voel je je moe? Dan kun je vitamine D en B12 meten of je hemoglobine waarde als er sprake van bloedarmoede verdenking is. Genoeg bloedtesten en genoeg waarden die je kunt meten. Meten is immers weten.

Deze bloedtesten doe je niet zomaar even met een vingerprik. Een EMB is dus niet geschikt, lees meer over de EMB test en de betrouwbaarheid ervan in dit artikel.

Bloedtest doel

Wat is het doel van een bloedonderzoek? Het is op preventieve wijze de burger inzicht geven in verstoringen in de balans, in tekorten (vitaminetekorten, mineralentekorten, voedingstekorten) of juist overschotten waardoor vage klachten ontstaan.

Waar komen normaalwaarden vandaan?

De normaalwaarden van bloedtesten zijn tot stand gekomen middels wetenschappelijk onderzoek. Duizenden gezonde mensen zijn onderzocht en de waardes zijn ge-extrapoleert naar de waarden van jou en ik. Hoe kom je er anders achter wat ‘normaal’ is? Je onderzoekt gezonde mensen en kijkt wat hun waarden zijn. Dit doe je niet bij 1 of 2 personen, maar bij duizenden. Hierop zijn de huidige normaalwaarden gebaseerd. Om het in statistische termen uit te drukken, aangezien de normaalwaarden als normale waarden worden beschouwd in 95% van de populatie, kan het zijn dat een hogere of lagere waarde toch normaal is in 5% (2.5% lager en 2.5% hoger) van de populatie. Lees meer over hoe deze waarden tot stand komen. De Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde geeft ook veel informatie.

Hoe wordt bloed afgenomen bij het bloed prikken?

De prikverpleegkundige prikt bloed in je arm. Dit gaat in een buisje. Afhankelijk van de bloedtest zal het juiste buisje gebruikt worden. In elk buisje zit namelijk een ander stofje waardoor het bloed niet stolt bijvoorbeeld. Of de zuurgraad behouden blijft. Dit bloed wordt binnen 24 uur onderzocht, dan is het vers en de waarden kloppen dan. Sommige stoffen in het bloed veranderen namelijk als ze buiten het lichaam zijn onder invloed van temperatuurverschillen. Bloed moet je daarom na afgifte ook in een koelbox bewaren als je reacties wilt vertragen. Wanneer je een bloedonderzoek uitvoert en jouw bloedbuisjes met de medische post opstuurt, lukt dit niet en krijg je geen betrouwbare resultaten.

Hoe krijg ik de uitslag van mijn bloedonderzoek?

Alleen bij labplusarts krijg je na jouw bloedonderzoek advies en interpretatie door een huisarts. Jouw waarden interpreteren is maatwerk. Voor vrouwen gelden andere normaalwaarden. Gebruik je de pil? Dan heeft dit effect op bepaalde hormonen. Ben je oud en verkouden? Dan heeft dit effect op jouw witte bloedcellen waarde. De interpretatie moet daarom door een professional worden gedaan. Iemand die weet welke factoren van invloed zijn op de normaalwaarde.

En omdat jouw bloeduitslag voorzien wordt van advies door een huisarts kun je aansluitend direct een behandeling of verwijzing krijgen. Je hoeft niet nog een keer naar je eigen huisarts.

Welke waardes kun je met het bloed meten?

Dit is geen uitputbare lijst, maar een kort overzicht:

·      Nier gezondheid

·      Lever, darmen en galwegen

·      Neurotransmitters en hormonen

·      Vitamine (o.a. vitamine D en vitamine B12) en mineralen (zoals magnesium, calcium)

·      Virussen zoals het coronavirus

·      Bacteriën zoals Lyme of SOAs

·      Cholesterol, vetzuren en triglyceriden (inclusief HDL en LDL)

·      Toxiciteit screening

·      Stress, voedingsallergie en voedingsintoleranties (zoals coeliakie)

·      Kanker markers (prostaat, darm, borst).

En veel meer…

Wat zijn de kosten van een bloedtest?

De kosten verschillen van 19 euro tot zelfs 200 euro voor een compleet pakket. Bekijk de pakketten voor een overzicht van de kosten.

Bekijk onze bloedarmoede en anemie bloedonderzoek

Vergelijkbare artikelen
Kreatine, Kreatinine en Nierfunctie: Een Eenvoudige Gids
In dit artikel verkennen we de essentiële balans ...
Het Keto Dieet: Een Overzicht van Voordelen en Overwegingen
Het ketogeen dieet is een voedingsplan dat zich ri...
Diepgaand Inzicht in Chlamydia: Een Veelvoorkomende SOA
In deze blog verkennen we de subtiele symptomen, e...
Is een zelftest betrouwbaar?
We willen benadrukken dat veneuze bloedafname door...
Alle bloedonderzoeken