Algemeen bloedonderzoek

Bepalingen: Hb, MCV, TSH, fT4, eGFR, Kreatinine, ALAT, ASAT, Na, Ka

Nuchter testen?

Je hoeft voor deze bloedtest niet nuchter te zijn. Het schildklierhormoon uitslag kan langer dan 24 uur duren.

Nuchter testen?

Je hoeft voor deze bloedtest niet nuchter te zijn. Het schildklierhormoon uitslag kan langer dan 24 uur duren.

Algemeen onderzoek - Wat is het?

Dit pakket is een standaard lab die wij samengesteld hebben. In dit pakket wordt er gekeken naar jouw nierfunctie, leverfunctie, schildklierhormoon, enkele zouten zoals natrium en kalium en tenslotte kijken we of er sprake is van een bloedarmoede door de hemoglobine te bepalen.

In een algemeen bloedonderzoek bepalen we jouw algemene gezondheid. Dit bloedonderzoek is erop gericht een overzichtelijk beeld te geven. We doen een anemie screening middels Hb en MCV, een schildklierhormoon bepaling (TSH bij afwijking van de TSH een FT4) en we nemen de nierfunctie en leverfunctie mee.

Wat bepalen we?

 • Bloed: Hemoglobine & MCV - Een algemeen bloedonderzoek is niet compleet zonder te testen voor bloedarmoede, oftewel anemie. Bloedarmoede zorgt met name voor moeheid en jezelf slap en futloos voelen. Er bestaan echter veel verschillende soorten van bloedarmoede. We maken een onderscheid in macrocytair anemie, normocytair anemie en microcytair anemie door te kijken naar de MCV. De MCV is dus een manier om alvast te zoeken naar de oorzaak. Een bloedonderzoek bloedarmoede bevat dus altijd de Hb-waarde en de MCV-waarde. Aangezien de normaalwaarden verschillen tussen mannen en vrouwen voor bloedarmoede, zal de arts hier rekening mee houden in de interpretatie en advies.
 • Schildklier: TSH & evt. FT4 - In een algemeen bloedonderzoek pakket hoort ook altijd het schildklierhormoon te zitten. Je schildklier kan te snel (hyperthyreoïdie) of te langzaam zijn (hypothyreoïdie). Een te snelle schildklier betekent dat je te veel schildklierhormoon produceert. Dit heeft effect op allerlei organen, zoals het hart, botten, darmstelsel en je algemene gezondheid. Zo kan iemand met een te snelle schildklier zich gejaagd voelen. Bij een langzame schildklier heb je te weinig schildklierhormoon aanmaak. Je voelt je moe, traag en suf. Een bloedonderzoek schildklierhormonen focust zich in beginsel op een hormoon, de TSH. Dit is een schildklier stimulerend hormoon vanuit je hersenen. Het zet de schildklierhormoon aanmaak in de schildklier aan. Pas als de TSH afwijkend is, testten we automatisch de vrije T4 mee. Anders niet, want een normale TSH betekent vrijwel altijd een normale vrije T4.
 • Nierfunctie: Kreatinine & eGFR - In een algemeen bloedonderzoek pakket hoort daarnaast ook de nierfunctie. De nierfunctie bereken je met de kreatinine waarde. Dit is een afbraakproduct van spieren en van de eiwit metabolisme. Aangezien het vrijkomen van kreatinine op een constante snelheid gebeurt, kun je een uitstekende schatting van de nierfunctie mee maken. Dit drukken we dan uit in de eGFR, oftewel de estimated GFR, de glomerulaire filtratie ratio. De reden dat kreatinine gebruikt kan worden voor het nierfunctie bloedonderzoek, is omdat het onveranderd door de nieren gaat. Alle afgebroken kreatinine wordt uitgeplast en er wordt vrijwel nul kreatinine weer opgenomen door het reabsorptie systeem.
 • Leverfunctie: ALAT, ASAT - ALAT en ASAT zijn enzymen die wat over de levercel (hepatocyt) vertellen. Bij beschadiging van de levercellen komen er namelijk ALAT en ASAT enzymen vrij. Dit gebeurt meestal als eerste. Als we verder willen kijken wat voor leverproblemen er zijn, moeten we andere specialistischere leverfunctie bepalingen doen. Voor een algemeen bloedonderzoek kijken we echter alleen naar de ALAT en ASAT. Dit zijn overigens ook goede bepalingen om te kijken of iemand leverschade heeft door alcoholgebruik.
 • Mineralen: Natrium en Kalium - Bekijk voor de volledige uitleg over natrium en kalium bloedonderzoek de bloedtest pagina van Mineralen.


keywords: verminderde nierfunctie meestal een hoger verhoogd risico kreatinine in het bloed zoals diabetes ckd epi formule kreatinine is een afbraakproduct productiesnelheid in de spieren creatinine in het bloed geschatte glomerulaire filtratiesnelheid creatinine in hun bloed dan vrouwen geproduceerd afhankelijk van de aanwezige hoeveelheid spiermassa meestal tussen hoge bloeddruk hierdoor ontstaat bloed dan vrouwen vrij constante micromol liter hart en vaatziekten verschillende oorzaken creatinine waarde egfr waarde, bloedonderzoek schildklier kosten bloedonderzoek algeheel bloedonderzoek bloedonderzoeken alat bloedonderzoek jaarlijks bloedonderzoek huisarts bloedonderzoek zonder verwijzing uitgebreid bloedonderzoek nierfunctie bloedonderzoek bloedonderzoek kosten algemeen bloedonderzoek bloedonderzoek huisarts proefpersonen medisch onderzoek preventief medisch onderzoek kosten preventief medisch onderzoek preventief medisch onderzoek particulier preventief medisch onderzoek verplicht preventief medisch onderzoek huisarts verminderde nierfunctie verhoogd risico meestal een hoger kreatinine in het bloed ckd epi formule zoals diabetes kreatinine is een afbraakproduct productiesnelheid in de spieren creatinine in het bloed geschatte glomerulaire filtratiesnelheid creatinine in hun bloed dan vrouwen geproduceerd afhankelijk van de aanwezige hoeveelheid spiermassa meestal tussen hoge bloeddruk hierdoor ontstaat bloed dan vrouwen vrij constante hart en vaatziekten micromol liter verschillende oorzaken

Wanneer kiezen voor deze test?

Kies het algemene bloedonderzoek pakket wanneer:
 • Je een algemene bloedonderzoek screening wilt
 • Je vermoeidheidsklachten hebt die kunnen passen bij bloedarmoede of schildklierhormoon stoornis
 • Je een preventief bloedonderzoek wilt naar de nierfunctie en de leverfunctie


Wanneer testen?

Bij klachten die hier zijn beschreven wordt het aangeraden om eenmalig deze test te doen. Bij negatieve uitslagen waar het vermoeden op een nierfunctie stoornis of leverfunctie stoornis groot blijft, kan er doorverwezen worden voor een vervolgonderzoek.
De meting van het onderzoek bij Algemeen bloedonderzoek gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van Algemeen bloedonderzoek is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor Algemeen bloedonderzoek klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van Algemeen bloedonderzoek kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor Algemeen bloedonderzoek vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een Algemeen bloedonderzoek test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het Algemeen bloedonderzoek onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van Algemeen bloedonderzoek sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor Algemeen bloedonderzoek moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak voorAlgemeen bloedonderzoek kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij Algemeen bloedonderzoek onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van Algemeen bloedonderzoek zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.
Waarom Labplusarts?
 • Zonder doorverwijzing
 • Professionele afname
 • Begrijpelijke uitslagen
 • Validatie door arts
 • Betrouwbaar onderzoek
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online