Background

Algemeen bloedonderzoek

Algemeen bloedonderzoek

Bepalingen: Hb, MCV, TSH, fT4, eGFR, Kreatinine, ALAT, ASAT, Na, Ka

Nuchter testen?

Je hoeft voor deze bloedtest niet nuchter te zijn. Het schildklierhormoon uitslag kan langer dan 24 uur duren.

Algmeen onderzoek - Wat is het?

Dit pakket is een standaard lab die wij samengesteld hebben. In dit pakket wordt er gekeken naar jouw nierfunctie, leverfunctie, schildklierhormoon, enkele zouten zoals natrium en kalium en tenslotte kijken we of er sprake is van een bloedarmoede door de hemoglobine te bepalen.

In een algemeen bloedonderzoek bepalen we jouw algemene gezondheid. Dit bloedonderzoek is erop gericht een overzichtelijk beeld te geven. We doen een anemie screening middels Hb en MCV, een schildklierhormoon bepaling (TSH bij afwijkind van de TSH een FT4) en we nemen de nierfunctie en leverfunctie mee.

Wat bepalen we?

Bloed: Hemoglobine & MCV

Een algemeen bloedonderzoek is niet compleet zonder te testen voor bloedarmoede, oftewel anemie. Bloedarmoede zorgt met name voor moeheid en jezelf slap en futloos voelen. Er bestaan echter veel verschillende soorten van bloedarmoede. We maken een onderscheid in macrocytair anemie, normocytair anemie en microcytair anemie door te kijken naar de MCV. De MCV is dus een manier om alvast te zoeken naar de oorzaak. Een bloedonderzoek bloedarmoede bevat dus altijd de Hb-waarde en de MCV-waarde. Aangezien de normaalwaarden verschillen tussen mannen en vrouwen voor bloedarmoede, zal de arts hier rekening mee houden in de interpretatie en advies.

Schildklier: TSH & evt. FT4

In een algemeen bloedonderzoek pakket hoort ook altijd het schildklierhormoon te zitten. Je schildklier kan te snel (hyperthyreoidie) of te langzaam zijn (hypothyreoidie). Een te snelle schildklier betekent dat je te veel schildklierhormoon produceert. Dit heeft effect op allerlei organen, zoals het hart, botten, darmstelsel en je algemene gezondheid. Zo kan iemand met een te snelle schildklier zich gejaagd voelen. Bij een langzame schildklier heb je te weinig schildklierhormoon aanmaak. Je voelt je moe, traag en suf. Een bloedonderzoek schildklierhormonen focust zich in beginsel op een hormoon, de TSH. Dit is een schildklier stimulerend hormoon vanuit je hersenen. Het zet de schildklierhormoon aanmaak in de schildklier aan. Pas als de TSH afwijkend is, testten we automatisch de vrije T4 mee. Anders niet, want een normale TSH betekent vrijwel altijd een normale vrije T4.

Nierfunctie: Kreatinine & eGFR

In een algemeen bloedonderzoek pakket hoort daarnaast ook de nierfunctie. De nierfunctie bereken je met de kreatinine waarde. Dit is een afbraakproduct van spieren en van de eiwit metabolisme. Aangezien het vrijkomen van kreatinine op een constante snelheid gebeurt, kun je een uitstekende schatting van de nierfunctie mee maken. Dit drukken we dan uit in de eGFR, oftewel de estimated GFR, de glomerulaire filtratie ratio. De reden dat kreatinine gebruikt kan worden voor het nierfunctie bloedonderzoek, is omdat het onveranderd door de nieren gaat. Alle afgebroken kreatinine wordt uitgeplast en er wordt vrijwel nul kreatinine weer opgenomen door het reabsorptie systeem.

Bij mensen die in korte tijd veel spiermassa aankomen of verliezen, zal het vrijkomen van kreatinine niet op een constante snelheid gebeuren. Dus bij bodybuilders of anorexia patiënten is de nierfunctie bepaling niet altijd betrouwbaar.

Leverfunctie: ALAT, ASAT

ALAT en ASAT zijn enzymen die wat over de levercel (hepatocyt) vertellen. Bij beschadiging van de levercellen komen er namelijk ALAT en ASAT enzymen vrij. Dit gebeurt meestal als eerste. Als we verder willen kijken wat voor leverproblemen er zijn, moeten we andere specialistischere leverfunctie bepalingen doen. Voor een algemeen bloedonderzoek kijken we echter alleen naar de ALAT en ASAT. Dit zijn overigens ook goede bepalingen om te kijken of iemand leverschade heeft door alcoholgebruik.

Mineralen: Natrium en Kalium

Bekijk voor de volledige uitleg over natrium en kalium bloedonderzoek de bloedtest pagina van Mineralen

Wanneer kiezen voor deze test?

Kies het algemene bloedonderzoek pakket wanneer:
  • Je een algemene bloedonderzoek screening wilt
  • Je vermoeidheidsklachten hebt die kunnen passen bij bloedarmoede of schildklierhormoon stoornis
  • Je een preventief bloedonderzoek wilt naar de nierfunctie en de leverfunctie


Wanneer testen?

Bij klachten die hier zijn beschreven wordt het aangeraden om eenmalig deze test te doen. Bij negatieve uitslagen waar het vermoeden op een nierfunctie stoornis of leverfunctie stoornis groot blijft, kan er doorverwezen worden voor een vervolgonderzoek.

Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie van uitslag door een arts
  • Uitslag doorgaans binnen 48 uur
Hulp nodig?

Bel naar 085-2006230 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online