EMB bloedtest informatie

Bloedonderzoek labplusarts
Geschreven doorLabplusarts
Op 26th July 2020

Wat is een EMB bloedtest?

Een EMB bloedtest (energetische morfologische bloedtest), vroeger ook wel Levend Bloed Analyse Test genoemd, duikt steeds meer op bij de natuurtherapeut. Met deze zogenaamde EMB bloedonderzoek zou je precies kunnen weten wat je mist in je lichaam om weer in balans te komen. Zo kun je hormonen, voedingsstoffen en andere bloedwaarden kunnen meten met enkele druppels bloed.

Na een dodelijk afloop in Australie door een Levend Bloed Analyse Test en andere negatieve berichtgevingen, is de naam veranderd naar EMB bloedtest. In deze blog ga ik uiteenzetten wat de theorie erachter is en wat experts, ervaringsdeskundigen en anderen erover te zeggen hebben.

EMB bloedtest en wetenschappelijk bewijs?

De vereniging tegen kwakzalverij is niet blij met de EBM bloedtest. Volgens de vereniging maken influencers en orthomoleculaire therapeuten misbruik van kwetsbare mensen die het beste voor hebben met hun gezondheid door het aanbieden van zo'n EBM bloedtest. De vereniging komt tot de conclusie dat er geen wetenschappelijk bewijs voor de EBM bloedonderzoek is.

Ook Eva Jinek uit zich kritisch over deze 'APK van het lichaam'. Mede door de onderbouwingen van het VoedingsCentrum komt zij tot de conclusie dat er geen wetenschappelijk effect bestaat voor deze 'APK van het lichaam'. Een mogelijke reden waarom het wel zou werken, zou door het placebo effect komen. Het Voedingscentrum adviseert zelfs om terughoudend te zijn, want mogelijk kunnen hoge doseringen van antioxidanten (waaronder bepaalde vitamines) die als therapie worden voorgeschreven zelfs het risico op kanker vergroten. Als je op de link klikt, zie je meer informatie.

Ook heeft de RADAR een stuk over deze EMB bloedtesten, destijds in 2013 al. Het komt niet als verrassing dat ook zij tot dezelfde conclusie komen. De EMB bloedtest doet niet wat het beloofd. Mensen worden er misschien wel beter van, maar komt dat door de test of door het placebo effect? Voor een recenter advies uit 2020 kun je ook naar de website van VoedingOnline.

Daarnaast heb ik ook gekeken naar wat mensen zelf vinden. Mensen zoals jij en ik. Op deze forum discussieren gebruikers met hun ervaringen en ze komen allemaal vrijwel tot de conclusie dat het kwakzalverij is.

Maar waarom wordt het nog steeds gedaan? Wat zit erachter en hoe ontstond deze EBM bloedtest? De analyse van Skepsis is treffend in dit opzichte. Het idee is overgekomen vanuit Duitsland en wordt sindsdien aangehouden, terwijl verschillende publicaties geen effect van de behandeling of onderzoek hebben aangetoond.

Waarom je bij Labplusarts geen EMB bloedtest kunt aanvragen

Bij Labplusarts gaat het om betrouwbare labresultaten met gedefinieerde normaalwaarden op basis van de resultaten van miljoenen mensen. Omdat er geen normaalwaarden bestaan en mensen maar wat roepen, lijkt de interpretatie van een EMB bloedtest ons subjectief. Neem als voorbeeld een orthomoleculair therapeut die beweert dat Lyme een geslachtsziekte is.

Wij werken alleen met bloedonderzoeken die volgens de huidige richtlijnen en op basis van wetenschappelijk advies geadviseerd worden. Daarnaast worden de uitslagen van jouw bloedonderzoek voorzien van advies door een huisarts.

Vergelijkbare artikelen
Controle op triglyceriden waarde is belangrijk voor jouw hartgezondheid
Een triglyceriden bloedtest meet de hoeveelheid ve...
CRP Waarde
C-reactief proteïne (CRP) is een belangrijke indi...
Bloedprikken op hormonen?
Hormonen zijn signaalstoffen. Ze worden afgegeven ...
Bloed testen op vitaminetekort
Jij wilt bloed laten testen op vitaminetekort? Bij...
Alle bloedonderzoeken