Alles over eGFR en de niergezondheid

Bloedonderzoek labplusarts
Geschreven doorLabplusarts
Op 25th May 2024

Wat is eGFR?

De geschatte Glomerulaire Filtratiesnelheid is een test die essentieel is voor het beoordelen van de nierfunctie. Het biedt een geschatte waarde van hoeveel bloed per minuut door de glomeruli - de kleine filters in uw nieren - wordt gefilterd. Deze waarde is cruciaal voor het opsporen van nierziekte in een vroeg stadium en het monitoren van de niergezondheid. Dit is een cruciale indicator voor niergezondheid.

De betekenis van eGFR waarde

De eGFR-waarde wordt uitgedrukt in mL/min/1.73 m² en geeft aan hoe goed de nieren functioneren. Een normale waarde ligt meestal boven de 90 mL/min/1.73 m², wat duidt op een goede nierfunctie. Waarden onder de 60 kunnen wijzen op nierschade of chronische nierziekte (CKD).

eGFR en Creatinine: een belangrijke relatie

Creatinine, een afvalproduct van de spierstofwisseling, speelt een cruciale rol bij het bepalen van de eGFR-waarde. De test meet het creatininegehalte in jouw bloed, met behulp van jouw leeftijd en geslacht wordt de eGFR berekend. Een hoge creatinine waarde kan duiden op een verminderde nierfunctie, aangezien het suggereert dat de nieren het bloed niet effectief filteren.

Wat Betekent eGFR CKD-EPI bij Bloedonderzoek?

De CKD-EPI formule is een methode om de eGFR te berekenen en biedt een nauwkeuriger beeld van de nierfunctie, vooral bij hogere waarden. Het helpt zorgverleners om de aanwezigheid en het stadium van CKD beter te beoordelen, waardoor gerichte behandeling en management mogelijk zijn.

Het belang van glomerulaire filtratiesnelheid

De glomerulaire filtratiesnelheid is een directe maat voor hoe goed de nieren functioneren. Het biedt een geschatte meting van deze snelheid, wat belangrijk is omdat een verlaagde GFR kan wijzen op nierproblemen. Het monitoren van deze waarde helpt bij het vroegtijdig opsporen van nierziekte, waardoor tijdige interventie mogelijk is. Een optimale glomerulaire filtratie snelheid is dus essentieel voor het behouden van de algehele gezondheid.

Conclusie

Het begrijpen van de eGFR-waarde en de gerelateerde termen zoals creatinine eGFR, glomerulaire filtratiesnelheid, en de betekenis ervan, is cruciaal voor het monitoren en behouden van niergezondheid. Een vroege diagnose van nierziekte kan leiden tot effectievere behandeling en een betere prognose.

Bloedonderzoek eGFR

Wil je een bloedonderzoek laten uitvoeren om jouw eGFR waarde te meten? Ga dan naar https://labplusarts.nl/bloedonderzoeken/egfr. Hier vind je meer informatie over deze specifieke test en kan je de test bestellen. Vervolgens kies je jouw priklocatie, laat je jouw bloed afnemen op één van de 350 priklocaties en wordt jouw bloedonderzoek beoordeeld en voorzien van een advies door ons medisch team. Zeer eenvoudig en gedegen.Vergelijkbare artikelen
Bloedprikken op hormonen?
Hormonen zijn signaalstoffen. Ze worden afgegeven ...
Bloed testen op vitaminetekort
Jij wilt bloed laten testen op vitaminetekort? Bij...
Alle bloedonderzoeken