Background

Keto-dieet bloedonderzoek

Keto-dieet bloedonderzoek

Bepalingen: Cholesterol, HDL, LDL, Triglyceriden, Glucose, HbA1C

Nuchter testen?

Voor het keto-dieet bloedonderzoek moet je nuchter zijn.

Wat is een keto-dieet?

Een ketogeen dieet is een dieet waarbij je extreem weinig koolhydraten en juist extreem veel vetten eet. Waar het lichaam normaal suiker als brandstof gebruikt, gebruikt het nu ketonen. Deze ontstaan bij het verbranden van vetzuren en worden geproduceerd in je lever vanuit acetyl-CoA ophoping, dit zorgt uiteindelijk voor meer vetverbranding. Een keto-dieet wordt voor verschillende redenen gebruikt, waaronder afvallen en als behandeling van medische aandoeningen zoals epilepsie. Omdat bepaalde voedingsstoffen minder of juist meer worden gegeten, kan dit gevolgen hebben op verschillende lichamelijke processen.

Wat bepalen we bij het keto-dieet bloedonderzoek?

Cholesterol
Deze bepaling meet het totaal aantal cholesterol in je bloed. Wanneer het (licht) verhoogd is, is er een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Dit komt omdat cholesterol zich ophoopt en vasthecht in de vaten. Hierdoor ontstaat er vaatvernauwing. Het bloed ondervindt meer weerstand en uiteindelijk komt er minder zuurstof bij het eindorgaan. Het gevolg is afsterving van dat orgaan. Dit gebeurt vaak bij het hart, dan noemen we het een hartaanval. In de hersenen, dan noemen we het een beroerte. Het eten van veel vetten kan effect hebben op je cholesterol.

HDL& LDL
HDL (high density lipoprotein) wordt ook wel ‘goed’ cholesterol genoemd. Dit komt omdat HDL cholesterol uit je vaten oppikt en het terugbrengt naar de lever. Hogere waardes wijzen op een gezond hart- en vaatstelsel. Wanneer je meer verzadigde vetten en eiwitten eet en minder koolhydraten, kan je HDL-waarde omhoog gaan.

LDL (low density lipoprotein) is het ‘slechte’ cholesterol, omdat dit cholesterol naar je cellen brengt en vaak ook achterlaat in je vaten. Dit laatste gebeurt in combinatie met andere beschadigingen door de aanwezigheid van hoog bloedsuiker of oxidatie. Een dieet met veel koolhydraten en bewerkt voedsel kan hiertoe leiden. Ook het eten van veel ongezonde vetten (fast-food) kan leiden tot meer LDL-cholesterol. Dit komt ook voor bij sommigen als gevolg van een keto-dieet. Doordat ze alleen vetten nuttigen, zullen ze vaker overstappen naar fast-food. Hier zitten bewerkte vetten in. Dit kan zorgen voor hartziekten.

Triglyceriden
Triglyceriden is de scheikundige naam voor wat wij doorgaans vetten noemen. Triglyceriden zijn opgemaakt uit vetzuren en glycerol. Een soort vet in het lichaam dat opgeslagen kan worden of worden verbruikt voor energie. Hoge waardes betekenen dat het lichaam deze vetten niet gebruikt als brandstof. Voor de beste gezondheid is het dan ook belangrijk dat de triglyceriden binnen normaalwaarden zijn. Veel mensen die koolhydraatarm eten, hebben lage triglyceriden.

Glucose
Deze bepaling meet hoeveel glucose je in je bloed hebt. Glucose is een suikermolecuul en wordt door veel lichaamscellen gebruikt voor energie. Een keto-dieet kan de bloedsuikerspiegel verbeteren, omdat je minder koolhydraten eet. Het eten van koolhydraten kan namelijk de bloedsuikerspiegel aanpassen, wat in hoge aantallen zorgt voor bloedsuiker pieken.

HbA1C
Hemoglobine A1c is een verbinding tussen glucose en hemoglobine. Hoeveel dit is, hangt af van het aantal glucose in je bloed. HbA1c laat je gemiddelde bloedsuikerspiegel zien van de afgelopen 2 tot 3 maanden. Het is ongeveer 2 tot 3 maanden, omdat een rode bloedcel zolang leeft. Wanneer de HbA1c-waarde verhoogd is, kan het een teken zijn van diabetes.

Wanneer kiezen voor de keto-dieet bloedtest?

Het is verstandig om dit bloedonderzoek te doen wanneer:
  • Je het effect van een keto-dieet voor en na wilt weten
  • Je een indruk wilt hebben van de gezondheid van jouw hart- en vaten
  • Je jouw cholesterol waarden in orde wilt krijgen
  • Je keto-dieet aanpassingen kwantitatief wilt volgen
  • Je wilt weten of je diabetes hebt of jouw diabetes verbeterd door een keto-dieet


Waarom bloedonderzoek bij een keto-dieet?

Er kunnen verschillende risico’s verbonden zijn aan het keto-dieet, zoals een verhoogd cholesterol. Het is daarom verstandig om regelmatig te checken hoe je gezondheid ervoor staat. Zo kun je, indien nodig, op tijd ingrijpen en je dieet aanpassen.

Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie van uitslag door een arts
  • Uitslag doorgaans binnen 48 uur
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online