Keto-dieet bloedonderzoek

Bepalingen: Lipidenpakket, Glucose, HbA1c

Wat is een keto-dieet?

Een ketogeen dieet is een dieet waarbij je extreem weinig koolhydraten en juist extreem veel vetten eet. Waar het lichaam normaal suiker als brandstof gebruikt, gebruikt het nu ketonen. Deze ontstaan bij het verbranden van vetzuren en worden geproduceerd in je lever vanuit acetyl-CoA ophoping, dit zorgt uiteindelijk voor meer vetverbranding. Een keto-dieet wordt voor verschillende redenen gebruikt, waaronder afvallen en als behandeling van medische aandoeningen zoals epilepsie. Omdat bepaalde voedingsstoffen minder of juist meer worden gegeten, kan dit gevolgen hebben op verschillende lichamelijke processen.

Wat bepalen we bij het keto-dieet bloedonderzoek?

Cholesterol
Deze bepaling meet het totaal aantal cholesterol in je bloed. Wanneer het (licht) verhoogd is, is er een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Dit komt omdat cholesterol zich ophoopt en vasthecht in de vaten. Hierdoor ontstaat er vaatvernauwing. Het bloed ondervindt meer weerstand en uiteindelijk komt er minder zuurstof bij het eindorgaan. Het gevolg is afsterving van dat orgaan. Dit gebeurt vaak bij het hart, dan noemen we het een hartaanval. In de hersenen, dan noemen we het een beroerte. Het eten van veel vetten kan effect hebben op je cholesterol.

HDL& LDL
HDL (high density lipoprotein) wordt ook wel ‘goed’ cholesterol genoemd. Dit komt omdat HDL cholesterol uit je vaten oppikt en het terugbrengt naar de lever. Hogere waardes wijzen op een gezond hart- en vaatstelsel. Wanneer je meer verzadigde vetten en eiwitten eet en minder koolhydraten, kan je HDL-waarde omhoog gaan.

LDL (low density lipoprotein) is het ‘slechte’ cholesterol, omdat dit cholesterol naar je cellen brengt en vaak ook achterlaat in je vaten. Dit laatste gebeurt in combinatie met andere beschadigingen door de aanwezigheid van hoog bloedsuiker of oxidatie. Een dieet met veel koolhydraten en bewerkt voedsel kan hiertoe leiden. Ook het eten van veel ongezonde vetten (fast-food) kan leiden tot meer LDL-cholesterol. Dit komt ook voor bij sommigen als gevolg van een keto-dieet. Doordat ze alleen vetten nuttigen, zullen ze vaker overstappen naar fast-food. Hier zitten bewerkte vetten in. Dit kan zorgen voor hartziekten.

Triglyceriden
Triglyceriden is de scheikundige naam voor wat wij doorgaans vetten noemen. Triglyceriden zijn opgemaakt uit vetzuren en glycerol. Een soort vet in het lichaam dat opgeslagen kan worden of worden verbruikt voor energie. Hoge waardes betekenen dat het lichaam deze vetten niet gebruikt als brandstof. Voor de beste gezondheid is het dan ook belangrijk dat de triglyceriden binnen normaalwaarden zijn. Veel mensen die koolhydraatarm eten, hebben lage triglyceriden.

Glucose
Deze bepaling meet hoeveel glucose je in je bloed hebt. Glucose is een suikermolecuul en wordt door veel lichaamscellen gebruikt voor energie. Een keto-dieet kan de bloedsuikerspiegel verbeteren, omdat je minder koolhydraten eet. Het eten van koolhydraten kan namelijk de bloedsuikerspiegel aanpassen, wat in hoge aantallen zorgt voor bloedsuiker pieken.

HbA1C
Hemoglobine A1c is een verbinding tussen glucose en hemoglobine. Hoeveel dit is, hangt af van het aantal glucose in je bloed. HbA1c laat je gemiddelde bloedsuikerspiegel zien van de afgelopen 2 tot 3 maanden. Het is ongeveer 2 tot 3 maanden, omdat een rode bloedcel zolang leeft. Wanneer de HbA1c-waarde verhoogd is, kan het een teken zijn van diabetes.

Nuchter testen?

Voor het keto-dieet bloedonderzoek moet je nuchter zijn.

Hoe werkt het?

Professionele afname

Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.

 1. 1

  Vind de test die bij jou past

  Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.

 2. 2

  Kies een priklocatie

  Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.

 3. 3

  Laat je prikken

  Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.

 4. 4

  Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg

  Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.

Altijd een locatie in de buurt

Wanneer kiezen voor de keto-dieet bloedtest?

Het is verstandig om dit bloedonderzoek te doen wanneer:
 • Je het effect van een keto-dieet voor en na wilt weten
 • Je een indruk wilt hebben van de gezondheid van jouw hart- en vaten
 • Je jouw cholesterol waarden in orde wilt krijgen
 • Je keto-dieet aanpassingen kwantitatief wilt volgen
 • Je wilt weten of je diabetes hebt of jouw diabetes verbeterd door een keto-dieet


Waarom bloedonderzoek bij een keto-dieet?

Er kunnen verschillende risico’s verbonden zijn aan het keto-dieet, zoals een verhoogd cholesterol. Het is daarom verstandig om regelmatig te checken hoe je gezondheid ervoor staat. Zo kun je, indien nodig, op tijd ingrijpen en je dieet aanpassen.
De meting van het onderzoek bij Keto-dieet bloedonderzoek gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van Keto-dieet bloedonderzoek is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor Keto-dieet bloedonderzoek klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van Keto-dieet bloedonderzoek kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor Keto-dieet bloedonderzoek vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een Keto-dieet bloedonderzoek test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het Keto-dieet bloedonderzoek onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van Keto-dieet bloedonderzoek sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor Keto-dieet bloedonderzoek moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Ja, voor een Keto-dieet bloedonderzoek test is vasten vereist
Een afspraak voorKeto-dieet bloedonderzoek kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij Keto-dieet bloedonderzoek onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van Keto-dieet bloedonderzoek zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.

Keto-dieet bloedonderzoek

95,-
Nuchter zijn
?
Validatie door artsen
Uitslag binnen: 24 - uur
?
Spoed mogelijk
?
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Bloedprikken zonder verwijzing op 350+ locaties

Eenvoudig bloedprikken waar en wanneer het jou uitkomt.

Keuze uit meer dan 100 testen, mogelijkheid om eigen ideale test samen te stellen
Validatie door medisch team (BIG geregistreerde artsen)
Snel en begrijpelijke resultaten