Alles Over eGFR: Uw Gids voor Niergezondheid

Bepalingen: eGFR

Wat is eGFR?

De geschatte Glomerulaire Filtratiesnelheid is een test die essentieel is voor het beoordelen van de nierfunctie. Het biedt een geschatte waarde van hoeveel bloed per minuut door de glomeruli - de kleine filters in uw nieren - wordt gefilterd. Deze waarde is cruciaal voor het opsporen van nierziekte in een vroeg stadium en het monitoren van de niergezondheid.

De Betekenis van eGFR Waarde

De eGFR waarde wordt uitgedrukt in mL/min/1.73 m² en geeft aan hoe goed de nieren functioneren. Een normale waarde ligt meestal boven de 90 mL/min/1.73 m², wat duidt op een goede nierfunctie. Waarden onder de 60 kunnen wijzen op nierbeschadiging of chronische nierziekte (CKD).

eGFR en Creatinine: Een Belangrijke Relatie

Creatinine, een afvalproduct van de spierstofwisseling, speelt een cruciale rol bij het bepalen van de eGFR-waarde. De test meet het creatininegehalte in uw bloed, en met behulp van uw leeftijd, geslacht, en ras wordt de eGFR berekend. Een hoge creatinine waarde kan duiden op een verminderde nierfunctie, aangezien het suggereert dat de nieren het bloed niet effectief filteren.

Wat Betekent eGFR CKD-EPI bij Bloedonderzoek?

De CKD-EPI formule is een methode om de eGFR te berekenen en biedt een nauwkeuriger beeld van de nierfunctie, vooral bij hogere waarden. Het helpt zorgverleners om de aanwezigheid en het stadium van CKD beter te beoordelen, waardoor gerichte behandeling en management mogelijk zijn.

Het Belang van Glomerulaire Filtratiesnelheid

De glomerulaire filtratiesnelheid is een directe maat voor hoe goed de nieren functioneren. Het biedt een geschatte meting van deze snelheid, wat belangrijk is omdat een verlaagde GFR kan wijzen op nierproblemen. Het monitoren van deze waarde helpt bij het vroegtijdig opsporen van nierziekte, waardoor tijdige interventie mogelijk is.

Een Cruciale Indicator voor Niergezondheid

Het begrijpen van uw eGFR-waarde is essentieel voor het bewaken van uw niergezondheid. Of uw zorgverlener nu de term eGFR of e GFR gebruikt, het verwijst naar dezelfde belangrijke test die inzicht geeft in de filtratiecapaciteit van uw nieren.

Glomerulaire Filtratie Snelheid: Een Diepere Duik

De glomerulaire filtratie snelheid staat centraal in de evaluatie van nierfunctie. Deze meting is fundamenteel voor het begrijpen van hoe effectief uw nieren afvalstoffen uit uw bloed filteren. Een optimale glomerulaire filtratie snelheid is dus essentieel voor het handhaven van de algehele gezondheid.

Conclusie

Het begrijpen van uw eGFR-waarde en de gerelateerde termen zoals creatinine egfr, glomerulaire filtratiesnelheid, en de betekenis ervan, is cruciaal voor het monitoren en behouden van niergezondheid. Een vroege diagnose van nierziekte door middel kan leiden tot effectievere behandeling en een betere prognose. Door samen te werken, kunt u de beste strategieën ontwikkelen om uw nieren gezond te houden en uw algehele welzijn te ondersteunen.

keywords:verminderde nierfunctie verhoogd risico egfr ckd epi kreatinine egfr egfr betekenis 60 ml min ckd epi formule 2e lijn negroïde ras net als de mdrd minder onterechte verwijzingen glomerulaire filtratiesnelheid gfr per minuut hogere gfr ml min 18 jaar verbeterd medicatiebeleid op geleide gering nierfunctieverlies 70 jaar hart en vaatziekten ml min/1,73 m2 mdrd formule

De resultaten van dit onderzoek zijn doorgaans binnen 24 uur bekend.

Hoe werkt het?

Professionele afname

Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.

 1. 1

  Vind de test die bij jou past

  Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.

 2. 2

  Kies een priklocatie

  Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.

 3. 3

  Laat je prikken

  Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.

 4. 4

  Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg

  Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.

Altijd een locatie in de buurt

Wanneer kiezen voor een eGFR onderzoek?

Een eGFR bloedonderzoek wordt aangeraden wanneer:
 • Je de nierfunctie wilt laten onderzoeken
 • Er vermoeden is van een nieraandoening
 • Je klachten hebt die passen bij een nieraandoening, zoals urineproblemen, pijn in de rug ter hoogte van de nieren, hoge bloeddruk, of zwelling (rond de ogen, polsen, buik, en/of enkels)
 • Je een verhoogd risico hebt op nierschade, zoals bij diabetes


Waarom je eGFR laten testen?

Met behulp van dit onderzoek kun je een duidelijk beeld krijgen over het functioneren van de nieren. Zo kan er, waar nodig, verder onderzoek worden gedaan of gekeken worden naar een passende behandeling.

De meting van het onderzoek bij eGFR gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van eGFR is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor eGFR klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van eGFR kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor eGFR vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een eGFR test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het eGFR onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van eGFR sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor eGFR moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak vooreGFR kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij eGFR onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van eGFR zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.

eGFR

45,-
Validatie door artsen
Uitslag binnen: 24 - uur
?
Spoed mogelijk
?
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Bloedprikken zonder verwijzing op 350+ locaties

Eenvoudig bloedprikken waar en wanneer het jou uitkomt.

Keuze uit meer dan 100 testen, mogelijkheid om eigen ideale test samen te stellen
Validatie door medisch team (BIG geregistreerde artsen)
Snel en begrijpelijke resultaten