Background

eGFR

eGFR

Bepalingen: eGFR

Wat is eGFR?

De afkorting van eGFR is estimated glomerular filtration rate, ofwel de geschatte glomerulaire filtratiesnelheid. Deze schatting wordt gebruikt om beeld te krijgen van de glomerulaire filtratiesnelheid (GFR). Glomeruli zijn kleine filters in de nieren. Ze zorgen ervoor dat afvalstoffen worden verwijderd uit het bloed en dat de belangrijke stoffen blijven, zoals eiwitten en bloedcellen. De GFR laat zien hoeveel bloed wordt gefilterd door de glomeruli per minuut. Aan de hand van de eGFR kan worden gekeken hoe goed de nieren functioneren.

Wat bepalen we bij een eGFR onderzoek?

Bij een eGFR bloedonderzoek wordt de nierfiltratiesnelheid geschat op basis van een berekening. Dit is gebaseerd op de hoeveelheid kreatinine in het bloed, de leeftijd, het geslacht en het ras. Wanneer de nierfunctie verminderd door beschadiging of een aandoening, dan daalt de filtratiesnelheid en komen er dus meer afvalstoffen in het bloed.

Wanneer kiezen voor een eGFR onderzoek?

Een eGFR bloedonderzoek wordt aangeraden wanneer:
  • Je de nierfunctie wilt laten onderzoeken
  • Er vermoeden is van een nieraandoening
  • Je klachten hebt die passen bij een nieraandoening, zoals urineproblemen, pijn in de rug ter hoogte van de nieren, hoge bloeddruk, of zwelling (rond de ogen, polsen, buik, en/of enkels)
  • Je een verhoogd risico hebt op nierschade, zoals bij diabetes


Waarom je eGFR laten testen?

Met behulp van dit onderzoek kun je een duidelijk beeld krijgen over het functioneren van de nieren. Zo kan er, waar nodig, verder onderzoek worden gedaan of gekeken worden naar een passende behandeling.


De resultaten van dit onderzoek zijn doorgaans binnen 24 uur bekend.
Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie uitslag door een arts
  • Uitslag meestal binnen 24 uur online
Hulp nodig?

Bel naar 085-2006230 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online