Keto-dieet: Gezond of gevaarlijk?

Bloedonderzoek labplusarts
Geschreven doorLabplusarts
Op 25th November 2020

Het keto-dieet is de laatste tijd erg populair. Toch bestaat het principe al heel lang voor medische doeleinden, zoals epilepsie. In de afgelopen jaren is de interesse toegenomen om het keto-dieet toe te passen als manier om af te vallen. Maar is dit wel een gezonde manier?

Wat is het keto-dieet?

Bij een keto-dieet probeer je zo min mogelijk koolhydraten te eten. In plaats daarvan eet je juist heel veel vetten. Het idee hierachter is dat je lichaam dan niet meer de energie van de koolhydraten verbruikt, maar die van de vetten. Hierbij is er een ophoping van acetyl-coA. Je lichaam verbrandt op deze manier dus meer vet. Dit is weer gunstig bij het afvallen.

Voordelen keto-dieet

Zoals hier al eerder werd benoemd, is het keto-dieet gunstig voor de vetverbranding. Bovendien is het een manier om je bloedsuikerspiegel te laten dalen. Vooral voor diabetes type-2 heeft dit, op de korte termijn, een gunstig effect. Bovendien is er wetenschappelijk bewijs dat een keto-dieet het aantal epileptische aanvallen bij kinderen kan verminderen. Soms heeft dit zelfs hetzelfde resultaat als bij het gebruik van medicatie.

Nadelen keto-dieet

Waar er veel voordelen zijn bij het keto-dieet, zijn er echter ook enkele nadelen. In bepaalde essentiële voeding, zoals fruit, zitten naast koolhydraten ook vitaminen en mineralen. Deze voedingsstoffen krijgen mensen bij een keto-dieet vaak niet binnen. Dit kan zorgen voor tekorten, wat weer vervelende klachten kan geven. Bovendien kunnen er leverproblemen ontstaan, omdat je erg veel vetten eet en opstapelt. Ook obstipatie kan ontstaan bij het keto-dieet, omdat je vaak minder vezels binnenkrijgt. Verder is het vaak een lastig dieet om vol te houden en kan het zijn dat je last krijgt van stemmingswisselingen en irritaties.

Conclusie

Zoals je misschien wel hebt gelezen, zijn er veel voor- én nadelen. Er is nog niet voldoende onderzoek gedaan naar de lange termijn effecten van het keto-dieet. Daarom is het lastig om te oordelen of het keto-dieet nou gezond of gevaarlijk is. Wij raden aan om dit dieet niet zomaar te volgen, maar dit altijd te doen in samenwerking met een arts of voedingsdeskundige.

Keto-dieet Bloedonderzoek

Wil je een bloedonderzoek laten uitvoeren om jouw DHEA-niveaus te meten? Ga dan naar keto-dieet Bloedonderzoek. Hier vind je meer informatie over deze specifieke test en kan je de test bestellen. Vervolgens kies je jouw priklocatie, laat je jouw bloed afnemen op één van de 350 priklocaties en wordt jouw bloedonderzoek beoordeeld en voorzien van een advies door ons medisch team. Zeer eenvoudig en gedegen.


Bronnen

1) Campos, M. (2020, April 27). Ketogenic diet: Is the ultimate low-carb diet good for you? Retrieved November 25, 2020, from https://www.health.harvard.edu/blog/ketogenic-diet-is-the-ultimate-low-carb-diet-good-for-you-2017072712089

2) Harvard Health Publishing. (2020, August 31). Should you try the keto diet? Retrieved November 25, 2020, from https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/should-you-try-the-keto-diet


Vergelijkbare artikelen
Bloedprikken op hormonen?
Hormonen zijn signaalstoffen. Ze worden afgegeven ...
Bloed testen op vitaminetekort
Jij wilt bloed laten testen op vitaminetekort? Bij...
Alle bloedonderzoeken