Background

DHEAS

DHEAS

Bepalingen: Dehydroepiandrosteronsulfaat (DHEAS)
De resultaten van de DHEAS test zijn doorgaans binnen enkele werkdagen bekend.

Wat is DHEAS?

DHEAS staat voor dehydroepiandrosteronsulfaat. Dit is een mannelijk geslachtshormoon wat je bij mannen en vrouwen kunt vinden. Dit hormoon speelt een belangrijke rol in de aanmaak van het mannelijk hormoon testosteron en het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Bovendien is DHEAS een belangrijk onderdeel tijdens de puberteit voor de groei van mannelijke geslachtskenmerken.

DHEAS wordt voornamelijk aangemaakt in de bijnieren. Dit hormoon helpt bij het regelen van de hartslag, bloeddruk en andere lichamelijke functies. Kleinere hoeveelheden DHEAS worden aangemaakt in de zaadballen van de man en in de eierstokken van de vrouw.

Wat bepalen we bij het DHEAS onderzoek?

Bij dit onderzoek wordt er gekeken naar de hoeveelheid DHEAS in het bloed. Wanneer je DHEAS waardes niet normaal zijn, kan het zijn dat er iets aan de hand is met je bijnieren. Ook wordt een DHEAS test gebruikt voor het vaststellen van problemen met de testikels of eierstokken, zoals de diagnose bij polycysteus ovarium syndroom (PCOS). In dit geval worden vaak ook andere hormonen, zoals bijvoorbeeld FSH en LH, onderzocht. Verder kan een overproductie van DHEAS betekenen dat er sprake is van bijniertumoren, kanker, of goedaardige bijniervergrotingen.

Wanneer een vrouw een hogere hoeveelheid DHEAS heeft, kan dit leiden tot symptomen zoals overmatige haargroei op zowel het lichaam als het gezicht, een diepere stem, een onregelmatige menstruatie, en acné.

Waneer kiezen voor een DHEAS onderzoek?

Deze test wordt aangeraden wanneer:
  • Je wilt weten of je bijnieren goed functioneren
  • Je wilt onderzoeken of er problemen zijn met je eierstokken of de testikels
  • Je wilt laten onderzoeken of er overproductie van DHEAS is


Waarom kiezen voor een DHEAS test?

Dit onderzoek kan een goed beeld geven over de functie van de bijnieren. Ook kan deze test gebruikt worden voor problemen met de testikels of eierstokken, waaronder de diagnose van PCOS. Voor vrouwen kan een hoge hoeveelheid DHEAS ook zorgen voor symptomen als overmatige haargroei en een onregelmatige menstruatie. Door middel van deze test krijg je dan ook een duidelijk beeld van de hormonen in jouw lichaam.

Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie van uitslag door een arts
  • Uitslag doorgaans binnen 48 uur
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online