DHEA-S Bloedonderzoek

Bepalingen: DHEA-S

Het DHEA-S bloedonderzoek geeft inzicht in de bijnierfunctie en de hormonale balans.

Waarom deze test?

Het DHEA-S bloedonderzoek biedt cruciale inzichten in de hormonale balans en de functionaliteit van de bijnieren. Deze test is van onschatbare waarde om te bepalen of de DHEA-S niveaus in het bloed binnen normale grenzen liggen, en om de bijnierfunctie te beoordelen.

Wat wordt er getest?

De test meet de hoeveelheid dehydroepiandrosteronsulfaat (DHEA-S) in het bloed. DHEA-S, ook wel bekend als dehydroepiandrosteron sulfaat, is een belangrijk androgeen - een mannelijk geslachtshormoon - dat aanwezig is in zowel mannen als vrouwen. Dit DHEA hormoon speelt een essentiële rol bij de ontwikkeling van secundaire mannelijke geslachtskenmerken tijdens de puberteit. Bovendien kan DHEA-S in het lichaam worden omgezet in krachtigere androgenen zoals testosteron en androsteendion, evenals in het vrouwelijke hormoon oestrogeen.
De productie van DHEA-S vindt hoofdzakelijk plaats in de bijnieren, met kleinere hoeveelheden die worden geproduceerd in de eierstokken van vrouwen en de zaadballen van mannen. Het hypofysehormoon adrenocorticotroop hormoon (ACTH) en andere hypofysefactoren reguleren de productie van DHEA-S. Daarom dient de DHEA-S test als een waardevolle maatstaf voor het functioneren van de bijnieren.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Bloed voor deze test wordt afgenomen via een standaard bloedafnameprocedure, waarbij een ader in de arm wordt geprikt. Daardoor is het bloed aanwezig voor analyse in ons laboratorium. Je kunt tijdens het bestelproces op onze website een priklocatie kiezen en een afspraak maken voor de bloedafname.

Wanneer wordt deze test gedaan?

De meeste mensen nemen een DHEA-S test af om de bijnierfunctie te controleren, vaak in combinatie met testosteron en andere androgenen of cortisol.
Deze test wordt ook gebruikt voor het diagnosticeren van aandoeningen zoals adrenocorticale tumoren, bijnierkanker, bijnierhyperplasie en het polycysteus ovarium syndroom (PCOS).
Naarmate we ouder worden, neemt de productie van DHEA in het lichaam af, vooral na de leeftijd van 18 jaar. Dit kan leiden tot een reeks gezondheidsproblemen. Sommige mensen gebruiken daarom DHEA-supplementen om de natuurlijke niveaus van dit belangrijke hormoon aan te vullen. Om supplementen voor DHEA te kopen is het belangrijk om aandacht te besteden aan de dosering en de kwaliteit van het product en om je goed te laten adviseren door een specialist.

Wat betekent de uitslag?

Een standaard normaalwaarde voor de DHEA-S test is niet vastgesteld vanwege verschillende factoren zoals leeftijd, geslacht en testmethode.

 • Een DHEA tekort kan wijzen op bijnierdisfunctie of hypopituitarisme, terwijl een normale waarde duidt op een normaal functionerende bijnier of een hormoonproducerende tumor die geen hormonen afscheidt.
 • Een verhoogde DHEA-S waarde kan duiden op afwijkingen in de bijnieren zoals tumoren, kanker of goedaardige vergrotingen. Bij vrouwen kan een verhoogde DHEA-S waarde leiden tot menstruatiestoornissen en virilisatie, terwijl bij mannen dit mogelijk onopgemerkt blijft.
Het medisch team van Labplusarts zal de resultaten analyseren. Indien nodig zullen zij aanbevelingen doen voor verdere behandeling.

Nog vragen?

Ons medisch team heeft deze informatie met zorg samengesteld in samenwerking met diverse laboratoria. Bij vragen zijn we bereikbaar op ons telefoonnummer of per e-mail contact@labplusarts.nl

De resultaten van de DHEAS test zijn doorgaans binnen enkele werkdagen bekend.

Hoe werkt het?

Professionele afname

Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.

 1. 1

  Vind de test die bij jou past

  Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.

 2. 2

  Kies een priklocatie

  Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.

 3. 3

  Laat je prikken

  Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.

 4. 4

  Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg

  Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.

Altijd een locatie in de buurt

Waneer kiezen voor een DHEAS onderzoek?

Deze test wordt aangeraden wanneer:
 • Je wilt weten of je bijnieren goed functioneren
 • Je wilt onderzoeken of er problemen zijn met je eierstokken of de testikels
 • Je wilt laten onderzoeken of er overproductie van DHEAS is


Waarom kiezen voor een DHEAS test?

Dit onderzoek kan een goed beeld geven over de functie van de bijnieren. Ook kan deze test gebruikt worden voor problemen met de testikels of eierstokken, waaronder de diagnose van PCOS. Voor vrouwen kan een hoge hoeveelheid DHEAS ook zorgen voor symptomen als overmatige haargroei en een onregelmatige menstruatie. Door middel van deze test krijg je dan ook een duidelijk beeld van de hormonen in jouw lichaam.
De meting van het onderzoek bij DHEAS gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van DHEAS is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor DHEAS klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van DHEAS kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor DHEAS vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een DHEAS test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het DHEAS onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van DHEAS sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor DHEAS moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak voorDHEAS kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij DHEAS onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van DHEAS zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.

DHEAS

55,-
Validatie door artsen
Uitslag binnen: 120 - uur
?
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Bloedprikken zonder verwijzing op 350+ locaties

Eenvoudig bloedprikken waar en wanneer het jou uitkomt.

Keuze uit meer dan 100 testen, mogelijkheid om eigen ideale test samen te stellen
Validatie door medisch team (BIG geregistreerde artsen)
Snel en begrijpelijke resultaten