Wat is eGFR en waarom is het belangrijk om jouw eGFR waarde te kennen?

Bloedonderzoek labplusarts
Geschreven doorLabplusarts
Op 22nd March 2025

Je nierfunctie is van levensbelang. Een belangrijke marker om deze functie te beoordelen is de eGFR waarde – oftewel de geschatte glomerulaire filtratiesnelheid. Deze waarde wordt vaak gemeten in combinatie met andere nierfunctietesten tijdens een bloedonderzoek. Maar wat is eGFR precies? Wat betekent eGFR CKD-EPI bij bloedonderzoek? En waarom is het zo belangrijk om jouw niergezondheid in de gaten te houden?

In dit artikel leggen we alles uit over eGFR, de betekenis van deze marker en hoe je deze eenvoudig kunt laten meten via een bloedonderzoek bij Labplusarts.

Wat betekent eGFR?

eGFR staat voor estimated Glomerular Filtration Rate, ofwel de geschatte glomerulaire filtratiesnelheid. Deze waarde geeft aan hoe goed jouw nieren het bloed filteren. Het is een berekende waarde op basis van onder andere je creatinine waarde, leeftijd, geslacht en soms ook etniciteit.

De nieren filteren afvalstoffen uit je bloed. Als deze filterfunctie vermindert, kunnen afvalstoffen zich opstapelen in je lichaam. De eGFR waarde geeft een betrouwbare indicatie van de werking van je nieren en is een belangrijke graadmeter bij het opsporen van chronische nierschade.

Wat betekent eGFR CKD-EPI bij bloedonderzoek?

Als je een bloeduitslag hebt ontvangen waarop staat: eGFR (CKD-EPI), dan verwijst dat naar de formule die is gebruikt om je nierfunctie te berekenen. CKD-EPI staat voor Chronic Kidney Disease Epidemiology Collaboration en is de meest actuele en nauwkeurige methode om de eGFR te berekenen. Deze formule wordt wereldwijd gebruikt en houdt rekening met meer variabelen dan oudere formules zoals MDRD.

Een lagere eGFR CKD-EPI waarde kan duiden op nierfunctiestoornissen of beginnende chronische nierschade (CKD – Chronic Kidney Disease). Daarom is het essentieel om dit goed te monitoren, zeker bij risicogroepen zoals mensen met diabetes, hoge bloeddruk of een familiegeschiedenis van nierziekten.

Hoe wordt eGFR gemeten?

De eGFR waarde wordt niet direct gemeten, maar berekend aan de hand van je creatinine waarde in het bloed. Creatinine is een afvalstof die ontstaat bij spierverbranding en die normaal via de nieren wordt uitgescheiden.

Bij een bloedonderzoek worden de volgende markers vaak gecombineerd:

  • Creatinine
  • eGFR CKD-EPI berekening
  • Ureum
  • Albumine
  • Natrium / Kalium

Bij Labplusarts kun je eenvoudig en zonder verwijzing een bloedonderzoek voor nierfunctie bestellen, waarbij al deze waarden in kaart worden gebracht.

Wat is een normale eGFR waarde?

De uitkomst van je eGFR wordt weergegeven in ml/min/1.73 m². Dit is het aantal milliliter bloed dat je nieren per minuut filteren, per 1.73 vierkante meter lichaamsoppervlak (de standaardmaat voor volwassenen).

> 90 ml/min - Normaal (mits geen andere afwijkingen)

60 – 89 ml/min - Licht verminderde nierfunctie

45 – 59 ml/min - Matig verminderde nierfunctie (stadium 3a)

30 – 44 ml/min - Matig tot ernstig verminderde nierfunctie (stadium 3b)

15 – 29 ml/min - Ernstig verminderde nierfunctie (stadium 4)

< 15 ml/min - Nierfalen (stadium 5, dialyse mogelijk nodig)

Let op: een tijdelijke verlaging van de eGFR kan ook voorkomen bij uitdroging, medicijngebruik of acute ziekte. Laat afwijkende waarden altijd beoordelen door een arts.

Wanneer is een eGFR test verstandig?

Een eGFR bloedtest is aan te raden in de volgende situaties:

  • Je hebt last van vermoeidheid, vocht vasthouden of hoge bloeddruk
  • Je hebt diabetes of hart- en vaatziekten
  • Je gebruikt medicatie die schadelijk kan zijn voor de nieren
  • Je hebt een verhoogd risico door erfelijke belasting
  • Je wilt preventief inzicht in je algemene gezondheid

Nierfunctie testen via Labplusarts

Bij Labplusarts kun je zonder verwijzing van een huisarts je eGFR waarde laten meten als onderdeel van het Nierfunctie bloedonderzoek of via onze Algemeen Bloedonderzoek (Lab-Basic of Lab-Algemeen). Zo werkt het:

  1. Bestellen - Kies jouw test online. Binnen enkele klikken heb je jouw bloedonderzoek besteld.
  2. Kies je priklocatie - Met meer dan 750 prikpunten in Nederland is er altijd een locatie bij jou in de buurt.
  3. Laat bloed prikken - Je ontvangt direct een digitale verwijzing. Je hoeft niet nuchter te zijn, tenzij anders vermeld.
  4. Ontvang je uitslag - Binnen 24–48 uur krijg je de uitslag in je beveiligde online omgeving. Een arts beoordeelt jouw resultaten en geeft toelichting.

Passende onderzoeken met eGFR meting

  • Nierfunctie Test – meet creatinine, eGFR, ureum, natrium, kalium en meer
  • Lab-Basic – basischeck van belangrijke organen, inclusief eGFR
  • Lab-Algemeen – uitgebreide gezondheidscheck inclusief nierfunctie, lever, bloedbeeld en cholesterol

👉 Bekijk het Nierfunctie Bloedonderzoek

👉 Bestel de Lab-Basic test

👉 Of kies het Lab-Algemeen pakket voor een totaalbeeld

Conclusie: laat je eGFR waarde meten

Je eGFR zegt veel over je niergezondheid. Het is een essentiële marker in elk bloedonderzoek en kan problemen vroegtijdig aan het licht brengen. Dankzij de CKD-EPI methode is de meting betrouwbaar en geschikt om chronische nierschade op te sporen.

Bij Labplusarts regel je dit snel, veilig en zonder wachttijd. Laat je testen, weet waar je staat, en neem de regie over je gezondheid.

📍 Meer weten of direct je test bestellen?

Bezoek www.labplusarts.nl of neem contact met ons op via hello@labplusarts.nl