Gratis e-consult intake. Eerste e-consult is gratis
Bekijk nu
geslachtsziekte-soa-test-gonorroe

Geslachtsziekte SOA test: Gonorroe

Geslachtsziekte SOA test: Gonorroe

Een geslachtsziekte of seksueel overdraagbare aandoening (SOA) is een besmettelijke ziekte. Deze ziekte kun je krijgen als je in contact komt met iemand die de geslachtsziekte al heeft, al dan niet met symptomen. Wil je weten welke SOA bloedonderzoeken(geslachtsziekte testen) labplusarts aanbiedt? Lees dan verder.

Geslachtsziekte test 1: Gonorroe

Gonorroe is een van de meest voorkomende SOA onder jongeren in Nederland en geeft vrijwel altijd klachten bij mannen. De klachtenpresentatie en complicaties zijn echter verschillend bij mannen en vrouwen. Ook het (bloed)onderzoek verschilt. Bij vrouwen kun je een diep vaginale swab afnemen, bij mannen gaat het via de gonorroe SOA urine onderzoek waarbij de eerste straal opgevangen wordt. Er is dus geen sprake van een bloedtest voor deze SOA.

Symptomen mannen: in 10% van de gevallen zonder klachten, bij klachten pijn bij het plassen, branderig gevoel. Daarnaast is de 'druiper' een bekend fenomeen al enkele dagen na besmetting. Hierbij heb je een geelgroene pussige afscheiding. Dit kan gering, maar ook hevig aanwezig zijn.

Complicaties kunnen zijn ontstekingen van de bijbal (epididymitis), de prostaat (prostatitis) en bij onbehandelde progressie van ontstekingen kan er uiteindelijk een vernauwing van de plasbuis optreden. Dit noemen we urethrale stricturen.

Symptomen vrouwen: 30-60% heeft geen klachten. Klachten zijn vaak een toegenomen hoeveelheid vaginale afscheiding. Ook komen tussentijds bloedverlies, pijn en branderigheid bij het plassen voor. De gevaarlijkste complicatie is de bekkenontsteking (pelvic inflammatory disease PID). Dit is een verzamelnaam voor ontstekingen in het bekken met uiteindelijk infertiliteit tot gevolg.

Meer weten over de symptomen van gonorroe? Bekijk de website van het RIVM.

Diagnostiek geslachtsziekte gonorroe

Gonorroe is een bacterie (Neisseria gonorrhoeae) die je kunt aantonen met PCR. Bij de man heb je eerste straal urine nodig en bij de vrouw neem je een swab diep in de vagina. Bij labplusarts moet je daarom als man zijnde bij deze SOA test urine inleveren, het liefst als je daarvoor een uur niet geplast hebt. Je kunt je urine langsbrengen op de priklocatie in een urinebakje die je zelf hebt gekocht bij de drogist, of je haalt het op bij de priklocatie. Als je een vrouw bent, krijg je een swab mee. Deze kun je dan inleveren wanneer jij het wilt. De zelftest swab breng je diep in de vagina in en neemt zo monsters af. De instructies vind je terug bij de priklocatie.

Let erop dat je SOA testen minimaal 14 dagen na onbeschermd contact laat testen. Voor die periode is de test niet betrouwbaar. Let er ook op dat volgens SOAaids.nl zelf-testen niet betrouwbaar zijn. Dit zijn geslachtsziekte / SOA testen die je in de winkel koopt.

Ben je benieuwd welke andere geslachtsziekte testen wij hebben? Bekijk de categorie SOA testen hier.

Bekijk de SOA test gonorroe hier


Meer artikelen

blog.5.image

Gastblog: Hoe kom je uit een depressie?

In deze gastblog vertelt René Jansen (MindCure) over depressie en zijn diensten als coach en therapeut. Labplusarts is niet verantwoordelijk voor de (medische) inhoud van de tekst. Labplusarts biedt wel bloedonderzoeken aan om naar bepaalde oorzaken van depressie te zoeken, denk aan schildklieraandoeningen, vitaminetekorten of andere ziektes zoals Lyme die depressieve klachten kunnen geven.

Lees verder
blog.5.image

Groente en fruit

Fruit en groente zijn belangrijke componenten van een gezond dieet. Voldoende inname kan belangrijke ziektes zoals cardiovasculaire ziekten en kanker voorkomen en verminderen. Ongeveer 1.7 miljoen (2.8%) van alle doden wereldwijd zijn gerelateerd aan onvoldoende consumptie van groente en fruit

Lees verder
blog.5.image

Gastblog

Heb je een passie voor gezondheid, preventief medisch onderzoek of ben je een schrijftalent die anderen graag helpt bij hun gezonde leefstijl? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Lees verder
blog.5.image

Vermoeidheid

Vermoeidheid is een klacht die veel voorkomt en waar de niet zo snel een vinger op te leggen is. Moeheid heeft namelijk veel oorzaken en het is belangrijk om deze oorzaken in kaart te brengen. Bij labplusarts gaan we verder dan alleen bloedonderzoek.

Lees verder
blog.5.image

Bloedtest

Wanneer iemand zich met vage klachten presenteert, vraagt dit om nader onderzoek. Het meest simpele is de bloedtest. Met een bloedtest kun je onder andere vitamine tekorten en mineralen tekorten opsporen. Maar veel meer is mogelijk.

Lees verder
Icon