De cruciale rol van de lever in jouw welzijn

Bloedonderzoek labplusarts
Geschreven doorLabplusarts
Op 29th May 2024

Jouw lever speelt een onmisbare rol in uw gezondheid. Het is de chemische fabriek van het lichaam die zorg draagt voor het filteren van alles wat je inneemt, inclusief voedsel, alcohol en medicijnen. De lever is verantwoordelijk voor het verwerken van afvalstoffen, het opslaan en vrijgeven van voedingsstoffen, en het produceren van essentiële eiwitten.

Leverfunctietest: Wat meten we in dit bloedonderzoek?

In het bloedonderzoek naar de leverfunctie worden de volgende biomarkers gemeten.

ALAT & ASAT waarden: ALAT (alanine aminotransaminase) en ASAT (aspartaataminotransferase) zijn enzymen die voornamelijk in de lever te vinden zijn en een rol spelen in de stofwisseling. Ze zijn betrokken bij het omzetten van de ene stof in de andere. De ALAT waarde is een indicator van de leverconditie; het is voornamelijk in de lever aanwezig, terwijl ASAT waarde ook in andere organen zoals spieren en nieren voorkomt. Verhoogde waarden kunnen wijzen op leverschade, omdat deze enzymen in het bloed lekken wanneer levercellen beschadigd zijn.

Gamma-GT: Gamma-GT (gamma glutamyl transpeptidase) wordt door het hele lichaam aangetroffen, maar het meest in de lever. Net als bij ALAT en ASAT, duidt een verhoogde gamma GT waarde op mogelijke leverschade. Hoewel gamma-GT niet de specifieke oorzaak van leveraandoeningen kan aanduiden, is het een belangrijk onderdeel van een reeks tests om de leverfunctie te evalueren.

Alkalische fosfatase (AF): Alkalische fosfatase is een enzym dat een sleutelrol speelt bij het diagnosticeren van bot- en leverziekten. Het komt voor in verschillende delen van het lichaam, waaronder de lever en botten. Een afwijkende alkalische fosfatase waarde kan duiden op lever- of botafwijkingen. Om te bepalen waar het probleem ligt, wordt de gamma-GT waarde ook gemeten. Bijvoorbeeld, als de alkalische fosfatase verhoogd is maar de gamma-GT niet, duidt dit meestal op botproblemen. Zijn beide waarden verhoogd, dan wijst dit vaak op een leveraandoening.

Bilirubine totaal: Bilirubine is een afvalproduct van de afbraak van rode bloedcellen en wordt verwerkt door uw lever. Met een bilirubine test meten we de hoeveelheid in uw bloed. Een verhoogde waarde kan wijzen op leverproblemen. De totale bilirubine test is een combinatie van directe en indirecte bilirubine en is essentieel om uw levergezondheid te beoordelen.

Kies voor zekerheid met de leverfunctietest

Door te kiezen voor het bloedonderzoek naar de leverfuncties bij Labplusarts, kies je voor een nauwkeurige analyse van de levergezondheid. Dit bloedonderzoek is zorgvuldig ontworpen om je een duidelijk beeld te geven van hoe jouw lever functioneert. Met behulp van de nieuwste technologieën en onder begeleiding van ervaren professionals, zorgen we voor een comfortabele en informatieve ervaring.

Bloedonderzoek lever

Wil je een bloedonderzoek laten uitvoeren om jouw leverwaarden te meten? Ga dan naar Bloedonderzoek Lever. Hier vind je meer informatie over deze specifieke test en kan je de test bestellen. Vervolgens kies je jouw priklocatie, laat je jouw bloed afnemen op één van de 350 priklocaties en wordt jouw bloedonderzoek beoordeeld en voorzien van een advies door ons medisch team. Zeer eenvoudig en gedegen.


Vergelijkbare artikelen
Controle op triglyceriden waarde is belangrijk voor jouw hartgezondheid
Een triglyceriden bloedtest meet de hoeveelheid ve...
CRP Waarde
C-reactief proteïne (CRP) is een belangrijke indi...
Bloedprikken op hormonen?
Hormonen zijn signaalstoffen. Ze worden afgegeven ...
Bloed testen op vitaminetekort
Jij wilt bloed laten testen op vitaminetekort? Bij...
Alle bloedonderzoeken