Lever

Bepalingen: ALAT, ASAT, gamma-GT, Alkalische fosfatase, Bilirubine totaal

De Cruciale Rol van uw Lever in uw Welzijn

Uw lever speelt een onmisbare rol in uw gezondheid. Het is de chemische fabriek van uw lichaam die zorg draagt voor het filteren van alles wat u inneemt, inclusief voedsel, alcohol en medicijnen. De lever is verantwoordelijk voor het verwerken van afvalstoffen, het opslaan en vrijgeven van voedingsstoffen, en het produceren van essentiële eiwitten.

Onze Leverfunctietest: Wat Meten We?

ALAT & ASAT Waarden: ALAT (alanine aminotransaminase) en ASAT (aspartaataminotransferase) zijn enzymen die voornamelijk in de lever te vinden zijn en een rol spelen in de stofwisseling. Ze zijn betrokken bij het omzetten van de ene stof in de andere. De ALAT waarde is een indicator van de leverconditie; het is voornamelijk in de lever aanwezig, terwijl ASAT waarde ook in andere organen zoals spieren en nieren voorkomt. Verhoogde waarden kunnen wijzen op leverschade, omdat deze enzymen in het bloed lekken wanneer levercellen beschadigd zijn.

Gamma-GT: Gamma-GT (gamma glutamyl transpeptidase) wordt door het hele lichaam aangetroffen, maar het meest in de lever. Net als bij ALAT en ASAT, duidt een verhoogde gamma GT waarde op mogelijke leverschade. Hoewel gamma-GT niet de specifieke oorzaak van leveraandoeningen kan aanduiden, is het een belangrijk onderdeel van een reeks tests om de leverfunctie te evalueren.

Alkalische Fosfatase (AF): Alkalische fosfatase is een enzym dat een sleutelrol speelt bij het diagnosticeren van bot- en leverziekten. Het komt voor in verschillende delen van het lichaam, waaronder de lever en botten. Een afwijkende alkalische fosfatase waarde kan duiden op lever- of botafwijkingen. Om te bepalen waar het probleem ligt, wordt de gamma-GT waarde ook gemeten. Bijvoorbeeld, als de alkalische fosfatase verhoogd is maar de gamma-GT niet, duidt dit meestal op botproblemen. Zijn beide waarden verhoogd, dan wijst dit vaak op een leveraandoening.

Bilirubine Totaal: Bilirubine is een afvalproduct van de afbraak van rode bloedcellen en wordt verwerkt door uw lever. Met een bilirubine test meten we de hoeveelheid in uw bloed. Een verhoogde waarde kan wijzen op leverproblemen. De totale bilirubine test is een combinatie van directe en indirecte bilirubine en is essentieel om uw levergezondheid te beoordelen.

Kies voor Zekerheid met Onze Leverfunctietest

Door te kiezen voor onze in-person leverfunctietest bij Labplusarts, kiest u voor een nauwkeurige analyse van uw levergezondheid. Onze test is zorgvuldig ontworpen om u een duidelijk beeld te geven van hoe uw lever functioneert. Met behulp van de nieuwste technologieën en onder begeleiding van ervaren professionals, zorgen we voor een comfortabele en informatieve ervaring.
Bent u klaar om meer te weten te komen over uw levergezondheid? Neem dan contact op met Labplusarts om uw afspraak te plannen. Onze specialisten staan voor u klaar om u te voorzien van persoonlijke zorg en gedetailleerde resultaten. Vertrouw op ons om u te helpen bij het behouden of verbeteren van uw gezondheid.

keywords: alanine aminotransferase baby s enzym alat licht verhoogde verhoogde alat waarde gele verkleuring bilirubinegehalte in het bloed sterk verhoogde ggt waarde direct bilirubine dunne darm bilirubine in het bloed hoeveelheid bilirubine verhoogde alkalische fosfatase vooral in de lever alat komt aspartaat aminotransferase asat bepaalde stof

Over het algemeen zijn de resultaten van dit onderzoek binnen 24 uur bekend.

Hoe werkt het?

Professionele afname

Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.

 1. 1

  Vind de test die bij jou past

  Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.

 2. 2

  Kies een priklocatie

  Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.

 3. 3

  Laat je prikken

  Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.

 4. 4

  Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg

  Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.

Altijd een locatie in de buurt

Wanneer kiezen voor een leveronderzoek?

Een onderzoek aan je lever wordt aangeraden in de volgende situaties:
 • Om te kijken of je leverschade hebt
 • Wanneer je medicijnen gebruikt die de lever aan kunnen tasten
 • Bij overmatig alcoholgebruik
 • Bij bepaalde medische aandoeningen, zoals diabetes of bloedarmoede
 • Als je vermoedens hebt van leverinfecties, zoals hepatitis


Waarom kiezen voor dit onderzoek naar je lever?

Je lever is een belangrijk orgaan. Het is dus belangrijk dat deze goed werkt. Door een leveronderzoek te doen kun je duidelijk zien of je een leveraandoening hebt. Ook kun je door middel van dit onderzoek kijken hoe goed je huidige behandeling werkt.
De meting van het onderzoek bij Lever gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van Lever is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor Lever klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van Lever kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor Lever vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een Lever test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het Lever onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van Lever sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor Lever moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak voorLever kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij Lever onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van Lever zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.

Lever

55,-
Validatie door artsen
Uitslag binnen: 24 - uur
?
Spoed mogelijk
?
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Bloedprikken zonder verwijzing op 350+ locaties

Eenvoudig bloedprikken waar en wanneer het jou uitkomt.

Keuze uit meer dan 100 testen, mogelijkheid om eigen ideale test samen te stellen
Validatie door medisch team (BIG geregistreerde artsen)
Snel en begrijpelijke resultaten