Waarom deze test?
Het lever bloedonderzoek is belangrijk om de gezondheid van de lever vast te stellen, aandoeningen te diagnosticeren en de voortgang van behandelingen te volgen. Het biedt waardevolle inzichten in de functionaliteit en mogelijke schade aan dit vitale orgaan.
Wat wordt er getest?
De test richt zich op vijf belangrijke biomarkers: Alanine Aminotransferase (ALAT), Aspartaat Aminotransferase (ASAT), Gamma-Glutamyltransferase (gamma-GT), Alkalische Fosfatase en Bilirubine. Deze biomarkers meten de enzymatische activiteit en zijn indicatief voor verschillende aspecten van levergezondheid.
- ALAT (Alanine Aminotransferase): ALAT, vooral in de lever aanwezig, stijgt bij levercelbeschadiging. Het detecteert vroegtijdig leveraandoeningen, zelfs voor het optreden van symptomen zoals geelzucht. Verhoogde ALAT-waarden duiden vaak op leverbeschadiging, mogelijk veroorzaakt door infecties, alcoholmisbruik of medicijnen. ASAT (Aspartaat Aminotransferase): ASAT, aanwezig in de lever en spieren, is verhoogd bij lever- en spierbeschadiging. Een verhoogde ASAT-waarde, vooral in combinatie met andere levertestresultaten, kan wijzen op ernstige leveraandoeningen of spierschade.
- Gamma-GT (Gamma-Glutamyltransferase): Gamma-GT, voornamelijk in de lever aanwezig, stijgt bij leverziekten en overmatig alcoholgebruik. De Gamma gt waarde kan duiden op alcoholgerelateerde leverschade en galwegproblemen.
- Alkalische Fosfatase: Alkalische fosfatase, aanwezig in de lever en botten, is verhoogd bij lever- en botziekten. Het wordt vaak gemeten om lever- en botgezondheid te evalueren en onderscheid te maken tussen lever- en botbronnen.
- Bilirubine: Bilirubine, gevormd tijdens de afbraak van rode bloedcellen, stijgt bij lever- en galwegproblemen. Het is essentieel voor het diagnosticeren van geelzucht en het beoordelen van leverfunctie.
Hoe wordt het materiaal verkregen?
Deze test wordt over het algemeen aangevraagd op basis van symptomen zoals geelzucht, vermoeidheid en buikpijn. Het wordt ook gebruikt om leveraandoeningen te screenen bij risicopatiënten, zoals mensen met een familiegeschiedenis van leverziekte of alcoholmisbruik.
Wanneer wordt er getest?
Deze test wordt over het algemeen aangevraagd op basis van symptomen zoals geelzucht, vermoeidheid en buikpijn. Het wordt ook gebruikt om leveraandoeningen te screenen bij risicopatiënten, zoals mensen met een familiegeschiedenis van leverziekte of alcoholmisbruik.
Wat betekent de uitslag?
Sterk verhoogde waarden kunnen wijzen op leverziekten, spierschade, alcoholmisbruik of galwegproblemen. Een grondige analyse van alle biomarkers biedt een uitgebreid inzicht in de levergezondheid van de patiënt. Het medisch team van Labplusarts zal de resultaten analyseren. Indien nodig zullen zij aanbevelingen doen voor verdere behandeling.
Nog vragen?
Ons medisch team heeft deze informatie met zorg samengesteld in samenwerking met diverse laboratoria. Bij vragen zijn we bereikbaar op ons telefoonnummer of per e-mail contact@labplusarts.nl
Hoe werkt het?
Professionele afname
Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.
-
1
Vind de test die bij jou past
Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.
-
2
Kies een priklocatie
Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.
-
3
Laat je prikken
Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.
-
4
Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg
Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.
Wanneer kiezen voor een leveronderzoek?
Een onderzoek aan je lever wordt aangeraden in de volgende situaties:- Om te kijken of je leverschade hebt
- Wanneer je medicijnen gebruikt die de lever aan kunnen tasten
- Bij overmatig alcoholgebruik
- Bij bepaalde medische aandoeningen, zoals diabetes of bloedarmoede
- Als je vermoedens hebt van leverinfecties, zoals hepatitis