Background

Lever

Lever

Bepalingen: ALAT, ASAT, gamma-GT, Alkalische fosfatase, bilirubine totaal

Wat doet je lever?

Je lever heeft een belangrijke functie in je lichaam. Het filtert alles wat je eet of consumeert, zoals voedsel, alcohol en medicijnen. Je lever zorgt er onder andere voor dat afvalstoffen worden verwerkt, dat voedingsstoffen worden opgeslagen en vrijgelaten, en voor het produceren van eiwitten.

Wat bepalen we bij het leveronderzoek?

ALAT & ASAT
ALAT (alanine aminotransaminase) en ASAT (aspartaataminotransferase) zijn enzymen in het bloed. Enzymen zijn eiwitten die een stof helpen omzetten naar een andere stof. ALAT is voornamelijk aanwezig in de lever. ASAT komt ook voor in andere cellen, zoals in spieren en in de nieren. Deze waardes laten de cel vernieuwing in de lever zien en kunnen aantonen of er leverschade is. Wanneer levercellen beschadigd zijn, kunnen ALAT en ASAT namelijk lekken naar het bloed. In dat geval stijgen deze waardes in je bloed.

Gamma-GT
Gamma-GT (gamma glutamyl transpeptidase) is een enzym dat gevonden kan worden in het hele lichaam, maar voornamelijk in de lever. Net als bij ALAT en ASAT, kan gamma-GT bij een beschadigde lever in het bloed komen. Verhoogde waardes kunnen dan ook een teken zijn van leverziekten. Gamma-GT kan de specifieke oorzaak niet aantonen bij leveraandoeningen, vandaar dat deze test vaak samen met de andere onderzoeken worden gedaan.

Alkalische fosfatase
Ook alkalische fosfatase (AF) is een enzym en wordt gebruikt voor de diagnose van bot- en leverziekten. Alkalische fosfatase komt voor op verschillende plekken in het lichaam, waaronder je lever en botten. Deze waarde kan laten zien of er afwijkingen zijn in de lever of botten. Om het onderscheid tussen deze twee te maken, wordt de gamma-GT test gedaan. Wanneer de alkalische fosfatase bijvoorbeeld verhoogd is en de gamma-GT niet, dan is er meestal sprake van botbeschadiging. Wanneer beide waardes verhoogd zijn, gaat het vaak om een afwijking aan de lever.

Bilirubine totaal
Een bilirubine test meet de waardes van de bilirubine in je bloed. Dit wordt gemaakt tijdens het afbreken van rode bloedcellen. Bilirubine komt door je lever en wordt daar omgezet. Uiteindelijk wordt het uitgescheiden via de darmen. Hogere waardes van bilirubine kunnen leverproblemen aantonen. Een totale bilirubine test is een combinatie van directe en indirecte bilirubine.

Wanneer kiezen voor een leveronderzoek?

Een onderzoek aan je lever wordt aangeraden in de volgende situaties:
  • Om te kijken of je leverschade hebt
  • Wanneer je medicijnen gebruikt die de lever aan kunnen tasten
  • Bij overmatig alcoholgebruik
  • Bij bepaalde medische aandoeningen, zoals diabetes of bloedarmoede
  • Als je vermoedens hebt van leverinfecties, zoals hepatitis


Waarom kiezen voor dit onderzoek naar je lever?

Je lever is een belangrijk orgaan. Het is dus belangrijk dat deze goed werkt. Door een leveronderzoek te doen kun je duidelijk zien of je een leveraandoening hebt. Ook kun je door middel van dit onderzoek kijken hoe goed je huidige behandeling werkt.

Over het algemeen zijn de resultaten van dit onderzoek binnen 24 uur bekend.
Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie uitslag door een arts
  • Uitslag meestal binnen 24 uur online
Hulp nodig?

Bel naar 085-2006230 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online