Bloedonderzoek zonder verwijzing: waarom?

Kenniscentrum bloedonderzoeken

Bloedonderzoek zonder verwijzing: waarom?

Bloedonderzoek labplusarts
Geschreven door Labplusarts
Op 11th November 2020

Een bloedonderzoek zonder verwijzing bij Labplusarts kan in verschillende gevallen een goed idee zijn en heeft meerdere voordelen. In deze blog leggen we je uit welke dit onder andere zijn.

Geen verwijzing huisarts

Om de zorgkosten zo laag mogelijk te houden, wordt er niet altijd uitgebreid getest. Op die manier kost het bloedonderzoek zo min mogelijk geld voor de zorgverzekeraar. Een huisarts zal dus niet zo snel een verwijzing geven om bloed te laten testen. Wanneer je bloed laat prikken zonder verwijzing is er wél genoeg ruimte om uitgebreid te testen.

Preventieve gezondheid dankzij bloedonderzoek zonder verwijzing

Waar het in Nederland nog niet zo gebruikelijk is om preventief onderzoek te doen, is dit in andere landen wel zo. Bij een verandering in je dieet kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je bloedwaardes veranderen en je misschien wel voedingssupplementen nodig hebt. Een huisarts zal hier niet standaard preventief op testen, maar als je bloed laten prikken zonder verwijzing, kun je dit uitgebreid laten onderzoeken. Bovendien zijn er verschillende aandoeningen, zoals bijvoorbeeld een hoog cholesterol, wat geen duidelijke symptomen geeft. Door dit preventief te laten checken, kun je hier op tijd op inspelen.

Sneller

Als je naar de huisarts gaat voor een verwijzing, kost dit vaak veel tijd. Zoals hiervoor al werd benoemd, wordt er vaak niet uitgebreid getest. Wanneer een uitslag niks oplevert, moet je weer terug naar de huisarts en weer opnieuw laten testen. Bij een bloedonderzoek zonder verwijzing gaat dit allemaal een stuk sneller. Je kunt online kiezen welk bloedonderzoek je wilt laten doen en je gelijk laten testen bij een priklocatie in de buurt, bijvoorbeeld in Rotterdam. Bovendien heb je meestal binnen 24 uur al de uitslag, die je zelf online in kunt zien. Zo hoef je dus niet meer te wachten in de wachtkamer en hoef je geen (telefonisch) contact op te nemen met de huisarts voor je uitslag.  

Geen eigen risico bij bloedprikken zonder verwijzing

Bij een verwijzing vanuit je huisarts, wordt het bloedonderzoek eerst betaald vanuit je eigen risico. Pas als die op is, betaal je niet meer voor het complete bloedonderzoek. Wanneer je via Labplusarts een bloedonderzoek zonder verwijzing aanvraagt, hoef je geen eigen risico te betalen. Je ziet direct wat het allemaal kost.

Anoniem bloedonderzoek zonder verwijzing

Als laatste kan het zijn dat je je misschien niet helemaal comfortabel voelt om alles te delen met je huisarts. Bij bloedprikken zonder verwijzing hoef je je eigen huisarts niet te zien of te spreken, waardoor je op je gemak het onderzoek uit kunt laten voeren. En, wanneer je toch wat meer advies nodig hebt, kun je volledig anoniem een e-consult aanvragen met een van onze huisartsen. Dit kan gemakkelijk en veilig vanuit huis.

 

Vergelijkbare artikelen
Chlamydia
Chlamydia-infectie is een veel voorkomende seksuee...
Bloedgroep testen
Een bloedgroep wordt geclassificeerd door de aanwe...
Ziekte-gerelateerde vermoeidheid: meer dan alleen maar moe zijn.
Vermoeidheid is vervelend, zeker als je wel voldoe...
10 medische redenen voor vermoeidheid
Vermoeidheid kan komen door je leefstijl, maar ook...
3 redenen waarom je als sporter je bloed zou moeten laten testen.
Een bloedonderzoek voor sporters is een manier om ...
Alle bloedonderzoeken