Preventief Medisch Onderzoek

Kenniscentrum bloedonderzoeken

Preventief Medisch Onderzoek

Bloedonderzoek labplusarts
Geschreven door Labplusarts
Op 19th July 2020

Wat is preventie?

Preventie is het voorkomen van ziekte en het bevorderen van gezondheid in meerdere aspecten (fysiek, mentaal en sociaal). Iedereen moet recht hebben op preventie van ziekte door middel van een gezondheid checken test. Een bekende manier om de gezondheid te checken is via een bloedonderzoek. In het bloed kun je veel afwijkingen vinden, bijvoorbeeld:

Binnen 24 uur kun je de uitslag van een cholesteroltest krijgen. Je cholesterol testen is onderdeel van een hart- en vaatstelsel bloedonderzoek.

Binnen 24 uur kun je de uitslag van een prostaattest (PSA testen) krijgen. Je prostaat checken kan preventief tegen prostaatkanker werken. De PSA of prostaat test is onderdeel van de basis lab bloedonderzoeken.

Binnen 24 uur kun je de uitslag van een geslachtsziekte test krijgen. Een geslachtsziekte test kan ook preventief tegen een complicatie van de geslachtsziekte zijn. De geslachtsziekte bloedonderzoeken zijn onderdeel van de SOA testen.

Naast bloedonderzoek zijn er ook functionele preventieve onderzoeken, zoals een total body scan met een MRI of een goedkopere echo scan. Wanneer je deze testen aanvraagt zonder gezondheidsklachten, dan ben je preventief bezig. We noemen ze dan preventief medisch onderzoek.

Preventief medisch onderzoek

Waarom doet niet iedereen een gezondheidscheck? Een gezondheidscheck heeft voordelen, zoals het vroegtijdig opsporen van ziekte. Maar het heeft ook nadelen, zoals het geven van een valse geruststelling. Deze gezondheidstesten moet je daarom ook met deze voor- en nadelen in gedachten houden. Heb je vragen over een serologische gezondheidsonderzoek (bloedonderzoeken, labonderzoeken) ? Dan ben je bij Labplusarts aan het juiste adres.

Wij willen allereerst kijken of je een gezondheidstest of een zogenaamd preventief medisch onderzoek nodig hebt.

Daarom is er een brochure door de KNMG gemaakt over deze gezondheidsonderzoeken. Labplusarts voldoet aan de strenge laboratorium eisen en de eisen voor artsen.

De brochure 'Preventief Medisch Onderzoek' van het KPMG kun je hier vinden.

Vergelijkbare artikelen
Chlamydia
Chlamydia-infectie is een veel voorkomende seksuee...
Bloedgroep testen
Een bloedgroep wordt geclassificeerd door de aanwe...
Ziekte-gerelateerde vermoeidheid: meer dan alleen maar moe zijn.
Vermoeidheid is vervelend, zeker als je wel voldoe...
10 medische redenen voor vermoeidheid
Vermoeidheid kan komen door je leefstijl, maar ook...
3 redenen waarom je als sporter je bloed zou moeten laten testen.
Een bloedonderzoek voor sporters is een manier om ...
Alle bloedonderzoeken