Preventief bloedonderzoek

Kenniscentrum bloedonderzoeken

Preventief bloedonderzoek

Bloedonderzoek labplusarts
Geschreven door Labplusarts
Op 29th October 2020

Wat is preventief bloedonderzoek?

Preventief wil zeggen dat je onderzoek doet naar bloedwaarden in je lichaam waarbij er nog geen klachten zijn. Er zijn ook andere soorten preventie, waarbij je ergere klachten wilt voorkomen. In Nederland valt de preventieve gezondheidszorg niet onder de basisverzekering. De bedoeling is dat je zelf een vinger aan de pols houdt hoe het gesteld is met je gezondheid. Preventief bloedonderzoek is onderzoek in het bloed. In het bloed kunnen we veel bepalingen meten. Deze geven dan een inschatting van de algehele gezondheid. We kunnen niet alles in het bloed meten. Soms hebben we urine of ontlasting nodig. Dit valt onder de preventieve onderzoeken waarbij niet altijd bloedonderzoek verricht hoeft te worden.

Waarom preventief bloedonderzoek?

Een preventief bloedonderzoek geeft een goed idee hoe bepaalde processen in je lichaam werken. Zo kunnen we kijken of de balans verstoord is of niet. Veel orgaansystemen werken door in balans te zijn. Veel factoren hebben invloed op deze balans. Door middel van voeding, supplementen, leefstijlfactoren en uiteindelijk medicijnen kun je deze balans herstellen. Om erachter te komen of een balans verstoord is, kun je preventief bloedonderzoek doen. In het bloed kun je veel zien. Zo kun je kreatinine meten als maat voor de nierfunctie. Je kunt voor hart- en vaatziekten de glucose in het bloed meten (diabetes diagnostiek) of de cholesterol bepalen. Een preventief bloedonderzoek naar cholesterol wordt vaak verricht om inzicht te krijgen in de gezondheid van hart en vaten. Bloedonderzoek is dus niet alleen wanneer men ziek is, maar voornamelijk om ziekte te voorkomen.

Voor wie is preventief bloedonderzoek?

Preventief bloedonderzoek is voor iedereen die zijn of haar gezondheid in eigen handen wil nemen. Aangezien er geen doorverwijzing van de huisarts nodig is, is het gelijk ook een particulier bloedonderzoek. De verzekering vergoedt preventief bloedonderzoek zoals gezegd niet. Echter, een gezondheidscheck maakt je bewust van disbalans in je lichaam zodat je op tijd kunt ingrijpen. Een huisarts (of arts onder supervisie) beoordeelt de uitslagen van het bloedonderzoek en voorziet deze van interpretatie en advies.

Hoe werkt het?

Door bloedonderzoek heb je veel aanvullende informatie over het lichaam. Er zijn ook andere health checks of gezondheidschecks die gebruik maken van radiologische beelden. Bloedonderzoek is de minst ingrijpende en snelle manier om snel een algemeen beeld te krijgen over je gezondheid. Om een preventief bloedonderzoek aan te vragen ga je als volgt te werk. Je bekijkt welke bloedtest geschikt is voor jou. Daarna ga je naar een priklocatie bij jou in de buurt. Daar nemen ze bloed af en doorgaans ontvang je binnen 24 uur jouw uitslagen in de beveiligde portal. Tezamen ontvang je ook het advies van de (huis)arts.

Waar bloedonderzoek?

Gezondheidsonderzoeken (gezondheidscheck of health check) zijn particuliere onderzoeken om inzicht te krijgen in het functioneren van jouw lichaam en gezondheid. Naast bloedonderzoek bestaan er tevens andere vormen van preventieve gezondheidsonderzoeken, zoals scans (x-ray, CT-scan, MRI-scan, echo-diagnostiek, Holter, ECG). Nadat er een bloedtest is gekozen, kun je je laten prikken op meer dan 200 priklocaties in Nederland. Liever een bloedonderzoek op maat? Neem contact op met labplusarts om de mogelijkheden voor jouw preventieve bloedonderzoek te bespreken.

Wanneer bloedonderzoek?

Bloedonderzoek kun je altijd laten doen om een inzicht te krijgen in jouw gezondheid en om ziekte te voorkomen. Hoe eerder een diagnose gesteld kan worden in het geval van een ziekte, hoe eerder men kan beginnen met behandelen. Bij elke bloedonderzoek staat er wanneer er getest kan worden. Voor bepaalde onderzoeken is tijdsduur belangrijk. Zo kun je bij soa bloedonderzoek minimaal twee weken na onbeschermd seksueel contact jezelf laten testen. Eerder heeft geen zin. Een ander voorbeeld: een cholesterol bloedonderzoek hoef je niet elke maand uit te voeren. Dat heeft ook geen zin. Bij elke preventieve test staat bij de beschrijving wanneer je deze kunt doen.

Bekijk alle labplusarts preventieve bloedonderzoeken:

Bekijk onze preventieve bloedonderzoeken

Vergelijkbare artikelen
Bloedonderzoek zonder verwijzing: waarom?
Een bloedonderzoek zonder verwijzing bij LabPlusAr...
Preventief bloedonderzoek
Preventief onderzoek wil zeggen dat je onderzoek d...
Gastblog: Hoe kom je uit een depressie?
In deze gastblog vertelt René Jansen (MindCure) o...
Groente en fruit gezondheidsvoordelen
Fruit en groente zijn belangrijke componenten van ...
Gastblog gezondheidzorg en gezondheid
Heb je een passie voor gezondheid, preventief medi...
Alle bloedonderzoeken