Moet ik vitamine supplementen nemen?

Bloedonderzoek labplusarts
Geschreven door Labplusarts
Op 11th November 2023

Vitaminesupplementen

Vitamine supplement is een overkoepelende term. Het omvat individuele vetoplosbare vitamines, zoals A, B, C, D, E en K, en mineralen zoals calcium, multivitamines (een product dat 10 of meer vitamines, mineralen of beide bevat) en gespecialiseerde formules voor senioren die verschillende combinaties van vitamines, mineralen en andere stoffen bevatten.

Moet je dagelijks een supplement nemen?

Hoewel supplementen populair zijn, is er beperkt bewijs dat ze significante gezondheidsvoordelen bieden of helpen beschermen tegen ziekten. Voor de gemiddelde gezonde volwassene levert een uitgebalanceerd dieet met veel fruit en groenten alle essentiële vitamines en mineralen.

Er zijn echter situaties waarin mensen een voedingssupplement nodig hebben, zoals mensen bij wie een vitaminetekort is vastgesteld en bevestigd door een bloedtest, mensen die moeite hebben om bepaalde vitamines uit voedsel te halen of mensen die lijden aan aandoeningen die extra vitamines of mineralen vereisen.

Zo kan het zijn dat veganisten niet genoeg vitamine B12 binnenkrijgen, die voornamelijk in dierlijke producten zit. Lage niveaus van vitamine B12 en B6 kunnen het gevolg zijn van spijsverteringsaandoeningen, zoals de ziekte van Crohn, coeliakie en colitis ulcerosa of andere aandoeningen die de opname van voedingsstoffen bemoeilijken. Volwassenen die gediagnosticeerd zijn met osteoporose kunnen extra vitamine D en calcium nodig hebben naast wat ze uit hun normale dieet halen. Bovendien krijgen mensen die lactose-intolerant zijn en zuivel vermijden mogelijk niet genoeg vitamine D en calcium binnen.

En vitamine D?

Daarnaast is het wonen in Nederland lastig voor de vitamine D uptake. Door weinig zonlicht per jaar, nemen veel Nederlanders preventief vitamine D supplementen in, vaak als lage dosering op 800 IE per dag.

Onze artsen hebben verschillende meningen over voedingssupplementen. Sommigen geloven dat ze niet nodig zijn. Anderen hanteren een "kan helpen-schaadt niet" benadering om voedingsgaten in iemands dieet op te vullen. En studies hebben aangetoond dat het nemen van voedingssupplementen zoals voorgeschreven meestal geen ernstige problemen veroorzaakt.

Als je wilt overwegen om een supplement te nemen, overleg dan eerst met een arts van Labplusarts of met je eigen huisarts. Wij kunnen adviseren over een optimale dosering, moment van inname en combinatiepreparaten.

Vergelijkbare artikelen
Kreatine, Kreatinine en Nierfunctie: Een Eenvoudige Gids
In dit artikel verkennen we de essentiële balans ...
Het Keto Dieet: Een Overzicht van Voordelen en Overwegingen
Het ketogeen dieet is een voedingsplan dat zich ri...
Diepgaand Inzicht in Chlamydia: Een Veelvoorkomende SOA
In deze blog verkennen we de subtiele symptomen, e...
Is een zelftest betrouwbaar?
We willen benadrukken dat veneuze bloedafname door...
Alle bloedonderzoeken