Bij welke organisatie kan ik het beste mijn bloedonderzoek laten uitvoeren?

Bloedonderzoek labplusarts
Geschreven doorLabplusarts
Op 19th March 2024

Vergelijk Labplusarts met andere spelers in de markt en ontdek de organisatie die het beste bij jouw bloedonderzoek past.

Er zijn verschillende organisaties die particuliere bloedonderzoeken aanbieden. Op het eerste gezicht lijken deze organisaties op elkaar, maar er zijn toch belangrijke verschillen.

Ongeacht welke organisatie je kiest, het verkrijgen van inzicht in jouw gezondheid door preventieve diagnostiek is belangrijk. Het huidige medische systeem in Nederland is voornamelijk gericht op het behandelen van zieke mensen. Preventieve diagnostiek is een cruciale stap om ziektes te voorkomen. Bovendien kan bloedonderzoek ondersteuning bieden tijdens medische trajecten.

Dit artikel helpt je bij het kiezen van de juiste organisatie voor bloedonderzoek door de basiskenmerken van verschillende organisaties te vergelijken.


De belangrijkste spelers voor bloedonderzoek

In dit artikel bespreken we de vijf grootste spelers voor particulier bloedonderzoek:

  • Labplusarts
  • Mijnlabtest
  • Homediq
  • Bloedwaardentest
  • Onedayclinic

Wat betreft het proces van online bestellen zijn er veel overeenkomsten tussen deze partijen. Ze bieden allemaal een breed scala aan bloedonderzoeken aan, gegroepeerd in categorieën die passen bij de reden van bloedafname. Ook zijn er weinig verschillen in prijsstelling en bestelprocedures tussen de partijen. De belangrijkste verschillen tussen de partijen komen voornamelijk na de bestelling aan bod, wat in dit artikel zal worden toegelicht.


Zelftest versus professionele bloedafname op een priklocatie

Mijnlabtest, Homediq en Onedayclinic bieden zelftesten aan. Deze zijn zowel online verkrijgbaar als te vinden in drogisterijen en supermarkten. Bij deze partijen kun je een test kopen waarbij je zelf een vingerprik uitvoert om bloed af te nemen, dat je vervolgens opstuurt naar een laboratorium voor analyse.

Labplusarts en Bloedwaardentest werken daarentegen met professionele bloedafname. Dit betekent dat je na het online bestellen van een bloedonderzoek naar een priklocatie moet gaan om bloed af te laten nemen uit een ader in de onderarm. Dit gebeurt op prikposten of speciaal ingerichte locaties. Het voordeel van deze methode is dat het plaatsvindt in een professionele omgeving en dat er meer bloed kan worden afgenomen, wat resulteert in een breder scala aan biomarkers die kunnen worden gemeten in vergelijking met vingerprikken.


In dit artikel thuistesten versus persoonlijke bloedtesten wordt beschreven waarom Labplusarts het zelfs afraden om vingerprikken te gebruiken voor diagnostische doeleinden. Hier wordt vooral ingegaan op het verlies aan betrouwbaarheid door de onervarenheid van de persoon die prikt (jijzelf), het gebrek aan controle over de omstandigheden, de beperkte hoeveelheid en kwaliteit van het afgenomen bloed, en mogelijke temperatuurschommelingen tijdens het transport. Het moet echter worden opgemerkt dat de partijen die vingerprikken aanbieden, beweren de betrouwbaarheid te kunnen aantonen.


Hoe werkt het met priklocaties?

Priklocaties zijn alleen relevant voor Labplusarts en Bloedwaardentest. Beide partijen hebben een landelijke dekking van prikposten, waaronder ziekenhuizen, verpleegtehuizen, huisartspraktijken en hulpposten. Daarnaast heeft Labplusarts eigen locaties in de grote steden van Nederland.

Er is echter een verschil in het proces van het maken van een afspraak en de voorbereiding daarop tussen deze twee partijen. Bij Bloedwaardentest ontvang je na het online bestellen van een bloedonderzoek een prikpakket met informatie en bloedbuisjes thuis, waarna je zelf een priklocatie in de buurt moet vinden om het bloed af te laten nemen. Bij Labplusarts kies je tijdens het bestelproces jouw priklocatie en krijg je na betaling eenvoudig de mogelijkheid en informatie om een afspraak te maken. Bij Labplusarts zijn de benodigde bloedbuisjes aanwezig op elke priklocatie, waardoor je geen pakket thuis hoeft af te wachten.


Wie is de snelste?

Bij mijnlabtest, Homediq en Onedayclinic worden bestellingen doorgaans binnen een dag thuis bezorgd. Na het afnemen van het bloedmonster moet je dit per post opsturen naar het laboratorium, waardoor het gemiddeld twee dagen duurt voordat het monster in het laboratorium aankomt.

Bij Bloedwaardentest duurt het, net als bij zelftesten, een dag voordat het prikpakket bij jou thuis wordt bezorgd. Vervolgens moet je naar een priklocatie gaan om bloed af te laten nemen. Bij Labplusarts ontvang je binnen maximaal twee uur na je bestelling per e-mail informatie over de priklocatie, zodat je direct naar een priklocatie kunt gaan. Zie voor meer informatie het gedeelte over prikposten hierboven. Zowel Bloedwaardentest als Labplusarts werken met locaties waar je zonder afspraak terecht kunt, hoewel sommige locaties wel op afspraak werken, afhankelijk van beschikbaarheid. Na de bloedafname wordt het monster dezelfde dag nog of aan het einde van de dag per koerier naar het laboratorium gestuurd.

Alle partijen werken samen met Nederlandse of Duitse laboratoria, vaak dezelfde. Hierdoor is de snelheid van laboratoriumonderzoek bij de meeste partijen gelijk.

Zowel Bloedwaardentest als Labplusarts bieden de mogelijkheid om het onderzoek met spoed uit te voeren, zodat de resultaten versneld beschikbaar zijn.


Is ieder advies betrouwbaar?

Bij alle genoemde partijen wordt advies gegeven op basis van het laboratoriumonderzoek. Iedere partij heeft een eigen manier ontwikkeld om dit advies te formuleren, maar de basiswerkwijze is hetzelfde: er vindt een medische beoordeling plaats na ontvangst van de laboratoriumresultaten. Alle partijen zijn BIG-geregistreerd en werken met ISO-gecertificeerde laboratoria, wat de betrouwbaarheid waarborgt. Afgezien van het eerder genoemde verschil in betrouwbaarheid van bloedafname door vingerprik versus professionele bloedafname, is de betrouwbaarheid van het advies gelijk bij alle partijen.

Vergelijkbare artikelen
Controle op triglyceriden waarde is belangrijk voor jouw hartgezondheid
Een triglyceriden bloedtest meet de hoeveelheid ve...
CRP Waarde
C-reactief proteïne (CRP) is een belangrijke indi...
Bloedprikken op hormonen?
Hormonen zijn signaalstoffen. Ze worden afgegeven ...
Bloed testen op vitaminetekort
Jij wilt bloed laten testen op vitaminetekort? Bij...
Alle bloedonderzoeken