Gastblog: Hoe kom je uit een depressie?

Bloedonderzoek labplusarts
Geschreven doorLabplusarts
Op 21st October 2020


In deze gastblog vertelt René Jansen (MindCure) over depressie en zijn diensten als coach en therapeut. Labplusarts is niet verantwoordelijk voor de (medische) inhoud van de tekst. Labplusarts biedt wel bloedonderzoeken aan om naar bepaalde oorzaken van depressie te zoeken, denk aan schildklieraandoeningen, vitaminetekorten of andere ziektes zoals Lyme die depressieve klachten kunnen geven. Door middel van een bloedtest bij depressie kun je de oorzaak proberen aan te pakken.

Hoe kom je uit een depressie?

Mensen met een depressie kijken op een manier naar de wereld die niet gunstig is voor de persoon. Dit uit zich dan in structurele negatieve gedachten en gevoelens.

Ik raad je aan om verder te lezen, want ik geef je in deze blog zowel informatie als tips om je te helpen met een al reeds actieve depressie, maar ook om een depressie in de toekomst te voorkomen. Ik doe dit in begrijpelijke taal, zonder vakjargon, zodat iedereen deze blog kan volgen.

'Waar je je aandacht op richt groeit'

Het kan zijn dat je deze uitspraak weleens gehoord hebt. Maar het is wel juist. Daar waar de aandacht op gericht is, geef je de kans om te laten groeien. Als je continue aan positieve dingen denkt, bijvoorbeeld aan:

* een gezellige picknick

* een dagje naar het strand

*  een avondje op stap met je droomvrouw of man

kan dit een heel fijn gevoel opleveren. Anderzijds werkt het ook zo, als je continue alleen maar negatief denkt, bijvoorbeeld:

* hoe slecht de wereld is

* je vind jezelf waardeloos

* het zal me nooit lukken 

dan komen er steeds meer van deze negatieve gedachten voorbij. Het werkt als een domino effect, de ene negatieve gedachte voedt de volgende. Door hier structureel een gewoonte van te maken bestaat de kans dat je afstormt op een depressie. Het journaal bijvoorbeeld heeft meestal maar weinig goeds te melden. Het nieuws is zelden positief. Dit zorgt er weer voor dat veel mensen zich dag en nacht zorgen maken. Dit zorgen maken levert geen enkele oplossing op, en het draagt vaak bij aan nog meer negatieve gedachten. Ik wil je er niet van weerhouden om naar het nieuws en social media te kijken. Ik wil je er alleen op wijzen dat het kijken naar het nieuws of social media voor mensen die al depressief zijn, niet bevorderlijk is om uit hun depressie te komen.

Ontslag

Om een voorbeeld te geven, je wordt ontslagen. Je raakt dus je baan kwijt. Een zeer vervelende situatie. Je inkomen holt hard achteruit. Hierdoor heb je minder financiële mogelijkheden. De sociale aspecten van je baan vallen weg. Verveling gaat een rol spelen, je zelfvertrouwen gaat onderuit. Ook als je bijvoorbeeld thuis komt te zitten met je partner, kunnen er onderlinge spanningen ontstaan.

De meeste mensen hebben in zo'n situatie dan de neiging om alleen de aandacht te richten op de negatieve elementen van het werkloos zijn. Maar omdat je werkloos bent, heb je ook ineens veel meer vrije tijd. Dit opent dan weer deuren voor nieuwe mogelijkheden en nieuwe kansen en uitdagingen zoals ze dat tegenwoordig noemen. Je zou bijvoorbeeld een cursus kunnen gaan volgen. Misschien heb je wel een hobby waar je door het vele werken niet meer aan toe bent gekomen. Door juist alleen maar aan die negatieve aspecten van het werkloos zijn te blijven denken, ontstaat er al gauw een depressie. 

En als je eenmaal in een depressie zit, dan is het niet zo makkelijk om eruit te komen. Het is dus veel beter een depressie zien te voorkomen dan te genezen!

Belangrijke activiteiten om depressies te voorkomen zijn:

* Het onderhouden of creëren van sociale contacten

* Gerichte doelen stellen

* Goed en gezond eten & drinken

* Bewegen zoals bijvoorbeeld wandelen of fietsen in de natuur.

Het gekke is dat wanneer je reeds in een depressie zit, het lichaam niet mee wil in deze acties. Het voelt alsof je lichaam tegen je zegt: 'ik heb rust nodig ik ben moe, laat me met rust.' Door hier in mee te gaan nemen de depressieve gevoelens alleen maar toe. Het is dus zeer belangrijk om juist niet mee te gaan met deze gevoelens, maar besteedt dan aandacht aan deze genoemde activiteiten.

Doelen vormen

Zoals ik al heb uitgelegd is structureel negatief denken vaak de oorzaak van een depressie. Maar er is nog iets belangrijks wat een depressie kan veroorzaken, dat is namelijk het ontbreken van een doel in je leven.

Doelen zijn belangrijk om een richting op te gaan. Als er een doel is om naar toe te leven zorgt dat voor een bepaalde levensinvulling en focus.

Je zou dan misschien denken dat juist het bereiken van het doel het belangrijkste is, want dat geeft je immers dat fijne gevoel. Dat zou je misschien denken, maar het is juist de weg naar het doel toe dat voor positieve gedachten en gevoelens zorgt. Zolang je op koers bent om naar het doel toe te werken hou je die focus. Juist die focus geeft je dat positieve gevoel. Uiteindelijk bereik je dan je doel. Uiteraard ontstaat hiermee een gelukkig gevoel, want je hebt immers je langgekoesterde doel en wens bereikt. Dit aangename gevoel is vaak maar van korte duur. Je raakt al snel gewend aan de nieuwe en huidige situatie, en een nieuw doel ontbreekt. Het is dan belangrijk om dan weer een nieuw doel te formuleren, zodat er weer een bepaalde richting kan worden opgegaan. Je hebt dan weer iets om je pijlen op te richten.  

Nu zul je misschien denken, 'hoe kom ik aan een nieuw doel?' Dat is een logische gedachte. Een nieuw doel ontwikkelen ontstaat vanuit een behoefte. Als je bijvoorbeeld een mooie auto ziet rijden, en vervolgens bij jezelf denkt van: 'Die wil ik ook!' Als je dan niet direct het geld voor handen hebt om die mooie auto te kunnen kopen, dan kun je ervoor gaan sparen. Een nieuw doel is dan geboren. En op die manier kunnen er doelen worden geformuleerd vanuit een behoefte. 

Binnen mijn praktijk worden mensen begeleid met het formuleren van hun doelen. De begeleiding is erop gericht om op zelfstandige basis de voor mijn cliënt geschikte en haalbare doelen helder te krijgen. Uiteraard wordt er niet alleen aandacht besteed aan het formuleren van deze doelen, maar de cliënt wordt ook gecoacht om deze doelen te bereiken.

Mocht jij ook behoefte hebben aan deze begeleiding, neem dan gerust contact met me op. Dat kan via de website van MindCure.nl. Via online begeleiding kunnen we het hele land en Vlaanderen van dienst zijn.

Cognitieve gedragstherapie

Depressies worden meestal behandeld middels cognitieve gedragstherapie. Dit is vaak de beste methode om mensen te helpen met een depressie. Het leven is daarna weer als vanouds. Je kunt dan weer leven als dat je nog nooit met een depressie te maken hebt gehad. Maar ook al zijn er geen verschijnselen meer van depressiviteit, er is een zekere vatbaarheid om wederom depressief te worden. Terugval van depressie ligt dan in de gevarenzone. Dat komt omdat het negatieve denken bij mensen die al vaker depressief zijn geweest veel gemakkelijker te activeren zijn dan bij cliënten die nooit met een depressie te maken hebben gehad. De negatieve gedachten die nog in het geheugen aanwezig zijn, uit bijvoorbeeld het verleden, zorgen ervoor dat er sneller een nieuwe depressie kan worden geactiveerd. Een kleine verandering in stemming kan dan al zorgen voor een grote verandering in negatief denken. Ieder mens heeft weleens een minder positieve gedachte. Daar is niks mis mee. Maar bij de meeste mensen zet zo'n gedachte niet aan tot een grote hoeveelheid sterk geladen negatieve gedachten.

Door middel van cognitieve gedragstherapie wordt je geleerd om op een functionele manier te leren denken. De negatieve gedachten worden op die manier omgezet in positieve gedachten. Helaas is de kans op terugval behoorlijk groot. Na de eerste depressie is de kans op terugval 70% , na de tweede depressie is de kans op terugval 90%.

Om dit verschijnsel te voorkomen is MBCT therapie ontwikkeld.                       

MBCT

Aandachtgerichte therapie of beter bekend als mindfulness, is een effectieve vorm van psychotherapie. Mindfulness bestaat uit een aantal varianten waaronder de MBCT mindfulness. MBCT staat voor Mindfulness Based Cognitive Therapy. Het is een combinatie van mindfulnesstechnieken en cognitieve gedragstherapie. Het beste van twee werelden komen op die manier samen. Deze therapie is voornamelijk ontwikkeld om terugval van depressies te voorkomen. Met mindfulness leer je de werkelijkheid te accepteren zoals die is, zodat innerlijke rust kan worden bereikt. Dit zorgt ervoor dat mindfulness een zeer effectief therapeutisch middel is.

Met MBCT mindfulness wordt het verschijnsel terugval van depressies voorkomen. MBCT mindfulness is ook voor andere aandoeningen of problemen geschikt zoals: gegeneraliseerde angststoornissen, eetstoornissen, trauma's en fobieën en chronische pijn.

Deze therapeutische training wordt binnen mijn praktijk regelmatig ingezet. Dit kan zowel in individuele vorm als in groepsverband. Wil je hier meer over weten, neem dan gerust contact met me op via de onderstaande link.

Antidepressiva

Mocht je om terugval van een depressie te voorkomen gebruik maken van medicatie, dan zijn mindfulness trainingen ook in combinatie met medicatie mogelijk. 

Samenvattend

Tot slot, hoop ik dat ik je op deze manier heb kunnen uitleggen wat een depressie is. Ook heb ik het gehad hoe een depressie tot stand komt, dat je een depressie beter kunt voorkomen dan het te genezen is. En hoe je een aankomende depressie kunt voorkomen. Als de depressie officieel gediagnosticeerd is, dan kan cognitieve gedragstherapie een effectieve uitkomst bieden. Helaas ligt dan het gevaar van terugval op de loer. Om dit te voorkomen is MBCT ontwikkeld. Een therapie waarbij je geleerd wordt om een aankomende depressie te herkennen. Deze behandeling kan ook in combinatie met medicatie worden uitgevoerd.

Indien je behoefte hebt aan deze hulp, of mocht je hier meer over willen weten, of als iets in de informatie niet geheel duidelijk is. Schroom niet, neem gerust contact met me op. En ik zal mijn best doen om al je vragen te beantwoorden. Je kan dit doen via de website: www.mindcure.nl/contact/

Dan rest me nog je een laatste tip mee te geven: als je daadwerkelijk in een depressie verkeerd, het helpt je niet om er mee rond te blijven lopen. Probeer er met iemand over te praten of nog beter: zoek professionele hulp. Ook ik ben beschikbaar voor je. Neem dan gerust contact met me op.

Binnenkort ga ik het hebben over een ander psychologisch onderwerp . Ik probeer iedere maand te bloggen over een bepaalde stress en/of psychische aandoening. Voor nu dank ik je voor het lezen van mijn blog 'hoe kom je uit een depressie?' En graag tot de volgende keer...

 

Tekst: René E. Jansen   

Coach, Counsellor, Therapeut, Psycholoog                                                                                                                                                                                                                                                                

MindCure Coaching & Therapie

 

 

 

 

 

Vergelijkbare artikelen
Controle op triglyceriden waarde is belangrijk voor jouw hartgezondheid
Een triglyceriden bloedtest meet de hoeveelheid ve...
CRP Waarde
C-reactief proteïne (CRP) is een belangrijke indi...
Bloedprikken op hormonen?
Hormonen zijn signaalstoffen. Ze worden afgegeven ...
Bloed testen op vitaminetekort
Jij wilt bloed laten testen op vitaminetekort? Bij...
Alle bloedonderzoeken