Geslachtsziekte / SOA test: Chlamydia

Bloedonderzoek labplusarts
Geschreven doorLabplusarts
Op 21st July 2020

Geslachtsziekte SOA test: Chlamydia

Een geslachtsziekte of seksueel overdraagbare aandoening (SOA) is een besmettelijke ziekte. Deze ziekte kun je krijgen als je in contact komt met iemand die de geslachtsziekte al heeft, al dan niet met symptomen. Wil je meer weten over een SOA bloedtest bij chlamydia? Lees dan verder.

Wat is chlamydia?

Chlamydia is de meest voorkomende SOA onder jongeren in Nederland. De klachtenpresentatie en complicatie is verschillend bij mannen en vrouwen. Ook het (bloed)onderzoek verschilt. Bij vrouwen is het gebruikelijk om een swab nemen, bij mannen gaat het via een chlamydia SOA urineonderzoek. Een bloedtest bij chlamydia is dus minder gebruikelijk.

Symptomen mannen: In 50% van de gevallen zonder klachten. Wanneer er wel klachten zijn, komt vaak pijn bij het plassen voor, met name in de ochtend. Daarnaast kan pijn in de balzak voorkomen en waterige/pusachtige afscheiding.

Symptomen vrouwen: 90% heeft geen klachten. Klachten zijn pijn of een branderig gevoel bij het plassen en afscheiding. Ook kan pijn of bloedverlies bij seksueel contact voorkomen en bloedverlies tussen de menstruaties. Verder komt pijn in de onderbuik ook voor bij chlamydia.

Een gevreesde complicatie bij vrouwen kan perihepatitis zijn. Dan spreken we van het Fitz-Hugh-Curtis ziektebeeld. Uiteindelijk kan dit tot infertiliteit leiden.

Meer weten over de symptomen van chlamydia? Bekijk de website van het RIVM.

Diagnostiek geslachtsziekte chlamydia

Chlamydia is een bacterie die je kunt aantonen met PCR. Bij de man heb je urine nodig en bij de vrouw neem je een swab. Bij Labplusarts moet je daarom als man zijnde bij deze SOA test urine inleveren. Je kunt je urine langsbrengen op de priklocatie in een urinebakje die je zelf hebt gekocht bij de drogist of hebt opgehaald bij de priklocatie. Als vrouw krijg je een swab mee. Deze kun je dan inleveren wanneer jij het wilt.

Let erop dat je SOA testen minimaal 14 dagen na onbeschermd contact laat testen. Voor die periode is de test niet betrouwbaar.

Ben je benieuwd welke andere geslachtsziekte testen wij hebben?


Vergelijkbare artikelen
Bloedprikken op hormonen?
Hormonen zijn signaalstoffen. Ze worden afgegeven ...
Bloed testen op vitaminetekort
Jij wilt bloed laten testen op vitaminetekort? Bij...
Alle bloedonderzoeken