Gratis e-consult intake. Eerste e-consult is gratis
Bekijk nu
geslachtsziekte-soa-test

Geslachtsziekte / SOA test: Chlamydia

Geslachtsziekte SOA test: Chlamydia

Een geslachtsziekte of seksueel overdraagbare aandoening (SOA) is een besmettelijke ziekte. Deze ziekte kun je krijgen als je in contact komt met iemand die de geslachtsziekte al heeft, al dan niet met symptomen. Wil je weten welke SOA testen (geslachtsziekte testen) labplusarts aanbiedt? Lees dan verder.

Geslachtsziekte test 1: Chlamydia

Chlamydia is de meest voorkomende SOA onder jongeren in Nederland. De klachtenpresentatie en complicatie is verschillend bij mannen en vrouwen. Ook het bloedonderzoek verschilt. Bij vrouwen kun je een swab nemen, bij mannen gaat het via een chlamydia SOA urine onderzoek.

Symptomen mannen: in 50% van de gevallen zonder klachten, bij klachten pijn bij het plassen, met name in de ochtend. Daarnaast pijn in de balzak en waterige/pusachtige afscheiding.

Symptomen vrouwen: 90% heeft geen klachten. Klachten zijn pijn of een branderig gevoel bij het plassen, afscheiding. Pijn of bloedverlies bij seksueel contact en bloedverlies tussen de menstruaties. Pijn in de onderbuik komt ook voor.

Een gevreesde complicatie bij vrouwen kan perihepatitis zijn. Dan spreken we van het Fitz-Hugh-Curtis ziektebeeld. Uiteindelijk kan dit tot infertiliteit leiden.

Meer weten over de symptomen van chlamydia? Bekijk de website van het RIVM.

Diagnostiek geslachtsziekte chlamydia

Chlamydia is een bacterie die je kunt aantonen met PCR. Bij de man heb je urine nodig en bij de vrouw neem je een swab. Bij labplusarts moet je daarom als man zijnde bij deze SOA test urine inleveren. Je kunt je urine langsbrengen op de priklocatie in een urinebakje die je zelf hebt gekocht bij de drogist, of je haalt het op bij de priklocatie. Als je vrouw bent, krijg je een swab mee. Deze kun je dan inleveren wanneer jij het wilt.

Let erop dat je SOA testen minimaal 14 dagen na onbeschermd contact laat testen. Voor die periode is de test niet betrouwbaar.

Ben je benieuwd welke andere geslachtsziekte testen wij hebben? Bekijk de categorie SOA testen hier.

Meer artikelen

blog.5.image

Gastblog: Hoe kom je uit een depressie?

In deze gastblog vertelt René Jansen (MindCure) over depressie en zijn diensten als coach en therapeut. Labplusarts is niet verantwoordelijk voor de (medische) inhoud van de tekst. Labplusarts biedt wel bloedonderzoeken aan om naar bepaalde oorzaken van depressie te zoeken, denk aan schildklieraandoeningen, vitaminetekorten of andere ziektes zoals Lyme die depressieve klachten kunnen geven.

Lees verder
blog.5.image

Groente en fruit

Fruit en groente zijn belangrijke componenten van een gezond dieet. Voldoende inname kan belangrijke ziektes zoals cardiovasculaire ziekten en kanker voorkomen en verminderen. Ongeveer 1.7 miljoen (2.8%) van alle doden wereldwijd zijn gerelateerd aan onvoldoende consumptie van groente en fruit

Lees verder
blog.5.image

Gastblog

Heb je een passie voor gezondheid, preventief medisch onderzoek of ben je een schrijftalent die anderen graag helpt bij hun gezonde leefstijl? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Lees verder
blog.5.image

Vermoeidheid

Vermoeidheid is een klacht die veel voorkomt en waar de niet zo snel een vinger op te leggen is. Moeheid heeft namelijk veel oorzaken en het is belangrijk om deze oorzaken in kaart te brengen. Bij labplusarts gaan we verder dan alleen bloedonderzoek.

Lees verder
blog.5.image

Bloedtest

Wanneer iemand zich met vage klachten presenteert, vraagt dit om nader onderzoek. Het meest simpele is de bloedtest. Met een bloedtest kun je onder andere vitamine tekorten en mineralen tekorten opsporen. Maar veel meer is mogelijk.

Lees verder
Icon