Chlamydia

Kenniscentrum bloedonderzoeken
Populaire tags:

Chlamydia

Bloedonderzoek labplusarts
Geschreven door Labplusarts
Op 15th February 2023

Wat is Chlamydia?

Chlamydia-infectie is een veel voorkomende seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis, een bacteriestam uit de Chlamydiaceae-familie die meestal het urogenitale kanaal aantast.

Overdragen

Wanneer een geïnfecteerde persoon onbeschermde vaginale, orale of anale seks heeft, kan de bacterie worden overgedragen op een niet-geïnfecteerde partner. De bacterie kan tijdens de bevalling ook van een besmette moeder op haar ongeboren baby overgaan.

Symptomen van Chlamydia-infectie

Bijna 70 tot 80% van de vrouwen die een chlamydia-infectie krijgen, weten niet dat ze besmet zijn omdat ze geen symptomen hebben. Chlamydia kan ervoor zorgen dat de baarmoederhals ontstoken raakt en geïnfecteerde vrouwen kunnen klagen over pijn, bloedingen en geloosde etter tijdens het urineren of na geslachtsgemeenschap.

De infectie kan ook overgaan in het bovenste deel van de geslachtsorganen en een ontsteking van de bekkenstructuren veroorzaken, zoals de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken. Dit wordt bekkenontsteking genoemd.

Bijna 50% van de mannen met chlamydia heeft ook geen symptomen. Het symptoomvrije aspect van chlamydia betekent dat de infectie gemakkelijk en onbewust kan worden verspreid naar niet-geïnfecteerde personen en dat de aandoening vaak niet wordt gediagnosticeerd terwijl mensen doorgaan met geslachtsgemeenschap.

Bij mannen veroorzaakt chlamydia gewoonlijk urethritis of infectie van de urethra. De urethra bij mannen gaat door de penis en laat urine uit de blaas ontsnappen. Daarom kan chlamydia bij mannen leiden tot pijn bij het plassen, moeite met urineren en afscheiding van een witachtige afscheiding uit de punt van de penis. Als de infectie omhoog beweegt in het geslachtsorgaan en de zaadleider en zaadbal betreft, kan bij sommige getroffen mannen epididymitis ontstaan.

Na verloop van tijd kunnen de complicaties van chlamydia leiden tot onvruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen. Chlamydia-infectie kan ook de ogen aantasten, omdat het leidt tot een aandoening die trachoom wordt genoemd, een van de belangrijkste oorzaken van blindheid wereldwijd.

Diagnose en behandeling

Chlamydia-infectie wordt routinematig getest in klinieken voor seksuele gezondheid, omdat het een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen is. Er worden urine- en genitale uitstrijkjes genomen en gecontroleerd op de aanwezigheid van de bacterie. Testen kunnen ook thuis worden uitgevoerd met behulp van thuiskits. Chlamydia is gemakkelijk te behandelen met de juiste antibiotica. Gebrek aan tijdige behandeling kan echter ernstige complicaties op de lange termijn hebben.

Vergelijkbare artikelen
Chlamydia
Chlamydia-infectie is een veel voorkomende seksuee...
Bloedgroep testen
Een bloedgroep wordt geclassificeerd door de aanwe...
Ziekte-gerelateerde vermoeidheid: meer dan alleen maar moe zijn.
Vermoeidheid is vervelend, zeker als je wel voldoe...
10 medische redenen voor vermoeidheid
Vermoeidheid kan komen door je leefstijl, maar ook...
3 redenen waarom je als sporter je bloed zou moeten laten testen.
Een bloedonderzoek voor sporters is een manier om ...
Alle bloedonderzoeken