Background

Hart compleet

Hart compleet

Bepalingen: LDL, HDL, triglyceriden, totaal cholesterol, Risico Index, Kreatinine, eGFR, Glucose, HbA1C, NT-proBNP

Wat is het?

Het Hart Compleet bloedonderzoek is een uitgebreid pakket om te kijken hoe het met de gezondheid van jouw hart ervoor staat. Hart- en vaatziekten zijn de meest voorkomende ziekten en op steeds jonger wordende leeftijd ontwikkelen we atherosclerose (vaatvernauwing). Een preventief bloedonderzoek is daarom aan te raden, vooral als je een sedentaire leefstijl hebt en minder dan 30 minuten per dag beweegt.

In deze bloedtest meten onder andere alles van jouw cholesterol. Meer informatie over cholesterol kun je hieronder vinden. Cholesterol bloedonderzoek Daarnaast meten we de nierfunctie, glucose en een vorm van de hartfunctie.

Bij pijn op de borst tijdens inspanning moet je een andere bepaling hebben, hiervoor kun je het beste een E-consult Huisarts afspraak maken.

Wat bepalen we?

LDL Cholesterol
LDL staat voor low density lipoprotein. Dit is een vetmolecuul die voor vernauwing van de bloedvaten kan zorgen, zogenaamde atherosclerose. LDL cholesterol is daarom het minder gunstige cholesterol. Normaal gesproken wordt LDL afgebroken. Wanneer iets mis is met de afbraak, of er komt gewoonweg teveel binnen via de voeding, dan stijgt de cholesterol. Dit verhoogt het risico op een hartaanval (myocard ischemie) of een beroerte (cardiovasculair accident, CVA).

HDL Cholesterol
HDL wordt de gunstige cholesterol genoemd, omdat het de andere soorten cholesterol terug naar de lever kan halen voor afbraak. Zo blijven ze niet in het bloed achter en geven ze geen schade.

Triglyceriden
Triglyceriden zijn vetten die je met het eten binnenkrijgt. Deze worden in de darmen afgebroken in vetzuren en in de lever weer omgezet naar triglyceriden. Zodoende worden ze verspreid en afgebroken tot bruikbare moleculen zoals cholesterolen

Kreatinine en eGFR
Hiermee bepalen we de nierfunctie. Bij mensen met hartproblemen is er vaak vernauwing van de slagaders. Het bloed stroomt dan niet goed door en als gevolg hiervan pompt het hart harder. Dit is niet goed voor de druk in de nierarterie en hierdoor raakt de nier beschadigd.

HbA1C
Met de HbA1C kunnen we de bloedsuiker (glucose) van de afgelopen twee maanden bepalen om te kijken of er aanwijzingen voor suikerziekte zijn.

NT-proBNP Een hoge NT-proBNP komt vrij bij rek van de hartwand. Dit zien we vaak bij hartfalen en gaat samen met de klachten kortademigheid en vocht in de benen. Dit onderzoek wordt alleen bepaald indien leeftijd hoger dan 50 jaar en klachten aanwezig zijn.

Wanneer kiezen voor deze test?

Kies het Hart Compleet bloedonderzoek pakket wanneer:

  • Je wilt weten of een gezond dieet/ leefstijl aanslaat
  • Je risico op cardiovasculaire ziekte toeneemt of afneemt
  • Je een kwantitatief beeld wilt hebben van jouw cardiovasculair risicoprofiel
  • Je klachten van kortademigheid, pijn of vocht in de benen al sinds geruimere tijd hebt


Wanneer testen?

Als je al een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebt, wordt het geadviseerd elke 3-12 maanden te testen. Mocht je bijkomende ziekten hebben, zoals overgewicht of diabetes, dan kun je om de 3-6 maanden testen. Als je boven de 20 jaar oud bent, wordt er geadviseerd om eens in de 6 jaar te testen bij goede resultaten.

Nuchter zijn

Bij het preventieve Hart Compleet pakket voor je gezondheid is het belangrijk om 12 uur voor het bloedonderzoek nuchter te zijn, dus alleen water mag je dan nuttigen.

De resultaten zijn vrijwel altijd binnen 24 uur bekend.
Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie van uitslag door een arts
  • Uitslag doorgaans binnen 48 uur
Hulp nodig?

Bel naar 085-2006230 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online