Cholesterol basis

Bepalingen: LDL, HDL, Triglyceriden, Cholesterol, Risico Index

Wat is het?

Cholesterol is een essentieel molecuul in het lichaam. Het zorgt voor de aanmaak en onderhoud van de membraan laag om cellen en speelt daarnaast een belangrijke rol bij het signaleren van cellulaire processen. Cholesterol is ook een voorloper van vitamine D en hormonen.

De meeste cholesterol wordt aangemaakt in levercellen en om effectief getransporteerd te worden naar alle delen van het lichaam, moet het via bloed getransporteerd worden. Dit gaat samen met lipoproteïnen, zoals LDL. LDL maakt de cholesterol klaar voor gebruik in een cel die het nodig heeft. Wanneer er te veel cholesterol is, dan wordt LDL niet meer opgenomen en blijft het achter in het bloed. Dit is schadelijk voor je bloedvaten.

Wat bepalen we?

Bij het cholesterol bloedonderzoek bepalen we allereerst je cholesterol. Daarnaast kijken we naar het 'slechte' LDL cholesterol en het 'goede' HDL cholesterol. Op basis van deze gegevens kunnen we een ratio cholesterol/HDL cholesterol berekenen. Hoe lager deze waarde, hoe beter.

Daarnaast meten we de algehele vetten in je lichaam, de zogenaamde triglyceriden. Dit zijn vetten die je binnen krijgt met je voeding. Triglyceriden worden omgezet in vetzuren in je darmen en in de lever weer omgezet naar triglyceriden. In verschillende samenstellingen worden ze getransporteerd door de bloedvaten in lipoproteïnen. Dit onderzoek geeft je een goed beeld van de vetten in je lichaam en jouw risico op cardiovasculaire ziekten.

Nuchter zijn

Bij de preventieve cholesterol bepaling voor je gezondheid is het het beste om 8 uur voor het bloedonderzoek nuchter te zijn, dus alleen water mag je dan nuttigen.

Hoe werkt het?

Professionele afname

Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.

 1. 1

  Vind de test die bij jou past

  Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.

 2. 2

  Kies een priklocatie

  Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.

 3. 3

  Laat je prikken

  Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.

 4. 4

  Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg

  Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.

Altijd een locatie in de buurt

Wanneer kiezen voor deze test?

Kies het cholesterol bloedonderzoek wanneer:
 • Je wilt weten of een gezond dieet/leefstijl aanslaat
 • Je risico op cardiovasculaire ziekte toeneemt of afneemt
 • Je een kwantitatief beeld wilt hebben van jouw cardiovasculair risicoprofiel
 • Je hypercholesterolemie en atherosclerose wilt voorkomen
 • Je hypocholesterolemie wilt uitsluiten, wat vaak voorkomt bij schildklierziekten.


Wanneer testen?

Als je al een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebt, wordt het geadviseerd elke 3-12 maanden te testen. Mocht je bijkomende ziekten hebben, zoals overgewicht of diabetes, dan kun je om de 3-6 maanden testen. Als je boven de 20 jaar oud bent, wordt er geadviseerd om eens in de 4 jaar te testen bij goede resultaten.
De meting van het onderzoek bij Cholesterol basis gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van Cholesterol basis is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor Cholesterol basis klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van Cholesterol basis kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor Cholesterol basis vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een Cholesterol basis test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het Cholesterol basis onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van Cholesterol basis sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor Cholesterol basis moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Ja, voor een Cholesterol basis test is vasten vereist
Een afspraak voorCholesterol basis kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij Cholesterol basis onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van Cholesterol basis zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.

Cholesterol basis

66,-
Nuchter zijn
?
Validatie door artsen
Uitslag binnen: 24 - uur
?
Spoed mogelijk
?
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Bloedprikken zonder verwijzing op 350+ locaties

Eenvoudig bloedprikken waar en wanneer het jou uitkomt.

Keuze uit meer dan 100 testen, mogelijkheid om eigen ideale test samen te stellen
Validatie door medisch team (BIG geregistreerde artsen)
Snel en begrijpelijke resultaten