Background

Cholesterol basis

Cholesterol basis

Bepalingen: LDL cholesterol, HDL cholesterol, triglyceriden, totaal cholesterol, Risico Index

Nuchter zijn

Bij de preventieve cholesterol bepaling voor je gezondheid is het het beste om 8 uur voor het bloedonderzoek nuchter te zijn, dus alleen water mag je dan nuttigen.

Wat is het?

Cholesterol is een essentieel molecuul in het lichaam. Het zorgt voor de aanmaak en onderhoud van de membraan laag om cellen en speelt daarnaast een belangrijke rol bij het signaleren van cellulaire processen. Cholesterol is ook een voorloper van vitamine D en hormonen.

De meeste cholesterol wordt aangemaakt in levercellen en om effectief getransporteerd te worden naar alle delen van het lichaam, moet het via bloed getransporteerd worden. Dit gaat samen met lipoproteïnen, zoals LDL. LDL maakt de cholesterol klaar voor gebruik in een cel die het nodig heeft. Wanneer er te veel cholesterol is, dan wordt LDL niet meer opgenomen en blijft het achter in het bloed. Dit is schadelijk voor je bloedvaten.

Wat bepalen we?

Bij het cholesterol bloedonderzoek bepalen we allereerst je cholesterol. Daarnaast kijken we naar het "slechte" LDL cholesterol en het "goede" HDL cholesterol. Op basis van deze gegevens kunnen we een ratio cholesterol/HDL cholesterol berekenen. Hoe lager deze waarde, hoe beter.

Daarnaast meten we de algehele vetten in je lichaam, de zogenaamde triglyceriden. Dit zijn vetten die je binnen krijgt met je voeding. Triglyceriden worden omgezet in vetzuren in je darmen en in de lever weer omgezet naar triglyceriden. In verschillende samenstellingen worden ze getransporteerd door de bloedvaten in lipoproteïnen. Dit onderzoek geeft je een goed beeld van de vetten in je lichaam en jouw risico op cardiovasculaire ziekten.

Wanneer kiezen voor deze test?

Kies het cholesterol bloedonderzoek wanneer:
  • Je wilt weten of een gezond dieet/ leefstijl aanslaat
  • Je risico op cardiovasculaire ziekte toeneemt of afneemt
  • Je een kwantitatief beeld wilt hebben van jouw cardiovasculair risicoprofiel
  • Je hypercholesterolemie en atherosclerose wilt voorkomen
  • Je hypocholesterolemie wilt uitsluiten, wat vaak voorkomt bij schildklierziekten.


Wanneer testen?

Als je al een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebt, wordt het geadviseerd elke 3-12 maanden te testen. Mocht je bijkomende ziekten hebben, zoals overgewicht of diabetes, dan kun je om de 3-6 maanden testen. Als je boven de 20 jaar oud bent, wordt er geadviseerd om eens in de 4 jaar te testen bij goede resultaten.

Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie van uitslag door een arts
  • Uitslag doorgaans binnen 48 uur
Hulp nodig?

Bel naar 085-2006230 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online