Background

Kwaliteitswaarborging

Kwaliteit & gezondheid

Bloedonderzoek: kwaliteit en preventie
Wanneer het aankomt op preventief bloedonderzoek is kwaliteit belangrijk. Je wilt niet de verkeerde uitslagen ontvangen. Deze hebben immers verregaande gevolgen; van het onnodig ondergaan van verdere diagnostiek tot het onnodig ondergaan van behandelingen. Daarnaast is het belangrijk wat je doet na een uitslag. Wanneer een waarde binnen het referentiebereik valt, wil dit niet altijd zeggen dat de uitslag van de bloedtest goed is. Er zijn meerdere factoren waar onze huisartsen op letten. Zo moeten ze bijvoorbeeld oppassen dat iemand met een laag INR geen aspirine advies krijgt tegen pijn, maar bijvoorbeeld paracetamol. Lachgas is een ander voorbeeld. Het maskeert de vitamine B12 waarde. De waarde valt binnen het referentiebereik, maar iemand heeft nog steeds klachten. Dit zijn enkele voorbeelden.

Bij Labplusarts waarborgen wij de kwaliteit van een preventief bloedonderzoek op verschillende manieren:

Kwaliteit stap 1: Het bestelproces

Bij het bestelproces merk je al dat de bloedonderzoeken in bepaalde pakketten zitten. Een hemoglobine bepaling gaat altijd gepaard met een MCV bepaling. Mocht er sprake zijn van bloedarmoede, dan weten we gelijk wat voor type bloedarmoede het is. Zo beperken we hoevaak je moet bloedprikken. Dit is een eerste ingebouwde kwaliteitsstap. We willen je niet onnodig naar de priklocatie sturen.

Kwaliteit stap 2: Het bloedprikken

Het bloedprikken zelf gebeurt door gediplomeerde verpleegkundige prikkers en het bloed wordt opgestuurd voor onderzoek naar NEN EN 15224:2012 en CCKL geaccrediteerde laboratoria. Met andere woorden, dit zijn laboratoria waar huisartsenpraktijken en ziekenhuizen gebruik van maken. Zo ben jij verzekerd van een betrouwbare en correcte bepaling van een preventief bloedonderzoek. Wij kiezen bewust niet voor het opsturen van bloed via de medische post. Dit verandert de waarden, want het bloed wordt niet op de juiste temperatuur gehouden. De uitslagen zullen niet betrouwbaar zijn.

Kwaliteit stap 3: De uitslag van het preventieve bloedonderzoek

De uitslag van het preventieve bloedonderzoek komt binnen via onze beveiligde mail wat gebruik maakt van end-to-end encryptie. Deze eisen voldoen aan de encryptietechnologie waar huisartsenpraktijken en ziekenhuizen aan moeten voldoen. Vervolgens uploaden wij deze op onze SSL-beveiligde Mijn Portal. Nadat je ingelogd hebt, zie je in je adresbar een sleutelhanger. Dit houdt in dat de verbinding beveiligd is. Anderen kunnen niet bij jouw uitslagen komen. Wanneer wij de uitslagen versturen via PDF of e-mail, zorgen wij er altijd voor dat er geen persoonsgegevens op staan. Het enige wat erbij staat is jouw ordernummer. Dit is een nummer dat alleen jij en labplusarts weten. Niemand anders.

Kwaliteit stap 4: Het advies van je bloedtest

Het advies van je preventieve bloedonderzoek wordt gedaan door ervaren huisartsen. Wij hebben gekozen voor advies en interpretatie door medici, omdat een uitslag zonder interpretatie en advies zinloos is. Je bent erachter dat een vitamine D waarde lager dan 50 buiten het referentiebereik is, en jouw bloedtest wees op een vitamine D waarde van 40. Wat moet je nu doen? Hoeveel vitamine supplementen moet je slikken? Welke moet je slikken? Is er een verschil tussen de goedkope en dure varianten?

Het proces van een preventieve bloedonderzoek is zorgvuldig bepaald en uitgewerkt om jou van A tot Z te voorzien. Iedereen heeft het recht op een betaalbaar en betrouwbaar bloedonderzoek.

LabPlusArts, preventieve bloedonderzoeken.

Wij merken een sterke groei aan bloedonderzoeken zonder klinische betekenis voor te hoge prijzen. Bovendien geven deze aanbieders van preventieve bloedonderzoeken zonder tussenkomst of advies van een arts medisch advies. Wij vinden dat het betrouwbaar en betaalbaar kan en moet.

Kernpunten preventief bloedonderzoek

Binoculars icon

Iedereen moet op een betrouwbare wijze zijn of haar bloed kunnen onderzoeken ter preventie van ziekten

Layouts icon

Iedereen moet een deskundige en transparante interpretatie krijgen van zijn of haar uitslagen na een bloedonderzoek, of het nu om een cholesterol meting of een soa test gaat.

Box icon

Iedereen moet de mogelijkheid hebben om snel gezien en doorgestuurd te worden bij afwijkende uitslagen van een bloedonderzoek. Dit realiseren wij met e-consulten binnen 24 uur, of het nu in de avond of weekend is. Wij bieden op dit moment e-consult huisarts en e-consult dermatoloog aan.

Box icon

Wij hebben alles over voor onze gezondheid, maar vinden niet dat je voor preventief bloedonderzoek woekerprijzen moet betalen.Jouw gezondheid in eigen hand!