Background

Vitamine D Vingerprik

Vitamine D Vingerprik

Bepalingen: 25-hydroxy vitamine D

Vitamine D Thuisprik - Wat is het?

Dit bloedonderzoek meet de hoeveelheid vitamine D in het bloed. Er zijn twee vormen van deze vitamine, de actieve en non-actieve vorm. Het is gangbaar om de non-actieve vorm van vitamine D in het bloed te testen om een tekort vast te stellen.

De bloedwaarde bepaling voor vitamine D bepaalt of er een tekort is. Vaak kun je klachten van vermoeidheid of fatigue door een vitamine D tekort verklaren. Veel Nederlanders nemen daarom ook supplementen in, aangezien de dagen vrij kort zijn in Nederland, met name in de wintermaanden. Vitamine D is een vetoplosbare vitamine (net zoals vitamine A, E en K). Een tekort aan deze vitamine geeft klachten, omdat vitamine D voor de opname van andere stoffen (zoals Calcium, Magnesium en Fosfaat) zorgt. Dus een tekort zal ook invloed hebben op je botten waardoor rachitis kan optreden. Dit komt gelukkig niet meer voor in Nederland.

In ons lichaam is vitamine D3 (cholecalciferol) het belangrijkste vitamine D molecuul die in de huid wordt gemaakt en in de rest van het lichaam (nier en lever) wordt geactiveerd. Dit is de non-actieve vorm en deze meten we bij het bloedonderzoek. De actieve vorm, calcitrol, wordt met name in de nieren geactiveerd.

Wat bepalen we?

We bepalen de inactieve vorm van vitamine D, dit noemen we vitamine D3 oftewel cholecalciferol of in moleculaire term de 25-hydroxy vitamine D.

Het is belangrijk om de inactieve vorm (25-hydroxy vitamine D) tussen 50 en 150 nmol/L te bewaren. Echter is het voor anderen met aanhoudende klachten raadzaam om een hogere minimum waarde aan te houden.

Vitamine D tekort
Een 25-hydroxy vitamine D tekort geeft klachten die snel merkbaar zijn. Je voelt je moe, futloos en belabberd. De vermoeidheid gaat gepaard met een verlies van zin hebben in dagelijkse activiteiten. In Nederland is de meest voorkomende oorzaak weinig zonlicht of onvoldoende opname via de voeding, zoals het weinig nuttigen van visproducten.

Vitamine D overschot
De meest voorkomende oorzaak van een vitamine D overschot is vitaminepillen of supplementen. Je hebt geen manier om te weten wanneer je te veel aan supplementen binnenkrijgt, behalve door een bloedonderzoek. Omdat de productie van vitamine D gepaard gaat met calcium en fosfaat, kun je ook problemen hebben met je bijschildklierhormoon. Tenslotte zijn er zeldzame aandoeningen zoals nierproblemen of auto-immuunziekten die problemen geven met de actieve vorm van vitamine D.

Wanneer kiezen voor deze vingerpriktest?

Kies dit vitamine D vingerprik bloedonderzoek wanneer:
  • Je wilt weten of een vitaminerijk dieet/ leefstijl aanslaat
  • Je jezelf al een tijdje moe voelt en denkt dat het aan vitamine D tekort ligt
  • Je het effect van vitaminesupplementen of vitaminepillen wilt meten
  • Je problemen met je bijschildklier wilt opsporen
  • Je geen tijd of zin hebt om naar een priklocatie te gaan en zelf druppels bloed wilt afnemen bij jezelf


Wanneer testen?

Mocht je klachten van vermoeidheid hebben, dan wordt het geadviseerd om bij klachten te testen.

Nuchter testen?

Je hoeft voor deze bloedtest niet nuchter te zijn. De uitslagen zijn doorgaans binnen 48 uur bekend. Na de bestelling ontvang je een kit thuisgestuurd. Hierin zitten de instructies hoe je een paar druppels bloed uit je vinger krijgt. Er zit een vingerprik naaldje bij om dit zo efficient en pijnloos mogelijk te doen. In het microbuisje vang je het bloed op. Vervolgens plaats je het buisje in een gesealde zak. Het geheel doe je dan weer in een voorgefrankeerde envelop geschikt voor de medische post.
Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie van uitslag door een arts
  • Uitslag doorgaans binnen 48 uur
Hulp nodig?

Bel naar 085-2006230 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online