Vitamine D

Bepalingen: 25-hydroxy vitamine D

Nuchter testen?

Je hoeft voor deze bloedtest niet nuchter te zijn. De uitslagen duren gemiddeld 48 uur.

Vitamine D - Wat is het?

Dit bloedonderzoek meet de hoeveelheid vitamine D in het bloed. Er zijn twee vormen van deze vitamine, de actieve en non-actieve vorm. Het is gangbaar om de non-actieve vorm van vitamine D in het bloed te testen om een tekort vast te stellen.

De bloedwaarde bepaling voor vitamine D bepaalt of er een tekort is. Vaak kun je klachten van vermoeidheid of lethargie door een vitamine D tekort verklaren. Veel Nederlanders nemen daarom ook supplementen in, aangezien er weinig zon schijnt in Nederland. Vitamine D is een vetoplosbare vitamine (net zoals vitamine A, E en K). Een tekort aan deze vitamine geeft klachten, omdat vitamine D voor de opname van andere stoffen (zoals Calcium, Magnesium en Fosfaat) zorgt. Dus een tekort zal ook invloed hebben op je botten waardoor rachitis kan optreden. Dit komt gelukkig niet meer voor in Nederland.

In ons lichaam is vitamine D3 (cholecalciferol) het belangrijkste vitamine D molecuul die in de huid wordt gemaakt en in de rest van het lichaam (nier en lever) wordt geactiveerd. Dit is de non-actieve vorm en deze meten we bij het bloedonderzoek. De actieve vorm, calcitrol, wordt met name in de nieren geactiveerd.

Wat bepalen we?

We bepalen de inactieve vorm van vitamine D, dit noemen we vitamine D3 oftewel cholecalciferol of in moleculaire term de 25-hydroxy vitamine D.

Het is belangrijk om de inactieve vorm (25-hydroxy vitamine D) tussen 50 en 150 nmol/L te bewaren. Echter is het voor anderen met aanhoudende klachten raadzaam om een hogere minimum waarde aan te houden.

Wanneer kiezen voor deze test?

Kies dit vitamine bloedonderzoek wanneer:
  • Je wilt weten of een vitaminerijk dieet/leefstijl aanslaat
  • Je jezelf al een tijdje moe voelt en denkt dat het aan vitamine D tekort ligt
  • Je het effect van vitaminesupplementen of vitaminepillen wilt meten
  • Je problemen met je bijschildklier wilt opsporen


Wanneer testen?

Mocht je klachten van vermoeidheid hebben, dan wordt het geadviseerd om bij klachten te testen.
De meting van het onderzoek bij Vitamine D gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van Vitamine D is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor Vitamine D klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van Vitamine D kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor Vitamine D vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een Vitamine D test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het Vitamine D onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van Vitamine D sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor Vitamine D moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak voorVitamine D kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij Vitamine D onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van Vitamine D zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Professionele afname
  • Begrijpelijke uitslagen
  • Validatie door arts
  • Betrouwbaar onderzoek
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online