Background

Vitamine Compleet

Vitamine Compleet

Bepalingen: vitamine D, vitamine B1, vitamine B6, vitamine B12, foliumzuur (B11)

Nuchter testen?

Je hoeft voor deze bloedtest niet nuchter te zijn. De volledige uitslagen duren tot een week

Vitamine B Compleet - Wat is het?

Dit bloedonderzoek meet vier verschillende B vitamines in het bloed en vitamine D. Hierdoor heb je een compleet overzicht van jouw vitamine B en D status. In deze bloedtest meten wij jouw vitamine B1, vitamine B6, vitamine B12, vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine D.

Deze test is uitstekend geschikt voor vitamine B complex vitamine supplementen of vitaminepillen om het effect te meten. Het komt weleens voor dat je ongemerkt een te hoge vitamine B waarde krijgt, met name B12.

Met deze bloedbepaling kun je kijken of jij de vitamine supplementen goed inneemt en of ze dus goed aanslaan bij jou of dat er toch een probleem is met de opname. Voor het gebruik van vitamine B supplementen is wetenschappelijk bewijs dat ze de waardes dusdanig kunnen verhogen dat er sprake is van vitamine B intoxicatie.

Wat bepalen we?

Vitamine B1

Vitamine B1 oftewel thiamine is belangrijk voor hart, hersenen en zenuwstelsel en daarnaast is het een hulpstof om koolhydraten om te zetten naar energie. Het is te vinden in tarweproducten zoals brood, maar ook in zuivel (melk en kaas) en aardappelen. Bij een tekort kunnen psychische problemen zoals een depressie, geheugenverlies of concentratieproblemen ontstaan. Daarnaast kun je gevoelloosheid in de benen of hartklachten krijgen. Een thiamine tekort zien we vaak bij alcoholisten. Een thiamine intoxicatie (te veel vitamine B1) komt eigenlijk niet voor, omdat je nieren het overschot uit plassen.

Vitamine B6

Vitamine B6 (pyridoxine) is belangrijk voor de balans in aminozuren metabolisme. Hieruit kun je weer eiwitten maken. Verder speelt vitamine B6 een rol bij het immuunsysteem, hormonen, bloedaanmaak en het zenuwstelsel. Bij te veel vitamine B6 kun je een zogenaamde intoxicatie krijgen. Hierdoor kun je tintelingen in de armen en benen krijgen. Dit heet perifere neuropathie. Een tekort lijdt tot bloedarmoede. Een intoxicatie met vitamine B6 komt vaker voor dan een tekort door het gebruik van vitamine supplementen.

Vitamine B12

Vitamine B12 (cobalamine) is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel. Het zit vrijwel alleen in dierlijke producten, dus veganisten worden aangeraden om zich te testen bij klachten. Bij een tekort krijg je tintelingen, moeheid, duizeligheid, geheugenverlies en spierzwakte. Alleen vitamine B12 testen? Bekijk het vitamine B12 bloedonderzoek

Vitamine B11

Vitamine B11 (foliumzuur) is nodig voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel. Daarnaast is het dusdanig belangrijk voor zwangere vrouwen dat aangeraden wordt om 4 weken voor de zwangerschap tot de eerste trimester foliumzuur te slikken. Bij een tekort ontstaat bloedarmoede, darmklachten en moeheid. Vitamine B11 wordt ook wel foliumzuur, maar ook folaat of vitamine B9 genoemd. Te veel foliumzuur uit tabletten (PMG) kan schadelijk zijn, omdat het een vitamine B12 tekort maskeert.

Vitamine D

Zie de beschrijving van vitamine D op de vitamine D bloedonderzoek pagina.

Wanneer kiezen voor deze test?

Kies dit vitamine B complex bloedonderzoek wanneer:
  • Je wilt weten wat het effect van vitaminesupplementen of vitaminepillen is
  • Je jezelf al een tijdje moe voelt en denkt dat het aan vitamine B tekort ligt
  • Je last hebt van moeheid, haaruitval, huidafwijkingen, tintelingen in de vingers
  • Je wilt weten of een depressie, geheugenproblemen of concentratieverlies door een vitamine B tekort komt
  • Je bent veganist en je wilt je vitamine B waarde weten


Wanneer testen?

Bij klachten die hierboven zijn beschreven wordt het aangeraden om eenmalig deze test te doen. Bij vitaminesupplement wordt het aangeraden om de 6 maanden – 12 maanden deze test te doen.

Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie van uitslag door een arts
  • Uitslag doorgaans binnen 48 uur
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online