Vitamine B

Bepalingen: Vitamine B12, Vitamine B12, Vitamine B6, Foliumzuur

Vitamine B Compleet - Wat is het?

Dit bloedonderzoek meet vijf verschillende B vitamines in het bloed. Hierdoor heb je een compleet overzicht van jouw vitamine B status. In deze bloedtest meten wij jouw vitamine B1, vitamine B6, vitamine B12 en vitamine B11 (foliumzuur).

Deze test is uitstekend geschikt om het effect van vitamine B complex vitaminesupplementen of vitaminepillen te meten. Het komt weleens voor dat je onbedoeld een te hoge vitamine B waarde krijgt.

Met deze bloedbepaling kun je kijken of jij de vitamine supplementen goed inneemt en of ze dus goed aanslaan of dat er toch een probleem is met de opname. Voor het gebruik van vitamine B supplementen is wetenschappelijk bewijs dat ze de waardes dusdanig kunnen verhogen dat er sprake is van vitamine B intoxicatie.

Wat bepalen we?

Vitamine B1

Vitamine B1 oftewel thiamine is belangrijk voor hart, hersenen en zenuwstelsel en daarnaast is het een hulpstof om koolhydraten om te zetten naar energie. Het is te vinden in tarweproducten zoals brood, maar ook in zuivel (melk en kaas) en aardappelen. Bij een tekort kunnen psychische problemen zoals een depressie, geheugenverlies of concentratieproblemen ontstaan. Daarnaast kun je gevoelloosheid in de benen of hartklachten krijgen. Een thiamine tekort zien we vaak bij alcoholisten. Een thiamine intoxicatie (te veel vitamine B1) komt eigenlijk niet voor, omdat je nieren het overschot uit plassen.

Vitamine B6

Vitamine B6 (pyridoxine) is belangrijk voor de balans in aminozuren metabolisme. Hieruit kun je weer eiwitten maken. Verder speelt vitamine B6 een rol bij het immuunsysteem, hormonen, bloedaanmaak en het zenuwstelsel. Bij te veel vitamine B6 kun je een zogenaamde intoxicatie krijgen. Hierdoor kun je tintelingen in de armen en benen krijgen. Dit heet perifere neuropathie. Een tekort lijdt tot bloedarmoede. Een intoxicatie met vitamine B6 komt vaker voor dan een tekort door het gebruik van vitamine supplementen.

Vitamine B12

Vitamine B12 (cobalamine) is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel. Het zit vrijwel alleen in dierlijke producten, dus veganisten worden aangeraden om zich te testen bij klachten. Bij een tekort krijg je tintelingen, moeheid, duizeligheid, geheugenverlies en spierzwakte. Alleen vitamine B12 testen? Bekijk het vitamine B12 bloedonderzoek

Vitamine B11

Vitamine B11 (foliumzuur) is nodig voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel. Daarnaast is het dusdanig belangrijk voor zwangere vrouwen dat aangeraden wordt om 4 weken voor de zwangerschap tot de eerste trimester foliumzuur te slikken. Bij een tekort ontstaat bloedarmoede, darmklachten en moeheid. Vitamine B11 wordt ook wel foliumzuur, maar ook folaat of vitamine B9 genoemd. Te veel foliumzuur uit tabletten (PMG) kan schadelijk zijn, omdat het een vitamine B12 tekort maskeert.

Nuchter testen?

Je hoeft voor deze bloedtest niet nuchter te zijn. De volledige uitslagen kunnen tot een week duren.

Hoe werkt het?

Professionele afname

Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.

 1. 1

  Vind de test die bij jou past

  Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.

 2. 2

  Kies een priklocatie

  Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.

 3. 3

  Laat je prikken

  Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.

 4. 4

  Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg

  Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.

Altijd een locatie in de buurt

Wanneer kiezen voor deze test?

Kies dit vitamine B complex bloedonderzoek wanneer:
 • Je wilt weten wat het effect van vitaminesupplementen of vitaminepillen is
 • Je jezelf al een tijdje moe voelt en denkt dat het aan vitamine B tekort ligt
 • Je last hebt van moeheid, haaruitval, huidafwijkingen, tintelingen in de vingers
 • Je wilt weten of een depressie, geheugenproblemen of concentratieverlies door een vitamine B tekort komt
 • Je bent veganist en je wilt je vitamine B waarde weten


Wanneer testen?

Bij klachten die hierboven zijn beschreven wordt het aangeraden om eenmalig deze test te doen. Bij vitaminesupplement wordt het aangeraden om de 6 maanden – 12 maanden deze test te doen.
De meting van het onderzoek bij Vitamine B gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van Vitamine B is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor Vitamine B klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van Vitamine B kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor Vitamine B vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een Vitamine B test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het Vitamine B onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van Vitamine B sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor Vitamine B moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak voorVitamine B kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij Vitamine B onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van Vitamine B zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.

Vitamine B

135,-
Validatie door artsen
Uitslag binnen: 24 - 120 uur
?
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Bloedprikken zonder verwijzing op 350+ locaties

Eenvoudig bloedprikken waar en wanneer het jou uitkomt.

Keuze uit meer dan 100 testen, mogelijkheid om eigen ideale test samen te stellen
Validatie door medisch team (BIG geregistreerde artsen)
Snel en begrijpelijke resultaten