Vermoeidheid Uitgebreid

Bepalingen: 25-OH Vitamine D, Vitamine B12, TSH, fT4, Glucose, CBC, MCV, Ferritine, BSE

Vermoeidheid - Wat is het?

Vermoeidheid uitgebreid is een uitgebreid bloedonderzoek die wij samengesteld hebben die met name gericht is om de meest voorkomende redenen van moeheid te onderzoeken. In dit pakket wordt er gekeken naar jouw vitamine D, vitamine B12, schildklierhormoon, ferritine, glucose en tenslotte kijken we of er sprake is van een bloedarmoede door de hemoglobine te bepalen. Daarnaast doen we een zogenaamde complete bloedtelling (Complete Blood Count) waarbij we kijken naar de hemoglobine, MCV, trombocyten en leukocyten. Tenslotte kijken we of er sprake is van een actieve (chronische) ontsteking door de bezinking te meten.

Het mechanisme van vermoeiheid kun je vinden in met name het centrale zenuwstelsel, maar ook in het transport van bloed, de aanmaak van bouwstoffen voor de energielevering naar cellen toe en last but not least de werking van spieren.

Met bloedonderzoek naar vitaminen, ontstekingswaarden, hemoglobine, schildklierhormoon en glucose kun je uiteindelijk meer dan de helft van de mensen met moeheid succesvol behandelen.

Vermoeidheid komt door verschillende factoren, dus elke pathofysiologie is anders. De pathofysiologie kun je onder verdelen naar oorzaak. Met dit bloedonderzoek naar vermoeidheid richten wij ons op de meest voorkomende oorzaken. Meer lezen over de oorzaken van vermoeidheid? Lees het in de blog.

Wat bepalen we?

Bloed: CBC (Hemoglobine, MCV, trombocyten en leukocyten)

Een bloedonderzoek naar moeheid is niet compleet zonder te testen voor bloedarmoede, oftewel anemie. Bloedarmoede zorgt met name voor moeheid en jezelf slap en futloos voelen. Er bestaan echter veel verschillende soorten van bloedarmoede. We maken een onderscheid in macrocytair anemie, normocytair anemie en microcytair anemie door te kijken naar de MCV. De MCV is een manier om alvast te zoeken naar de oorzaak. Een bloedonderzoek bloedarmoede bevat dus altijd de Hb-waarde en de MCV-waarde. Aangezien de normaalwaarden verschillen tussen mannen en vrouwen voor bloedarmoede, zal de arts hier rekening mee houden in de interpretatie en advies. Bij het uitgebreide onderzoek kijken we voor de volledigheid naar de bloedplaatjes en de witte bloedcellen. Actieve ontstekingen kunnen ook bijdragen aan moeheid en door te kijken naar deze waarden, kunnen we beoordelen of ontstekingen een rol spelen.

Vitamine: Vitamine D en Vitamine B12

We bepalen de inactieve vorm van vitamine D, dit noemen we vitamine D3 oftewel cholecalciferol of in moleculaire term de 25-hydroxy vitamine D. Het is belangrijk om de inactieve vorm (25-hydroxy vitamine D) tussen 50 en 150 nmol/L te houden. Echter is het voor mensen met aanhoudende klachten raadzaam om een hogere minimum waarde aan te houden. Meer lezen over vitamine D? Bloedonderzoek vitamine D pagina

Vitamine B12 (cobalamine) is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B12 zit vrijwel alleen in dierlijke producten, dus als je geen vlees eet, word je aangeraden om een bloedonderzoek te laten doen bij klachten. Bij een tekort krijg je een of meer van de volgende klachten: tintelingen, moeheid, duizeligheid, geheugenverlies en/of spierzwakte. Meer lezen over vitamine B12? Bloedonderzoek vitamine B12 pagina

Bezinking BSE

Bij de bezinking kijken we hoe snel het bloed zinkt. Bij actieve (chronische) ontstekingen is gebleken dat de bezinkingssnelheid van het bloed hoger is door een veranderde samenstelling.

Ferritine

Ferritine speelt een rol in de zuurstof aan- en afvoer door rode bloedcellen door de productie van hemoglobine. Daarnaast speelt het een rol in de afweer. Als je snel vermoeid raakt, snel buiten adem raakt en last hebt van rusteloze benen, zou je goed een ijzertekort kunnen hebben. Bloedarmoede door een ijzertekort komt het meest voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

Glucose

Glucose is het belangrijkste suiker voor ons lichaam. Verreweg de meeste koolhydraten worden omgezet naar glucose om uiteindelijk omgezet te worden in energie. Wanneer er stoornissen zijn in de glucose opname, verwerking en/of afbraak, dan gaat er iets niet goed met de energiehuishouding. Een voorbeeld hiervan is diabetes waarbij suiker uit het bloed niet opgenomen wordt in het lichaam. Bij diabetes is het geval dat het lichaam geen gebruik kan maken van de glucose. Er is dus een tekort aan suiker en dus een tekort aan energie. Een glucose tekort kan dan voor moeheid zorgen doordat cellen niet genoeg energie krijgen voor hun eigen taken om andere processen in het lichaam op gang te houden.

Schildklierhormoon

Bij het bloedonderzoek schildklierhormoon bepalen we TSH en bij afwijking hiervan de fT4. Een uitgebreide beschrijving van het schildklierhormoon lees je op Schildklierhormoon Bloedonderzoek Basis

Nuchter testen?

Je moet voor deze bloedtest nuchter zijn. De schildklier en vitamine B12 bepalingen kunnen langer dan 24 uur duren.

Hoe werkt het?

Professionele afname

Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.

 1. 1

  Vind de test die bij jou past

  Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.

 2. 2

  Kies een priklocatie

  Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.

 3. 3

  Laat je prikken

  Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.

 4. 4

  Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg

  Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.

Altijd een locatie in de buurt

Wanneer kiezen voor deze test?

Kies het uitgebreide bloedonderzoek vermoeidheid basis pakket wanneer:
 • Je een uitgebreide bloedonderzoek screening wilt voor vermoeidheid
 • Je vermoeidheidsklachten hebt die kunnen passen bij bloedarmoede, vitamine D of B12 tekort
 • Je vermoeidheidsklachten hebt die kunnen passen bij een actieve ontsteking
 • Je jezelf afvraagt waarom je zo moe bent.


Wanneer testen?

Bij klachten die hier zijn beschreven wordt het aangeraden om eenmalig deze test te doen. Bij negatieve uitslagen waar het vermoeden op met name een vitamine B12 tekort groot blijft, kan er gekeken worden voor een vervolgonderzoek naar een andere marker.
De meting van het onderzoek bij Vermoeidheid Uitgebreid gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van Vermoeidheid Uitgebreid is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor Vermoeidheid Uitgebreid klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van Vermoeidheid Uitgebreid kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor Vermoeidheid Uitgebreid vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een Vermoeidheid Uitgebreid test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het Vermoeidheid Uitgebreid onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van Vermoeidheid Uitgebreid sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor Vermoeidheid Uitgebreid moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak voorVermoeidheid Uitgebreid kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij Vermoeidheid Uitgebreid onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van Vermoeidheid Uitgebreid zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.

Vermoeidheid Uitgebreid

150,-
Nuchter zijn
?
Validatie door artsen
Uitslag binnen: 24 - uur
?
Spoed mogelijk
?
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Bloedprikken zonder verwijzing op 350+ locaties

Eenvoudig bloedprikken waar en wanneer het jou uitkomt.

Keuze uit meer dan 100 testen, mogelijkheid om eigen ideale test samen te stellen
Validatie door medisch team (BIG geregistreerde artsen)
Snel en begrijpelijke resultaten