Background

Vermoeidheid Uitgebreid

Vermoeidheid Uitgebreid

Bepalingen: Vitamine D, Vitamine B12, TSH, fT4, Glucose, MCV, Ferritine, BSE, CBC (trombo, Leuko, Hb)

Vermoeidheid - Wat is het?

Vermoeidheid uitgebreid is een uitgebreid bloedonderzoek die wij samengesteld hebben die met name gericht is om de meest voorkomende redenen van moeheid te onderzoeken. In dit pakket wordt er gekeken naar jouw vitamine D, vitamine B12, schildklierhormoon, ferritine, glucose en tenslotte kijken we of er sprake is van een bloedarmoede door de hemoglobine te bepalen. Daarnaast doen we een zogenaamde complete bloedtelling (Complete Blood Count) waarbij we kijken naar de hemoglobine, MCV, trombocyten en leukocyten. Tenslotte kijken we of er sprake is van een actieve (chronische) ontsteking door de bezinking te meten.

Het mechanisme van vermoeiheid kun je vinden in met name het centrale zenuwstelsel, maar ook in het transport van bloed, de aanmaak van bouwstoffen voor de energielevering naar cellen toe en last but not least de werking van spieren.

Met bloedonderzoek naar vitaminen, ontstekingswaarden, hemoglobine, schildklierhormoon en glucose kun je uiteindelijk meer dan de helft van de mensen met moeheid succesvol behandelen.

Vermoeidheid komt door verschillende factoren, dus elke pathofysiologie is anders. De pathofysiologie kun je onder verdelen naar oorzaak. Met dit bloedonderzoek naar vermoeidheid richten wij ons op de meest voorkomende oorzaken. Meer lezen over de oorzaken van vermoeidheid? Lees het in de blog.

Wat bepalen we?

Bloed: CBC (Hemoglobine, MCV, trombocyten en leukocyten)

Een bloedonderzoek naar moeheid is niet compleet zonder te testen voor bloedarmoede, oftewel anemie. Bloedarmoede zorgt met name voor moeheid en jezelf slap en futloos voelen. Er bestaan echter veel verschillende soorten van bloedarmoede. We maken een onderscheid in macrocytair anemie, normocytair anemie en microcytair anemie door te kijken naar de MCV. De MCV is een manier om alvast te zoeken naar de oorzaak. Een bloedonderzoek bloedarmoede bevat dus altijd de Hb-waarde en de MCV-waarde. Aangezien de normaalwaarden verschillen tussen mannen en vrouwen voor bloedarmoede, zal de arts hier rekening mee houden in de interpretatie en advies. Bij het uitgebreide onderzoek kijken we voor de volledigheid naar de bloedplaatjes en de witte bloedcellen. Actieve ontstekingen kunnen ook bijdragen aan moeheid en door te kijken naar deze waarden, kunnen we beoordelen of ontstekingen een rol spelen.

Vitamine: Vitamine D en Vitamine B12

We bepalen de inactieve vorm van vitamine D, dit noemen we vitamine D3 oftewel cholecalciferol of in moleculaire term de 25-hydroxy vitamine D. Het is belangrijk om de inactieve vorm (25-hydroxy vitamine D) tussen 50 en 150 nmol/L te houden. Echter is het voor mensen met aanhoudende klachten raadzaam om een hogere minimum waarde aan te houden. Meer lezen over vitamine D? Bloedonderzoek vitamine D pagina

Vitamine B12 (cobalamine) is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B12 zit vrijwel alleen in dierlijke producten, dus als je geen vlees eet, word je aangeraden om een bloedonderzoek te laten doen bij klachten. Bij een tekort krijg je een of meer van de volgende klachten: tintelingen, moeheid, duizeligheid, geheugenverlies en/of spierzwakte. Meer lezen over vitamine B12? Bloedonderzoek vitamine B12 pagina

Bezinking BSE

Bij de bezinking kijken we hoe snel het bloed zinkt. Bij actieve (chronische) ontstekingen is gebleken dat de bezinkingssnelheid van het bloed hoger is door een veranderde samenstelling.

Ferritine

Ferritine speelt een rol in de zuurstof aan- en afvoer door rode bloedcellen door de productie van hemoglobine. Daarnaast speelt het een rol in de afweer. Als je snel vermoeid raakt, snel buiten adem raakt en last hebt van rusteloze benen, zou je goed een ijzertekort kunnen hebben. Bloedarmoede door een ijzertekort komt het meest voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

Glucose

Glucose is het belangrijkste suiker voor ons lichaam. Verreweg de meeste koolhydraten worden omgezet naar glucose om uiteindelijk omgezet te worden in energie. Wanneer er stoornissen zijn in de glucose opname, verwerking en/of afbraak, dan gaat er iets niet goed met de energiehuishouding. Een voorbeeld hiervan is diabetes waarbij suiker uit het bloed niet opgenomen wordt in het lichaam. Bij diabetes is het geval dat het lichaam geen gebruik kan maken van de glucose. Er is dus een tekort aan suiker en dus een tekort aan energie. Een glucose tekort kan dan voor moeheid zorgen doordat cellen niet genoeg energie krijgen voor hun eigen taken om andere processen in het lichaam op gang te houden.

Schildklierhormoon

Bij het bloedonderzoek schildklierhormoon bepalen we TSH en bij afwijking hiervan de fT4. Een uitgebreide beschrijving van het schildklierhormoon lees je op Schildklierhormoon Bloedonderzoek Basis

Wanneer kiezen voor deze test?

Kies het uitgebreide bloedonderzoek vermoeidheid basis pakket wanneer:
  • Je een uitgebreide bloedonderzoek screening wilt voor vermoeidheid
  • Je vermoeidheidsklachten hebt die kunnen passen bij bloedarmoede, vitamine D of B12 tekort
  • Je vermoeidheidsklachten hebt die kunnen passen bij een actieve ontsteking
  • Je jezelf afvraagt waarom je zo moe bent.


Wanneer testen?

Bij klachten die hier zijn beschreven wordt het aangeraden om eenmalig deze test te doen. Bij negatieve uitslagen waar het vermoeden op met name een vitamine B12 tekort groot blijft, kan er gekeken worden voor een vervolgonderzoek naar een andere marker.

Nuchter testen?

Je moet voor deze bloedtest nuchter zijn. De schildklier en vitamine B12 bepalingen kunnen langer dan 24 uur duren.
Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie van uitslag door een arts
  • Uitslag doorgaans binnen 48 uur
Hulp nodig?

Bel naar 085-2006230 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online