Waarom deze test?
Bij een testosteron bloedtest bepalen we de hoeveelheid testosteron in je bloed om te controleren of je mogelijk baat hebt bij testosteron replacement therapie (TRT). Deze test is essentieel voor mannen die symptomen ervaren die kunnen wijzen op een laag testosterongehalte. Indien je in aanmerking komt voor TRT, kan onze arts dit direct voor je voorschrijven en begeleiden. Testosteron is een belangrijk hormoon dat invloed heeft op de muscle mass, body hair, energieniveau, en algehele vitaliteit. Een tekort aan testosteron kan leiden tot vermoeidheid, verminderd libido, stemmingswisselingen en afname van spiermassa. Door middel van deze bloedtest krijg je inzicht in je testosteron level, uitgedrukt in nmol/L, en kunnen artsen bepalen of TRT therapie een geschikte behandeloptie is. Wanneer behandeling nodig blijkt, verzorgen wij het complete traject van diagnose tot behandeling.
Wat wordt er getest?
Wat is TRT? Het is een behandeling voor mannen met een laag testosterongehalte. Om te controleren of je hiervoor in aanmerking komt of de effectiviteit te monitoren is dit onderzoek van belang.
Het TRT-bloedonderzoek is specifiek gericht op het bepalen van verschillende hormonen en markers die essentieel zijn voor het beoordelen van je hormonale gezondheid.
Deze test analyseert verschillende componenten in je bloed om een volledig beeld te krijgen van je hormoonstatus. Door middel van een bloedmonster wordt gekeken naar de aanwezigheid en concentratie van deze hormonen, waardoor we kunnen vaststellen of je een kandidaat bent voor testosteron replacement.
- Testosteron (totaal): De primaire meting is de hoeveelheid testosteron in je bloed. We testen het totale testosteron. Een laag testosterongehalte kan wijzen op hypogonadisme, een medical condition waarbij de testosteron aanmaak verminderd is.
- Luteïniserend hormoon (LH) & Follikelstimulerend hormoon (FSH): Deze hormonen stimuleren de productie van testosteron in de testikels. Afwijkende waarden kunnen aangeven of het probleem in de testikels zelf zit of in de hypofyse.
- Oestradiol: Een verhoogd oestradiol (vrouwelijk hormoon) kan de werking van testosteron beïnvloeden en symptoms of low testosterone veroorzaken, zelfs bij normale testosteronwaarden.
- Prostate Specific Antigen (PSA): Belangrijk om te monitoren vóór en tijdens TRT, aangezien testosteron replacement invloed kan hebben op de prostaat.
- Hematologie profiel: We controleren red blood cell niveaus omdat TRT het aantal rode bloedcellen kan verhogen, wat potentiële side effects kan veroorzaken.
Hoe wordt het materiaal verkregen?
Blood test voor deze analyse wordt afgenomen via een standaard bloedafnameprocedure, waarbij een ader in de arm wordt geprikt.
Voor de meest nauwkeurige resultaten raden we aan de bloedafname 's ochtends tussen 8:00 en 10:00 uur te laten plaatsvinden, wanneer testosteronniveaus van nature het hoogst zijn. Je kunt tijdens het bestelproces op onze website een priklocatie kiezen en een afspraak maken voor de bloedafname. Deze test dient nuchter te worden afgenomen voor optimale betrouwbaarheid van de resultaten.
Wanneer wordt er getest?
In de volgende situaties adviseren we je om je te laten testen op testosteronniveaus:
- Wanneer je symptomen ervaart zoals chronische vermoeidheid, verminderd libido, stemmingswisselingen, concentratieproblemen, of onverklaarde afname van spiermassa.
- Als je al met TRT therapie bent gestart en je hormoonwaarden wilt monitoren om de effectiviteit te evalueren.
- Bij een vermoeden van een tekort aan testosteron door andere medical conditions.
Het is belangrijk om te begrijpen dat een laag testosterongehalte vaak geleidelijk ontstaat. Een trt test kan helpen bij het vroegtijdig opsporen en behandelen van deze aandoening.
Wat betekent de uitslag?
De interpretatie van de resultaten gebeurt door het medische team van Labplusarts. Hierbij tref je een beknopte toelichting per geteste bio-marker:
- Testosteron (totaal): Normale waarden liggen tussen 10-30 nmol/L, afhankelijk van leeftijd. Lagere waarden kunnen duiden op hypogonadisme.
- LH & FSH: Verhoogde waarden met laag testosteron duiden vaak op primair hypogonadisme. Lage waarden met laag testosteron duiden op secundair hypogonadisme.
- Oestradiol: Verhoogde waarden kunnen testosteronwerking blokkeren.
- PSA (Prostate Specific Antigen): Waarden boven 4 ng/mL kunnen aanleiding zijn voor verder onderzoek naar prostate cancer.
- Hematocriet/Hemoglobine: Bij testosteron replacement therapy kan het aantal red blood cells toenemen, wat nauwlettend moet worden gevolgd.
Op basis van deze resultaten kan worden vastgesteld of je een kandidaat bent voor testosteron replacement therapie. De voorkeur gaat bij behandeling uit naar individueel afgestemde dosering, met als doel het optimaliseren van je testosteron level zonder ongewenste side effects.
Nog vragen?
Onze medisch specialisten hebben deze informatie met zorg samengesteld in samenwerking met diverse laboratoria. Het is belangrijk te begrijpen dat testosteron replacement een medical condition behandelt en niet bedoeld is als prestatieverhoger. Correcte diagnostiek middels deze blood test is essentieel voordat een behandeltraject kan worden gestart. Bij vragen over wat testosteron replacement therapie voor jouw situatie kan betekenen, zijn we bereikbaar op ons telefoonnummer of per e-mail contact@labplusarts.nl
Hoe werkt het?
Professionele afname
Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.
-
1
Vind de test die bij jou past
Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.
-
2
Kies een priklocatie
Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.
-
3
Laat je prikken
Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.
-
4
Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg
Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.
Wanneer kiezen voor dit onderzoek?
Je kunt een bloedonderzoek voor testosteron replacement therapie doen wanneer:- Je symptomen ervaart die kunnen wijzen op een laag testosterongehalte
- Je al met TRT therapie bent gestart en de effectiviteit wilt monitoren
- Je vermoedt dat je tekort aan testosteron hebt door andere aandoeningen
- Je arts heeft geadviseerd je testosteron level te laten controleren