Waarom deze test?
Het Testosteron bloedonderzoek wordt uitgevoerd om de testosteronspiegel in het bloed te meten. Dit hormoon, voornamelijk geassocieerd als het mannelijke geslachtshormoon, speelt een cruciale rol bij zowel mannen als vrouwen. De test wordt gebruikt om mogelijke hormonale onbalans te identificeren, de oorzaak van symptomen zoals onvruchtbaarheid, veranderingen in seksueel verlangen en fysieke kenmerken te achterhalen, en om te controleren op mogelijke gezondheidsproblemen zoals tumoren.
Wat wordt er getest?
De test meet de concentratie van jouw testosteron in het bloed, wat een indicatie geeft van de hormonale gezondheid van een individu. Testosteron is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het behoud van mannelijke kenmerken, zoals spiermassa, lichaamsbeharing, stemdiepte en seksueel verlangen. Hoewel testosteron ook wel het mannelijk hormoon wordt genoemd, speelt bij vrouwen testosteron ook een rol. Zij het in kleinere hoeveelheden. Het is voor vrouwen betrokken bij het libido, in de energie en de stemming.
Hoe wordt het materiaal verkregen?
Bloed voor deze test wordt afgenomen via een standaard bloedafnameprocedure, waarbij een ader in de arm wordt geprikt. Daardoor is het bloed aanwezig voor analyse in ons laboratorium. Je kunt tijdens het bestelproces op onze website een priklocatie kiezen en een afspraak maken voor de bloedafname. Om het beste beeld te krijgen van je testosteron waardes, kun je het beste in de ochtend bloed laten prikken. Daarom wordt het aangeraden om voor 10.00 uur een afspraak te maken bij je priklocatie.
Wanneer wordt deze test gedaan?
De Testosteron test wordt uitgevoerd bij een breed scala aan patiënten. Bij mannen wordt het vaak gebruikt om te controleren op symptomen van een laag testosteron, zoals verminderd libido, vermoeidheid, depressie, erectiestoornissen en verminderde spiermassa. Bij vrouwen kan het worden uitgevoerd om te controleren op symptomen zoals onvruchtbaarheid, menstruatieproblemen, overmatige haargroei en veranderingen in lichaamsvorm. Daarnaast wordt het vaak aangevraagd door sporters die actief bezig zijn hun testosteron te verhogen. Het wordt ook aangevraagd bij jongens en meisjes om tijdens de puberteit mogelijke afwijkingen op te sporen.
Wat betekent de uitslag?
De testosteronspiegels variëren sterk afhankelijk van factoren zoals geslacht, leeftijd en gezondheidstoestand. Laag testosterongehalte kan wijzen op aandoeningen zoals hypogonadisme, hormonale onevenwichtigheden. Een tekort aan testosteron kan ook duiden op problemen met de testikels of de hypofyse. Hoge hoeveelheid testosteron kan worden veroorzaakt door aandoeningen zoals polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), androgeenproducerende tumoren. Een hoge aanmaak van testosteron kan ook komen door het gebruik van testosteron pillen of -injecties (anabolen steroïden). Deze testosteron boosters worden gebruikt voor het verhogen van testosteron. Deze producten bevatten vaak ingrediënten zoals vitamine D, zink en kruidenextracten die bekend staan om hun potentieel om testosteron te ondersteunen. Voordat je testosteronboosters gebruikt, is het belangrijk om de mogelijke bijwerkingen te overwegen en een zorgverlener te raadplegen. Een medisch specialist van Labplusarts zal de resultaten analyseren. Indien nodig zullen zij aanbevelingen doen voor verdere behandeling.
Nog vragen?
Ons medisch team heeft deze informatie met zorg samengesteld in samenwerking met diverse laboratoria. Bij vragen zijn we bereikbaar op ons telefoonnummer of per e-mail contact@labplusarts.nl
- De resultaten van dit onderzoek kunnen beïnvloed worden door medicijnen die zorgen voor een verhoging van het testosteron. Indien je hieraan twijfelt, kun je altijd contact met ons opnemen.
- Om het beste beeld te krijgen van je testosteron waardes, kun je het beste in de ochtend bloed laten prikken. Daarom wordt het aangeraden om voor 10.00 uur een afspraak te maken bij je priklocatie.
Hoe werkt het?
Professionele afname
Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.
-
1
Vind de test die bij jou past
Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.
-
2
Kies een priklocatie
Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.
-
3
Laat je prikken
Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.
-
4
Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg
Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.
Wanneer kiezen voor een testosteron onderzoek?
Het kan verstandig zijn om je testosteron te laten onderzoeken wanneer:- Er sprake is van klachten als onvruchtbaarheid, erectiestoornis of een verlaagd libido
- Je als vrouw mannelijke kenmerken hebt, zoals een lage stem of overbeharing
- Je als vrouw last hebt van klachten als acné of haarverlies
- Je als sporter een beeld wilt krijgen van je testosteron waardes