Background

Testosteron

Testosteron

Bepalingen: Testosteron
  • De resultaten van dit onderzoek kunnen beïnvloed worden door medicijnen die zorgen voor een verhoging van het testosteron. Indien je hieraan twijfelt, kun je altijd contact met ons opnemen.
  • Om het beste beeld te krijgen van je testosteron waardes, kun je het beste in de ochtend bloed laten prikken. Daarom wordt het aangeraden om voor 10.00 uur een afspraak te maken bij je priklocatie.


Wat is testosteron?

Testosteron is een belangrijk geslachtshormoon en komt voor in zowel mannen als vrouwen. Dit hormoon speelt een belangrijke rol in verschillende lichamelijke processen. Bij mannen is testosteron belangrijk voor de ontwikkeling van de mannelijke geslachtskenmerken. Bij jongens zorgt dit daarom in de puberteit voor de groei, een zwaardere stem, lichaamshaar, en de ontwikkeling van het geslachtsorgaan. Ook hebben mannen een normale hoeveelheid testosteron nodig om vruchtbaar te zijn en zorgt het voor spierontwikkeling.

Bij meisjes en vrouwen komt testosteron ook voor, maar in mindere hoeveelheden. Wanneer de hoeveelheid testosteron hoger is bij vrouwen, kan dit symptomen geven zoals overmatige lichaamsbeharing, onregelmatige menstruatie, verandering van de stem, acné, of haarverlies.

Wat bepalen we bij het testosteron onderzoek?

Bij het testosteron onderzoek wordt er gekeken naar de totale hoeveelheid testosteron aanwezig in het bloed. De waardes verschillen voor mannen en vrouwen en zijn ook afhankelijk van de leeftijd.

De resultaten van dit onderzoek kunnen verschillende aandoeningen aantonen. Wanneer de hoeveelheid testosteron lager is, kan dit bijvoorbeeld duiden op chronische ziekten, een verlate puberteit of problemen met de vruchtbaarheid. Bij een hoge hoeveelheid testosteron kan er onder andere sprake zijn van een vroege puberteit of een tumor. Bij vrouwen kan dit ook duiden op PCOS.

Wanneer kiezen voor een testosteron onderzoek?

Het kan verstandig zijn om je testosteron te laten onderzoeken wanneer:
  • Er sprake is van klachten als onvruchtbaarheid, erectiestoornis of een verlaagd libido
  • Je als vrouw mannelijke kenmerken hebt, zoals een lage stem of overbeharing
  • Je als vrouw last hebt van klachten als acné of haarverlies
  • Je als sporter een beeld wilt krijgen van je testosteron waardes


Waarom je testosteron laten onderzoeken?

Testosteron heeft veel effect op verschillende processen in je lichaam. Het kan van invloed zijn op je vruchtbaarheid, maar ook op aspecten zoals haargroei en spierontwikkeling. Wanneer je lichaam meer of juist minder testosteron aanmaakt, kan dit dus veel effect hebben. Door je testosteron te onderzoeken, kun je uitzoeken of dit voor jou van toepassing is.


Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie van uitslag door een arts
  • Uitslag doorgaans binnen 48 uur
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online