Testosteron Bloedonderzoek

Bepalingen: Testosteron

Waarom deze test?

Het Testosteron bloedonderzoek wordt uitgevoerd om de testosteronspiegel in het bloed te meten. Dit hormoon, voornamelijk geassocieerd als het mannelijke geslachtshormoon, speelt een cruciale rol bij zowel mannen als vrouwen. De test wordt gebruikt om mogelijke hormonale onbalans te identificeren, de oorzaak van symptomen zoals onvruchtbaarheid, veranderingen in seksueel verlangen en fysieke kenmerken te achterhalen, en om te controleren op mogelijke gezondheidsproblemen zoals tumoren.

Wat wordt er getest?

De test meet de concentratie van jouw testosteron in het bloed, wat een indicatie geeft van de hormonale gezondheid van een individu. Testosteron is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het behoud van mannelijke kenmerken, zoals spiermassa, lichaamsbeharing, stemdiepte en seksueel verlangen. Hoewel testosteron ook wel het mannelijk hormoon wordt genoemd, speelt bij vrouwen testosteron ook een rol. Zij het in kleinere hoeveelheden. Het is voor vrouwen betrokken bij het libido, in de energie en de stemming.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Bloed voor deze test wordt afgenomen via een standaard bloedafnameprocedure, waarbij een ader in de arm wordt geprikt. Daardoor is het bloed aanwezig voor analyse in ons laboratorium. Je kunt tijdens het bestelproces op onze website een priklocatie kiezen en een afspraak maken voor de bloedafname. Om het beste beeld te krijgen van je testosteron waardes, kun je het beste in de ochtend bloed laten prikken. Daarom wordt het aangeraden om voor 10.00 uur een afspraak te maken bij je priklocatie.

Wanneer wordt deze test gedaan?

De Testosteron test wordt uitgevoerd bij een breed scala aan patiënten. Bij mannen wordt het vaak gebruikt om te controleren op symptomen van een laag testosteron, zoals verminderd libido, vermoeidheid, depressie, erectiestoornissen en verminderde spiermassa. Bij vrouwen kan het worden uitgevoerd om te controleren op symptomen zoals onvruchtbaarheid, menstruatieproblemen, overmatige haargroei en veranderingen in lichaamsvorm. Daarnaast wordt het vaak aangevraagd door sporters die actief bezig zijn hun testosteron te verhogen. Het wordt ook aangevraagd bij jongens en meisjes om tijdens de puberteit mogelijke afwijkingen op te sporen.

Wat betekent de uitslag?

De testosteronspiegels variëren sterk afhankelijk van factoren zoals geslacht, leeftijd en gezondheidstoestand. Laag testosterongehalte kan wijzen op aandoeningen zoals hypogonadisme, hormonale onevenwichtigheden. Een tekort aan testosteron kan ook duiden op problemen met de testikels of de hypofyse. Hoge hoeveelheid testosteron kan worden veroorzaakt door aandoeningen zoals polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), androgeenproducerende tumoren. Een hoge aanmaak van testosteron kan ook komen door het gebruik van testosteron pillen of -injecties (anabolen steroïden). Deze testosteron boosters worden gebruikt voor het verhogen van testosteron. Deze producten bevatten vaak ingrediënten zoals vitamine D, zink en kruidenextracten die bekend staan om hun potentieel om testosteron te ondersteunen. Voordat je testosteronboosters gebruikt, is het belangrijk om de mogelijke bijwerkingen te overwegen en een zorgverlener te raadplegen. Een medisch specialist van Labplusarts zal de resultaten analyseren. Indien nodig zullen zij aanbevelingen doen voor verdere behandeling.

Nog vragen?

Ons medisch team heeft deze informatie met zorg samengesteld in samenwerking met diverse laboratoria. Bij vragen zijn we bereikbaar op ons telefoonnummer of per e-mail contact@labplusarts.nl

 • De resultaten van dit onderzoek kunnen beïnvloed worden door medicijnen die zorgen voor een verhoging van het testosteron. Indien je hieraan twijfelt, kun je altijd contact met ons opnemen.
 • Om het beste beeld te krijgen van je testosteron waardes, kun je het beste in de ochtend bloed laten prikken. Daarom wordt het aangeraden om voor 10.00 uur een afspraak te maken bij je priklocatie.


Hoe werkt het?

Professionele afname

Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.

 1. 1

  Vind de test die bij jou past

  Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.

 2. 2

  Kies een priklocatie

  Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.

 3. 3

  Laat je prikken

  Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.

 4. 4

  Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg

  Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.

Altijd een locatie in de buurt

Wanneer kiezen voor een testosteron onderzoek?

Het kan verstandig zijn om je testosteron te laten onderzoeken wanneer:
 • Er sprake is van klachten als onvruchtbaarheid, erectiestoornis of een verlaagd libido
 • Je als vrouw mannelijke kenmerken hebt, zoals een lage stem of overbeharing
 • Je als vrouw last hebt van klachten als acné of haarverlies
 • Je als sporter een beeld wilt krijgen van je testosteron waardes


Waarom je testosteron laten onderzoeken?

Testosteron heeft veel effect op verschillende processen in je lichaam. Het kan van invloed zijn op je vruchtbaarheid, maar ook op aspecten zoals haargroei en spierontwikkeling. Wanneer je lichaam meer of juist minder testosteron aanmaakt, kan dit dus veel effect hebben. Door je testosteron te onderzoeken, kun je uitzoeken of dit voor jou van toepassing is.

De meting van het onderzoek bij Testosteron gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van Testosteron is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor Testosteron klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van Testosteron kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor Testosteron vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een Testosteron test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het Testosteron onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van Testosteron sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor Testosteron moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak voorTestosteron kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij Testosteron onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van Testosteron zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.

Testosteron

55,-
Validatie door artsen
Uitslag binnen: 24 - uur
?
Spoed mogelijk
?
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Bloedprikken zonder verwijzing op 350+ locaties

Eenvoudig bloedprikken waar en wanneer het jou uitkomt.

Keuze uit meer dan 100 testen, mogelijkheid om eigen ideale test samen te stellen
Validatie door medisch team (BIG geregistreerde artsen)
Snel en begrijpelijke resultaten