Syfilis Bloedonderzoek

Bepalingen: Syfilis VDRL

Waarom deze test?

Syfilis is een soa die wordt veroorzaakt door de bacterie Treponema pallidum. Het belang van een syfilis test ligt in de vroege detectie en preventie van ernstige complicaties. Een vroege diagnose voorkomt dat de ziekte voortschrijdt naar latere, ernstigere stadia. Met de juiste behandeling kan syfilis effectief worden genezen. Hoe eerder de diagnose, hoe eenvoudiger en effectiever de behandeling. Onbehandelde syfilis kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals hersenbeschadiging, hartziekten en blindheid. Syfilis symptomen bij de man verschilt in per stadia van syfilis. In het eerste stadium pijnloze zweren (chancres) op de plaats van infectie, vaak op de penis (of vagina), anus of mond. Deze zweren genezen vanzelf, maar de bacterie blijft in het lichaam. Vervolgens kunnen mannen symptomen ervaren zoals huiduitslag, koorts, keelpijn, en vergrote lymfeklieren. Andere symptomen kunnen kale plekken en spierpijn zijn. Langdurige syfilisinfectie kan potentieel de vruchtbaarheid beïnvloeden als gevolg van de hierboven genoemde complicaties. Wanneer enkele van deze symptomen voorkomen adviseren wij om je te laten testen om te zien of je syfilis hebt zodat jij je kan laten behandelen.

Wat wordt er getest?

Het syfilis bloedonderzoek meet de aanwezigheid van antilichamen tegen de Treponema pallidum bacterie in het bloed.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Bloed voor deze test wordt afgenomen via een standaard bloedafnameprocedure, waarbij een ader in de arm wordt geprikt. Daardoor is het bloed aanwezig voor analyse in ons laboratorium. Je kunt tijdens het bestelproces op onze website een priklocatie kiezen en een afspraak maken voor de bloedafname.

Wanneer wordt deze test gedaan?

Er zijn verschillende situaties waarin een syfilis bloedonderzoek wordt aanbevolen:

 • Symptomen van Syfilis: symptomen die wijzen op syfilis zijn pijnloze zweren (chancres), huiduitslag, koorts of vergrote lymfeklieren.
 • Routine screening: Seksueel actieve personen, vooral die met meerdere sekspartners, moeten regelmatig worden getest op syfilis als onderdeel van hun routine soa-screening.
 • Na blootstelling: Als je recentelijk onbeschermd seksueel contact heeft gehad met een persoon die syfilis heeft. Of als je op een andere manier mogelijk bent blootgesteld aan de bacterie.
 • Zwangere vrouwen worden vaak getest op syfilis om te voorkomen dat hun baby het ook krijgt.

Wat betekent de uitslag?

Als uit deze SOA test syfilis blijkt dat er aanwezigheid is van syfilisantistoffen, wijst dit op een actieve of eerdere syfilisinfectie. Dit betekent dat u momenteel syfilis heeft of het ooit heeft gehad. Het medisch team van Labplusarts zal de resultaten analyseren. Indien nodig zullen zij aanbevelingen doen voor verdere onderzoek.

Conclusie

Het syfilis bloedonderzoek is een belangrijke test voor de diagnose en het beheer van syfilis (SOA's). Het helpt bij het opsporen van de infectie in een vroeg stadium, wat cruciaal is voor een effectieve behandeling en het voorkomen van ernstige complicaties. Door de aanwezigheid van specifieke antilichamen te meten, biedt deze test een betrouwbaar beeld van uw gezondheidstoestand. Syfilis is goed te behandelen en volledig genezen als je er tijdig bij bent. Het kan echter ook ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken als het onbehandeld blijft. Onze syfilis bloedtest is nauwkeurig, betrouwbaar en discreet, en wordt uitgevoerd door deskundig medisch personeel. Het geeft je direct inzicht of je besmet bent met syfilis. Wij zorgen ervoor dat je snel en vertrouwelijk je resultaten ontvangt, zodat je indien nodig direct met de behandeling kunt beginnen.

Nog vragen?

Ons medisch team heeft deze informatie met zorg samengesteld in samenwerking met diverse laboratoria. Bij vragen zijn we bereikbaar op ons telefoonnummer of per e-mail contact@labplusarts.nl

Pas twee weken na onbeschermd seksueel contact laten testen. Eerder heeft geen zin.

Hoe werkt het?

Professionele afname

Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.

 1. 1

  Vind de test die bij jou past

  Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.

 2. 2

  Kies een priklocatie

  Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.

 3. 3

  Laat je prikken

  Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.

 4. 4

  Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg

  Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.

Altijd een locatie in de buurt

Een positieve gonorroe test behoeft behandeling middels antibiotica injectie en partnerwaarschuwing. Wij zullen dit nooit zelf doen, maar adviseren je om je partners te waarschuwen. Als je een behandeling wilt, hoef je niet meer langs te huisarts, maar kun je het recept via ons krijgen. Je kan de injectie of zelf plaatsen of ons laten langskomen of zelf langskomen in de praktijk. Zie voor meer informatie RIVM richtlijn Syfilis
De meting van het onderzoek bij Syfilis gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van Syfilis is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor Syfilis klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van Syfilis kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor Syfilis vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een Syfilis test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het Syfilis onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van Syfilis sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor Syfilis moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak voorSyfilis kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij Syfilis onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van Syfilis zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.

Syfilis

78,-
Validatie door artsen
Uitslag binnen: 36 - uur
?
Spoed mogelijk
?
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Bloedprikken zonder verwijzing op 350+ locaties

Eenvoudig bloedprikken waar en wanneer het jou uitkomt.

Keuze uit meer dan 100 testen, mogelijkheid om eigen ideale test samen te stellen
Validatie door medisch team (BIG geregistreerde artsen)
Snel en begrijpelijke resultaten