SOA Compleet

Bepalingen: Chlamydia PCR, Gonorroe PCR, Syfilis VDRL, HIV I+II, HbsAg, anti-HBc, anti-HBs

SOA Pakket - Wat is het?

SOAs zijn infectieziekten die vooral, maar niet uitsluitend, door seksueel contact worden overgebracht: chlamydiasis, gonorroe, syfilis, infectie met humaan immunodeficiëntievirus (HIV), trichomoniasis, herpes genitalis, condylomata acuminata en pediculosis pubis (schaamluis).

Bij een positieve test hoort partnerwaarschuwing van de afgelopen 3-6 maanden. De partnerwaarschuwing zullen wij nooit zelf doen, maar is jouw eigen verantwoordelijkheid. Tevens zullen we bij een positieve HIV een doorverwijzing naar de internist regelen. Als je een behandeling wilt, hoef je dus ook niet meer langs te huisarts, maar kun je de verwijzing dan wel behandeling via ons krijgen.

Wat bepalen we?

Urine/Swab: Chlamydia en Gonorroe

Chlamydia is de meest voorkomende SOA onder jongeren in Nederland. De klachtenpresentatie en complicatie is verschillend bij mannen en vrouwen. Ook het bloedonderzoek verschilt. Bij vrouwen kun je een vaginale swab nemen, bij mannen gaat het via urine onderzoek. Chlamydia is een bacterie die je kunt aantonen met de PCR methode. Dit gebeurt in het laboratorium.

Symptomen mannen: in 50% van de gevallen zonder klachten, bij klachten pijn bij het plassen, met name in de ochtend. Daarnaast pijn in de balzak en waterige/pusachtige afscheiding.
Symptomen vrouwen: 90% heeft geen klachten. Klachten zijn pijn of een branderig gevoel bij het plassen, afscheiding. Pijn of bloedverlies bij seksueel contact en bloedverlies tussen de menstruaties. Pijn in de onderbuik komt ook voor. Een gevreesde complicatie kan uiteindelijk tot infertiliteit leiden.

Gonorroe is een van de meest voorkomende SOA onder jongeren in Nederland en geeft vrijwel altijd klachten bij mannen. De klachtenpresentatie en complicaties zijn echter verschillend bij mannen en vrouwen. Ook het (bloed)onderzoek verschilt. Bij vrouwen kun je een diep vaginale swab afnemen, bij mannen gaat het via de gonorroe SOA urine onderzoek waarbij de eerste straal opgevangen wordt. Er is dus geen sprake van een bloedtest voor deze SOA. Bij mannen zie je vaak een geelgroene pussige afscheiding, genaamd ‘de druiper’. Bij vrouwen komt vaak toegenomen vaginale afscheiding voor.

Serologie: HIV, Hepatitis B en Syfilis

Syfilis wordt ook wel lues genoemd. Syfilis is een bacterie waarvan we het beloop indelen in vier stadia; primaire, secundaire, latente en tertiaire syfilis. Bij het primaire stadium zie je een pijnloos wondje op je geslachtsorgaan. Bij veel mensen vecht het lichaam tegen de bacterie, maar er blijft altijd wat achter. De syfilis infectie kan binnen 6 – 12 weken overgaan naar het secundaire stadium. Hierbij kan de bacterie alle organen in het lichaam bereiken, ook het centrale zenuwstelsel, we noemen het dan neuro-syfilis. Neuro-syfilis treedt vaak in het tertiaire stadium op. Hierbij kan de gehele afweer van het lichaam verzwakt worden waardoor je vatbaarder bent voor andere ziekten. Een latente fase kan ook voorkomen, hierbij is de bacterie aanwezig, maar zijn er geen klachten.

HIV is een virale infectie waar nog geen praktische genezing voor mogelijk is. Eenmaal geïnfecteerd, duurt het maanden voor de eerste klachten ontstaan. Het virus zorgt namelijk dat de afweercellen in het lichaam non functioneel worden. Zonder behandeling gaat je afweersysteem niet meer werken en ben je vatbaar voor de kleinste ontstekingen en infecties. Na verloop van tijd kan een onbehandelde HIV infectie overgaan naar AIDS. Met medicatie (een pillen cocktail) kun je deze progressie voorkomen. HIV komt vaak voor bij MSM (mannen die met mannen seks hebben) en drugsgebruikers waarbij het via naalden verspreid wordt.

Hepatitis B is een SOA die kan voorkomen onder jongeren. Het kan symptoomloos verlopen (zonder klachten) of juist vervelende complicaties geven met uiteindelijk leverfalen. Het is daarom belangrijk om na onbeschermd seksueel contact jezelf te laten testen.

Dat doe je snel, gemakkelijk en anoniem bij Labplusarts.
Mocht de test positief zijn, dan krijg je aansluitend behandelmogelijkheden aangeboden. Je hoeft dus niet zelf nog een keer naar de huisarts om te vertellen dat je een SOA hebt. Een eventuele verwijzing wordt digitaal voor je aangemaakt na een gratis e-consult.

Nuchter testen?

Je hoeft niet nuchter te zijn. De bepaling kan in enkele gevallen langer dan 24 uur duren. Bij een positieve test kun je ons bellen indien je de mogelijkheden voor een behandeling wilt bespreken.

Hoe werkt het?

Professionele afname

Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.

 1. 1

  Vind de test die bij jou past

  Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.

 2. 2

  Kies een priklocatie

  Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.

 3. 3

  Laat je prikken

  Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.

 4. 4

  Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg

  Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.

Altijd een locatie in de buurt

Wanneer kiezen voor deze test?

Kies de SOA test wanneer:
 • Je onbeschermd seksueel contact hebt gehad in de afgelopen twee weken
 • Je afscheiding aan je geslachtsorgaan hebt
 • Je zichtbare afwijkingen aan je slijmvliezen of geslachtsorgaan hebt
 • Je gewaarschuwd bent door je partner die onbeschermd seksueel contact heeft gehad
 • Als je pijn bij het plassen hebt, pijn bij de seks of bloedverlies tijdens de menstruaties


Wanneer testen?

Bij klachten die hier zijn beschreven wordt het aangeraden om de test 14 dagen na onbeschermd seksueel contact te doen. Je krijgt een urinepotje of een vaginale swab thuis opgestuurd. Je kunt deze ook ophalen op onze kantoorlocatie in Utrecht.
De meting van het onderzoek bij SOA Compleet gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van SOA Compleet is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor SOA Compleet klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van SOA Compleet kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor SOA Compleet vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een SOA Compleet test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het SOA Compleet onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van SOA Compleet sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor SOA Compleet moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak voorSOA Compleet kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij SOA Compleet onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van SOA Compleet zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.

SOA Compleet

279,-
Validatie door artsen
Uitslag binnen: 24 - 72 uur
?
Spoed mogelijk
?
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Bloedprikken zonder verwijzing op 350+ locaties

Eenvoudig bloedprikken waar en wanneer het jou uitkomt.

Keuze uit meer dan 100 testen, mogelijkheid om eigen ideale test samen te stellen
Validatie door medisch team (BIG geregistreerde artsen)
Snel en begrijpelijke resultaten