Background

SOA Compleet

SOA Compleet

Bepalingen: HIV 1+2, Hepatitis B, Chlamydia, Gonorroe, Syfilis

Nuchter testen?

Je hoeft niet nuchter te zijn. De bepaling kan in enkele gevallen langer dan 24 uur duren. Bij een positieve test kun je ons bellen indien je de mogelijkheden voor een behandeling wilt bespreken.

SOA Pakket - Wat is het?

SOAs zijn infectieziekten die vooral, maar niet uitsluitend, door seksueel contact worden overgebracht: chlamydiasis, gonorroe, syfilis, infectie met humaan immunodeficiëntievirus (HIV), trichomoniasis, herpes genitalis, condylomata acuminata en pediculosis pubis (schaamluis).

Bij een positieve test hoort partnerwaarschuwing van de afgelopen 3-6 maanden. De partnerwaarschuwing zullen wij nooit zelf doen, maar is jouw eigen verantwoordelijkheid. Tevens zullen we bij een positieve HIV een doorverwijzing naar de internist regelen. Als je een behandeling wilt, hoef je dus ook niet meer langs te huisarts, maar kun je de verwijzing dan wel behandeling via ons krijgen.

Wat bepalen we?

Urine/Swab: Chlamydia en Gonorroe

Chlamydia is de meest voorkomende SOA onder jongeren in Nederland. De klachtenpresentatie en complicatie is verschillend bij mannen en vrouwen. Ook het bloedonderzoek verschilt. Bij vrouwen kun je een vaginale swab nemen, bij mannen gaat het via urine onderzoek. Chlamydia is een bacterie die je kunt aantonen met de PCR methode. Dit gebeurt in het laboratorium.

Symptomen mannen: in 50% van de gevallen zonder klachten, bij klachten pijn bij het plassen, met name in de ochtend. Daarnaast pijn in de balzak en waterige/pusachtige afscheiding.
Symptomen vrouwen: 90% heeft geen klachten. Klachten zijn pijn of een branderig gevoel bij het plassen, afscheiding. Pijn of bloedverlies bij seksueel contact en bloedverlies tussen de menstruaties. Pijn in de onderbuik komt ook voor. Een gevreesde complicatie kan uiteindelijk tot infertiliteit leiden.

Gonorroe is een van de meest voorkomende SOA onder jongeren in Nederland en geeft vrijwel altijd klachten bij mannen. De klachtenpresentatie en complicaties zijn echter verschillend bij mannen en vrouwen. Ook het (bloed)onderzoek verschilt. Bij vrouwen kun je een diep vaginale swab afnemen, bij mannen gaat het via de gonorroe SOA urine onderzoek waarbij de eerste straal opgevangen wordt. Er is dus geen sprake van een bloedtest voor deze SOA. Bij mannen zie je vaak een geelgroene pussige afscheiding, genaamd ‘de druiper’. Bij vrouwen komt vaak toegenomen vaginale afscheiding voor.

Serologie: HIV, Hepatitis B en Syfilis

Syfilis wordt ook wel lues genoemd. Syfilis is een bacterie waarvan we het beloop indelen in vier stadia; primaire, secundaire, latente en tertiaire syfilis. Bij het primaire stadium zie je een pijnloos wondje op je geslachtsorgaan. Bij veel mensen vecht het lichaam tegen de bacterie, maar er blijft altijd wat achter. De syfilis infectie kan binnen 6 – 12 weken overgaan naar het secundaire stadium. Hierbij kan de bacterie alle organen in het lichaam bereiken, ook het centrale zenuwstelsel, we noemen het dan neuro-syfilis. Neuro-syfilis treedt vaak in het tertiaire stadium op. Hierbij kan de gehele afweer van het lichaam verzwakt worden waardoor je vatbaarder bent voor andere ziekten. Een latente fase kan ook voorkomen, hierbij is de bacterie aanwezig, maar zijn er geen klachten.

HIV is een virale infectie waar nog geen praktische genezing voor mogelijk is. Eenmaal geïnfecteerd, duurt het maanden voor de eerste klachten ontstaan. Het virus zorgt namelijk dat de afweercellen in het lichaam non functioneel worden. Zonder behandeling gaat je afweersysteem niet meer werken en ben je vatbaar voor de kleinste ontstekingen en infecties. Na verloop van tijd kan een onbehandelde HIV infectie overgaan naar AIDS. Met medicatie (een pillen cocktail) kun je deze progressie voorkomen. HIV komt vaak voor bij MSM (mannen die met mannen seks hebben) en drugsgebruikers waarbij het via naalden verspreid wordt.

Hepatitis B is een SOA die kan voorkomen onder jongeren. Het kan symptoomloos verlopen (zonder klachten) of juist vervelende complicaties geven met uiteindelijk leverfalen. Het is daarom belangrijk om na onbeschermd seksueel contact jezelf te laten testen.

Dat doe je snel, gemakkelijk en anoniem bij LabPlusArts.
Mocht de test positief zijn, dan krijg je aansluitend behandelmogelijkheden aangeboden. Je hoeft dus niet zelf nog een keer naar de huisarts om te vertellen dat je een SOA hebt. Een eventuele verwijzing wordt digitaal voor je aangemaakt na een gratis e-consult.

Wanneer kiezen voor deze test?

Kies de SOA test wanneer:
  • Je onbeschermd seksueel contact hebt gehad in de afgelopen twee weken
  • Je afscheiding aan je geslachtsorgaan hebt
  • Je zichtbare afwijkingen aan je slijmvliezen of geslachtsorgaan hebt
  • Je gewaarschuwd bent door je partner die onbeschermd seksueel contact heeft gehad
  • Als je pijn bij het plassen hebt, pijn bij de seks of bloedverlies tijdens de menstruaties


Wanneer testen?

Bij klachten die hier zijn beschreven wordt het aangeraden om de test 14 dagen na onbeschermd seksueel contact te doen. Je krijgt een urinepotje of een vaginale swab thuis opgestuurd. Je kunt deze ook ophalen op onze kantoorlocatie in Utrecht.

Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie van uitslag door een arts
  • Uitslag doorgaans binnen 48 uur
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online