Sex hormone bindend globuline (SHBG) Bloedtest

Bepalingen: SHBG

Sex hormone bindend globuline (SHBG) en de waarde ervan in het bloed

Sex hormone bindend globuline, of SHBG, is een cruciaal eiwit in ons lichaam dat een sleutelrol speelt in het reguleren van de hoeveelheid testosteron en andere hormonen in ons bloed. Het helpt bij het transporteren van deze hormonen in een inactieve vorm door het lichaam, waardoor het een essentiële factor is in ons endocriene systeem.

Wat is SHBG?

SHBG staat voor "Sex Hormone Binding Globulin", een eiwit dat door de lever wordt geproduceerd en in staat is om zich te binden aan geslachtshormonen zoals testosteron en oestrogeen. Wanneer SHBG zich bindt aan deze hormonen, worden ze inactief, wat betekent dat ze niet kunnen binden aan receptoren en hun gebruikelijke effecten in het lichaam niet kunnen uitoefenen.

SHBG waarde: Wat is normaal?

De normale SHBG-waarden kunnen variëren afhankelijk van leeftijd, geslacht en andere individuele factoren. Over het algemeen wordt een bepaalde range als normaal beschouwd, maar het is cruciaal om dit met een medische professional te bespreken, aangezien de normale waarden kunnen verschillen.

SHBG te laag: symptomen en oorzaken

Een te lage SHBG-waarde kan leiden tot symptomen die verband houden met een overmaat aan actieve geslachtshormonen, zoals testosteron. Dit kan leiden tot symptomen zoals hirsutisme (overmatige haargroei) bij vrouwen of versnelde spiergroei en agressie bij mannen. Een laag SHBG-niveau kan ook wijzen op bepaalde gezondheidsaandoeningen, zoals insulineresistentie of polycysteus ovariumsyndroom (PCOS). In het volgende deel zullen we dieper ingaan op hoe SHBG interageert met testosteron, de impact van veranderende SHBG-niveaus en hoe SHBG-tests worden uitgevoerd.

Interactie tussen SHBG en Testosteron

SHBG speelt een cruciale rol in de regulering van testosteron, het primaire mannelijke geslachtshormoon, dat ook in kleinere hoeveelheden bij vrouwen aanwezig is. Wanneer SHBG-niveaus fluctueren, heeft dit directe gevolgen voor de hoeveelheid vrije testosteron in het bloed. Vrije testosteron is de actieve vorm van het hormoon die in staat is om in te werken op verschillende lichaamsweefsels. Een afname van SHBG kan leiden tot een verhoging van de hoeveelheid vrije testosteron, wat verschillende fysiologische effecten kan hebben.

SHBG Tests: Hoe worden ze uitgevoerd?

Een SHBG-test wordt meestal uitgevoerd met een bloedmonster om de hoeveelheid SHBG in het bloed te meten. Deze test is vaak onderdeel van een uitgebreidere hormonale evaluatie, vooral als er symptomen zijn die wijzen op een mogelijk hormonaal onevenwicht. Naast SHBG worden vaak ook de niveaus van totaal testosteron en vrij testosteron gemeten om een compleet beeld te krijgen van de hormonale status van een individu.

Impact van SHBG op Gezondheid

Veranderingen in de hoeveelheid SHBG kunnen aanzienlijke effecten hebben op het lichaam. Bij vrouwen, die vooral oestradiol (een vorm van oestrogeen) produceren, kan een verandering in SHBG-niveaus invloed hebben op de menstruatiecyclus en de vruchtbaarheid. Bij mannen kan een verandering in SHBG en dus in de beschikbaarheid van testosteron effect hebben op spiermassa, libido en botdichtheid.

Conclusie: Het belang van SHBG

Het belang van SHBG in het lichaam kan niet worden onderschat, gezien zijn rol in het transporteren en reguleren van geslachtshormonen. Een evenwichtige SHBG-waarde is essentieel voor de gezondheid en het welzijn, en afwijkingen kunnen wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen. Als u symptomen ervaart die kunnen wijzen op een hormonaal onevenwicht, is het raadzaam om met een gezondheidszorgverlener te spreken. Zij kunnen adviseren over de noodzaak van SHBG-tests of andere onderzoeken om de oorzaak van de symptomen te achterhalen en de juiste behandeling te bepalen.

In de meeste gevallen zijn de resultaten binnen 24 uur bekend.

Hoe werkt het?

Professionele afname

Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.

 1. 1

  Vind de test die bij jou past

  Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.

 2. 2

  Kies een priklocatie

  Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.

 3. 3

  Laat je prikken

  Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.

 4. 4

  Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg

  Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.

Altijd een locatie in de buurt

Wanneer kies je voor een SHBG onderzoek?

Dit SHBG bloedonderzoek wordt aangeraden wanneer:
 • Een testosteron onderzoek je symptomen niet helemaal kan verklaren
 • Bij symptomen zoals onvruchtbaarheid en verminderd libido bij mannen
 • Bij symptomen zoals een onregelmatige menstruatie en overmatige haargroei bij vrouwen


Waarom een SHBG test?

Soms is een testosteron bepaling niet voldoende om de symptomen te verklaren. In dat geval kan het verstandig zijn om te kijken naar hoeveel testosteron je lichaam gebruikt. Door middel van het SHBG bloedonderzoek kan dit goed onderzocht worden.

De meting van het onderzoek bij SHBG gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van SHBG is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor SHBG klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van SHBG kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor SHBG vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een SHBG test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het SHBG onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van SHBG sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor SHBG moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak voorSHBG kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij SHBG onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van SHBG zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.

SHBG

49,-
Validatie door artsen
Uitslag binnen: 24 - uur
?
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Bloedprikken zonder verwijzing op 350+ locaties

Eenvoudig bloedprikken waar en wanneer het jou uitkomt.

Keuze uit meer dan 100 testen, mogelijkheid om eigen ideale test samen te stellen
Validatie door medisch team (BIG geregistreerde artsen)
Snel en begrijpelijke resultaten