Background

PSA Prostaat

PSA Prostaat

Bepalingen: PSA

Bijzonderheden?

De uitslag van de PSA bloedtest duurt doorgaans 48 uur.
De PSA bloedtest meet een antigeen in het bloed. Een verhoging van het PSA in het bloed kan wijzen naar prostaatkanker. Echter, het PSA is ook verhoogd bij een ontsteking van de prostaat (prostatitis) en bij vergroting van de prostaat (benigne prostaat hypertrofie BPH). Een BPH is per definitie goedaardig. Er is dus (nog) geen sprake van prostaatkanker. PSA stijgt met de leeftijd, maar er zijn duidelijke grenzen beschreven voor PSA in het bloed.

Wat bepalen we bij het PSA bloedonderzoek?

Het PSA bloedonderzoek wordt alleen bij mannen uitgevoerd, omdat vrouwen geen prostaat hebben. De PSA waarde laat zien of er afwijkingen zijn aan de prostaat. PSA is een eiwit dat vrijwel exclusief door de prostaatcellen geproduceerd wordt. Een goede prostaatfunctie is nodig voor de bevochtiging van zaadcellen.

PSA: Prostaat Specifiek Antigeen Bloedtest

PSA komt in het bloed voor als vrij PSA (niet gebonden) en complex PSA. Dat is PSA gebonden aan een eiwit. In dit bloedonderzoek voor PSA meten we de totale hoeveelheid PSA. Dat is vrij PSA + complex PSA samen. Dus een bloedonderzoek PSA betekent een totaal PSA test in het bloed. We kunnen ook vrij PSA bepalen, omdat dit soms specifieker is voor de aanwezigheid van prostaatkanker. Bij mannen met prostaatkanker heeft onderzoek uitgewezen dat er minder vrij PSA in het bloed aanwezig is, vergeleken met complex PSA. Echter, voor het preventief screenen op prostaatkanker is de totale hoeveelheid PSA bepaling ook prima.

Een normale totaal PSA waarde bedraagt over het algemeen minder dan 4.0 µg/l (microgram per liter bloed). Echter, er zijn ook mensen met prostaatkanker en PSA tussen de 2,5 µg/l en 4,0 µg/l. Er zijn ook mannen die geen prostaatkanker hebben en een PSA hoger dan 4.0 µg/l hebben. Met andere woorden, de PSA bloedtest is geen diagnosticum, maar een screenende test.

Mocht de PSA waarde hoger zijn dan 10,0 µg/l, dan is de kans op prostaatkanker meer dan 65%. Pas bij een verhoogde PSA kun je aanvullend onderzoek doen. Vaak is dit een bioptie waarbij er met een naald een stukje prostaatweefsel verwijderd word. Dit stukje weefsel wordt door de patholoog bestudeerd.

In Nederland is er geen screening op PSA. In sommige andere landen wel. Dit komt vanwege de afweging tussen kosten van de screening en winst in levensverwachting.

Wanneer kiezen voor het PSA bloedonderzoek?

Kies het PSA bloedonderzoek alleen bij:
  • Plasklachten zoals verminderde straal of vaak kleine beetjes plassen
  • Mannen vanaf 40 jaar met plasklachten


Wanneer de PSA bloedtest doen?

Deze test is met name geschikt als eerste stap in de screening naar prostaatkanker. De kans om prostaatkanker te krijgen onder de 40 jaar is zeldzaam. Daarom wordt het aangeraden om deze test vanaf het 40ste levensjaar te doen bij plasklachten. Als preventief bloedonderzoek naar prostaatkanker wordt het in Nederland niet toegestaan als screening onderzoek.

Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie van uitslag door een arts
  • Uitslag doorgaans binnen 48 uur
Hulp nodig?

Bel naar 085-2006230 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online