Verhoogde PSA Waarde: Implicaties voor Prostaatgezondheid

Bepalingen: PSA

Uw Gids voor PSA en Prostaatgezondheid

Welkom op onze uitgebreide pagina over Prostaatspecifiek Antigeen (PSA) en het cruciale belang van PSA-testen voor het monitoren van prostaatgezondheid. PSA is een eiwit dat exclusief door de prostaatklier wordt geproduceerd, en de meting ervan biedt waardevolle inzichten in uw prostaatgezondheid, inclusief de vroege detectie van prostaataandoeningen.

Wat Is PSA?

PSA, of Prostaatspecifiek Antigeen, is een eiwit dat door de prostaatklier wordt aangemaakt. Het speelt een rol bij het vloeibaar houden van het sperma. Een kleine hoeveelheid PSA circuleert altijd in het bloed, maar verhoogde niveaus kunnen wijzen op prostaatproblemen, waaronder prostaatkanker, benigne prostaathyperplasie (BPH), of prostatitis.

De PSA Test: Een Cruciaal Onderzoek

De PSA-test is een bloedonderzoek dat de hoeveelheid prostaatspecifiek antigeen in uw bloed meet en is fundamenteel voor het vroegtijdig detecteren van prostaataandoeningen. Uw arts kan een PSA-test aanbevelen als deel van uw routine gezondheidscontroles, vooral als u symptomen heeft die wijzen op prostaatproblemen of als u een hoger risico op prostaatkanker loopt.

PSA Waarden: Een Diepgaande Kijk

 • Waarde PSA & Waarde PSA Prostaat: Deze termen refereren aan de concentratie van PSA in het bloed, uitgedrukt in nanogram per milliliter (ng/ml). Specifiek, de "waarde PSA prostaat" benadrukt het belang van deze meting in relatie tot prostaatgezondheid.
 • PSA Waarden per Leeftijd: Het is bekend dat PSA-niveaus stijgen met de leeftijd. Het vaststellen van normale waarden voor uw leeftijdsgroep is essentieel.
 • PSA Waarden Prostaat: Verschillende PSA-niveaus kunnen diverse aspecten van prostaatgezondheid onthullen. Het is belangrijk om te weten wat normaal is voor uw leeftijdsgroep en gezondheidstoestand.
 • PSA Waarde Te Hoog: Een PSA-waarde die hoger is dan het normale bereik voor uw leeftijd kan een indicatie zijn van prostaatproblemen, waaronder prostaatkanker.

Normale PSA Waarden per Leeftijdsgroep

PSA-waarden kunnen variëren per leeftijdsgroep. Hier is een algemene richtlijn:

 • 50 jaar en jonger: Een PSA minder dan 2.5 ng/ml wordt vaak als normaal beschouwd.
 • 70 jaar en ouder: Hogere PSA-niveaus kunnen normaal zijn, maar waarden boven 6.5 ng/ml kunnen nader onderzoek vereisen.

Verhoogde PSA Waarden en Wat Ze Betekenen

Een verhoogde PSA-waarde betekent niet automatisch dat u prostaatkanker heeft. Andere factoren, zoals prostaatontsteking, recente seksuele activiteit, of zelfs fietsen, kunnen uw PSA tijdelijk verhogen. Echter, consistent hoge of stijgende PSA-waarden kunnen een reden zijn voor verder onderzoek.

PSA en Prostaatkanker

Hoewel een verhoogde PSA-waarde een indicatie kan zijn van prostaatkanker, is het niet de enige factor die artsen gebruiken om een diagnose te stellen. Andere tests, waaronder een digitaal rectaal onderzoek (DRE) en mogelijk een prostaatbiopsie, kunnen nodig zijn om de aanwezigheid van kanker te bevestigen.

PSA-Waarde Uitzaaiingen

Bij patiënten met prostaatkanker kan een zeer hoge PSA-waarde wijzen op uitzaaiingen. Uitzaaiingen zijn tekenen dat de kanker zich heeft verspreid buiten de prostaat.

Het Belang van Regelmatige Screening

Regelmatige PSA-tests kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van prostaatproblemen, wat cruciaal is voor een effectieve behandeling. Bespreek met uw arts wanneer u moet beginnen met screenen en hoe vaak u getest moet worden, vooral als u tot een risicogroep behoort.

PSA Grading in Nederland

In Nederland wordt de PSA-test gebruikt als onderdeel van een uitgebreide beoordeling van de prostaatgezondheid. De interpretatie van PSA-waarden wordt gedaan in de context van uw algehele gezondheid, leeftijd, en risicofactoren.

Slotgedachten

Het begrijpen van uw PSA-waarden en wat ze betekenen kan essentieel zijn voor het handhaven van uw prostaatgezondheid. Regelmatige screening, in overleg met uw arts, kan vroegtijdige interventie mogelijk maken en bijdragen aan een betere gezondheidsuitkomst. Onthoud dat een verhoogde PSA-waarde niet altijd wijst op prostaatkanker, maar het is een belangrijke indicator die niet genegeerd moet worden. Neem vandaag nog contact op met uw arts voor meer informatie over PSA-tests en wat ze kunnen betekenen voor uw prostaatgezondheid. Uw welzijn is onze hoogste prioriteit, en door geïnformeerd te blijven, zet u een krachtige stap richting het behoud van uw gezondheid.

Bijzonderheden?

De uitslag van de PSA bloedtest duurt doorgaans 48 uur.

Hoe werkt het?

Professionele afname

Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.

 1. 1

  Vind de test die bij jou past

  Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.

 2. 2

  Kies een priklocatie

  Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.

 3. 3

  Laat je prikken

  Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.

 4. 4

  Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg

  Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.

Altijd een locatie in de buurt

Wanneer kiezen voor het PSA bloedonderzoek?

Kies het PSA bloedonderzoek alleen bij:
 • Plasklachten zoals verminderde straal of vaak kleine beetjes plassen
 • Mannen vanaf 40 jaar met plasklachten


Wanneer de PSA bloedtest doen?

Deze test is met name geschikt als eerste stap in de screening naar prostaatkanker. De kans om prostaatkanker te krijgen onder de 40 jaar is zeldzaam. Daarom wordt het aangeraden om deze test vanaf het 40ste levensjaar te doen bij plasklachten. Als preventief bloedonderzoek naar prostaatkanker wordt het in Nederland niet toegestaan als screening onderzoek.
De meting van het onderzoek bij PSA Prostaat gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van PSA Prostaat is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor PSA Prostaat klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van PSA Prostaat kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor PSA Prostaat vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een PSA Prostaat test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het PSA Prostaat onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van PSA Prostaat sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor PSA Prostaat moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak voorPSA Prostaat kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij PSA Prostaat onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van PSA Prostaat zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.

PSA Prostaat

69,-
Validatie door artsen
Uitslag binnen: 24 - uur
?
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Bloedprikken zonder verwijzing op 350+ locaties

Eenvoudig bloedprikken waar en wanneer het jou uitkomt.

Keuze uit meer dan 100 testen, mogelijkheid om eigen ideale test samen te stellen
Validatie door medisch team (BIG geregistreerde artsen)
Snel en begrijpelijke resultaten