Background

Prolactine

Prolactine

Bepalingen: Prolactine
Het gebruik van sommige medicatie kan de resultaten van dit onderzoek beïnvloeden. Dit kan de hoeveelheid prolactine verhogen of juist verlagen. Neem daarom bij twijfel altijd even contact met ons op.

Wat is prolactine?

Prolactine is een hormoon met het primaire doel om de melkproductie te stimuleren in de borstklieren. Dit hormoon zorgt er na de geboorte van het kind voor dat de melkproductie wordt gestart en in stand wordt gehouden. Bij mannen en niet zwangere vrouwen is de hoeveelheid van dit hormoon in het bloed dan ook normaal gesproken laag.

Wat bepalen we bij een prolactine bloedonderzoek?

Dit bloedonderzoek meet de hoeveelheid prolactine in het bloed. Dit onderzoek kan worden gedaan wanneer je last hebt van klachten die passen bij een verhoogde productie van prolactine. Denk hierbij aan melkafscheiding uit de tepels, hoofdpijn, onvruchtbaarheid of erectieproblemen bij mannen. Ook kan een prolactinetest vaststellen of er sprake is van een prolactinoom. Dit is een goedaardige tumor in de hypofyse.

Wanneer kiezen voor een prolactinetest?

Dit prolactine bloedonderzoek wordt aangeraden wanneer:
  • Er symptomen zijn van een prolactinoom, zoals hoofdpijn, verminderd zien, onregelmatige cyclus en/of melkuitvloed uit de borsten
  • Er sprake is van onvruchtbaarheid of een onregelmatige cyclus
  • Je als man last hebt van een verminderd libido, tepeluitvloed, onvruchtbaarheid en/of lagere testosteron waardes


Waarom een prolactine bloedonderzoek?

Aan de hand van een prolactinetest kan de arts onderzoeken of de klachten die je hebt worden veroorzaakt door een verhoogde productie van prolactine. Ook kan deze test worden gebruikt om te onderzoeken of er sprake is van een goedaardige tumor, een prolactinoom.


Waarom bloedonderzoek
Waarom Labplusarts?
  • Zonder doorverwijzing
  • Erkende laboratoria
  • Interpretatie van uitslag door een arts
  • Uitslag doorgaans binnen 48 uur
Hulp nodig?

Bel naar 085-2006230 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Hoe werkt het?

Bestel je test, kies je priklocatie en ontvang je uitslag online