Begrip van Prolactine: Essentiële Inzichten voor Uw Gezondheid

Bepalingen: Prolactine

Wat is Prolactine?

Prolactine is een cruciaal hormoon dat een significante rol speelt in het lichaam, vaak geassocieerd met de productie van moedermelk bij vrouwen na de bevalling. Echter, prolactine heeft meerdere functies die van belang zijn voor zowel mannen als vrouwen, waaronder de regulatie van het immuunsysteem en het metabolisme.

Prolactine Waarde: Normaal vs. Verhoogd

De prolactine waarde in het bloed kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals stress, slaap, lichamelijke activiteit en bepaalde medicijnen. Normale prolactine waarden verschillen tussen mannen en vrouwen. Bij vrouwen die niet zwanger zijn, liggen de waarden typisch tussen de 2 en 29 ng/ml, terwijl bij mannen de waarden doorgaans lager zijn. Een verhoogd prolactine niveau, bekend als hyperprolactinemie, kan verschillende oorzaken hebben, waaronder prolactinoom (een goedaardige tumor van de hypofyse), hypothyreoïdie, of het gebruik van bepaalde medicijnen. Symptomen van verhoogd prolactine kunnen variëren en omvatten onregelmatige menstruatiecycli bij vrouwen, onvruchtbaarheid, verminderd libido, en galactorroe (onbedoelde melkproductie).

Prolactine bij Mannen

Hoewel prolactine vaak geassocieerd wordt met vrouwen, is het hormoon ook belangrijk voor de gezondheid van mannen. Bij mannen kan een verhoogd prolactine niveau leiden tot symptomen zoals erectiestoornissen, verminderd libido, en zeldzaam, borstgroei.

Bloedonderzoek

Een bloedonderzoek is een eenvoudige en effectieve manier om de prolactine waarden in het lichaam te meten. Dit onderzoek wordt vaak aanbevolen wanneer er symptomen zijn die wijzen op een mogelijke verstoring van de prolactine niveaus, zoals problemen met vruchtbaarheid, menstruatie, of melkproductie. Voorbereiding op het onderzoek is minimaal, maar het is belangrijk om te weten dat bepaalde factoren, zoals stress of fysieke inspanning voor het testen, de resultaten kunnen beïnvloeden. Daarom wordt vaak aangeraden om voorafgaand aan het bloedonderzoek te rusten en stress te vermijden.

Symptomen van Prolactinoom

Prolactinoom, een veelvoorkomende oorzaak van verhoogd prolactine, is een goedaardige tumor van de hypofyse die overproductie van prolactine veroorzaakt. Symptomen kunnen variëren afhankelijk van de grootte van de tumor en de geslacht van de persoon. Bij vrouwen kunnen symptomen onregelmatige menstruaties of onvruchtbaarheid zijn, terwijl mannen vaak last hebben van verminderd libido of erectiestoornissen.

Behandeling van Verhoogd Prolactine

De behandeling van verhoogd prolactine hangt af van de oorzaak. Medicatie kan vaak de productie van prolactine verminderen en de symptomen verlichten. In sommige gevallen, zoals bij prolactinoom, kan een operatie noodzakelijk zijn. Het is cruciaal om een zorgvuldige diagnose te stellen om de meest effectieve behandeling te bepalen.

Conclusie

Prolactine is een essentieel hormoon met een breed scala aan functies in zowel mannen als vrouwen. Het begrijpen van de rol en de normale waarden van prolactine, evenals de symptomen en behandeling van verhoogd prolactine, is belangrijk voor het handhaven van een goede gezondheid. Als u symptomen ervaart die wijzen op een mogelijke prolactine onbalans, overweeg dan een prolactine bloedonderzoek. Raadpleeg altijd een gezondheidszorgprofessional voor een nauwkeurige diagnose en behandeling. Dit inzicht in prolactine biedt een basis voor het erkennen van de impact die dit hormoon kan hebben op uw gezondheid. Door aandacht te besteden aan uw lichaam en professioneel advies te zoeken wanneer nodig, kunt u stappen ondernemen om uw welzijn te waarborgen.

keywords: tijdens de zwangerschap mannen en vrouwen groot prolactinoom aanmaak van prolactine uitslag van het onderzoek minder zin meest voorkomende prolactine waardes per dag prolactine verhoogd prolactine waarde vrouw prolactine waarden vrouwbepaalde medicijnen vrouwelijke geslachtshormonen klachten van een prolactinoom prolactine man prolactine hormoon symptomenzin in seks prolactine in het bloed minder zin in seks kleiner dan een centimeter afgifte van prolactine prolactinoom is een goedaardige verhoogde waarden

Het gebruik van sommige medicatie kan de resultaten van dit onderzoek beïnvloeden. Dit kan de hoeveelheid prolactine verhogen of juist verlagen. Neem daarom bij twijfel altijd even contact met ons op.

Hoe werkt het?

Professionele afname

Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.

 1. 1

  Vind de test die bij jou past

  Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.

 2. 2

  Kies een priklocatie

  Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.

 3. 3

  Laat je prikken

  Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.

 4. 4

  Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg

  Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.

Altijd een locatie in de buurt

Wanneer kiezen voor een prolactinetest?

Dit prolactine bloedonderzoek wordt aangeraden wanneer:
 • Er symptomen zijn van een prolactinoom, zoals hoofdpijn, verminderd zien, onregelmatige cyclus en/of melkuitvloed uit de borsten
 • Er sprake is van onvruchtbaarheid of een onregelmatige cyclus
 • Je als man last hebt van een verminderd libido, tepeluitvloed, onvruchtbaarheid en/of lagere testosteron waardes


Waarom een prolactine bloedonderzoek?

Aan de hand van een prolactinetest kan de arts onderzoeken of de klachten die je hebt worden veroorzaakt door een verhoogde productie van prolactine. Ook kan deze test worden gebruikt om te onderzoeken of er sprake is van een goedaardige tumor, een prolactinoom.

De meting van het onderzoek bij Prolactine gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van Prolactine is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor Prolactine klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van Prolactine kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor Prolactine vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een Prolactine test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het Prolactine onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van Prolactine sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor Prolactine moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak voorProlactine kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij Prolactine onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van Prolactine zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.

Prolactine

55,-
Validatie door artsen
Uitslag binnen: 24 - uur
?
Spoed mogelijk
?
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Bloedprikken zonder verwijzing op 350+ locaties

Eenvoudig bloedprikken waar en wanneer het jou uitkomt.

Keuze uit meer dan 100 testen, mogelijkheid om eigen ideale test samen te stellen
Validatie door medisch team (BIG geregistreerde artsen)
Snel en begrijpelijke resultaten