Progesteron Bloedonderzoek

Bepalingen: Progesteron

Waarom deze test?

Het Progesteron bloedonderzoek wordt uitgevoerd om cruciale aspecten van de vrouwelijke reproductieve gezondheid te evalueren. Het wordt gebruikt om de eisprong vast te stellen en om tijdens de zwangerschap mogelijke complicaties zoals een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een vroege miskraam op te sporen.

Wat wordt er getest?

De progesteron test meet de concentratie progesteron in het bloed. Progesteron, hoofdzakelijk geproduceerd in de eierstokken en tijdens de zwangerschap in de placenta, speelt een cruciale rol bij het behoud van het baarmoederslijmvlies tijdens de zwangerschap en bij het voorbereiden van de baarmoederwand voor de innesteling van een bevruchte eicel. Tijdens de menstruatiecyclus wordt progesteron geproduceerd na de eisprong om de baarmoeder voor te bereiden op zwangerschap. De concentratie progesteron in het bloed varieert gedurende de cyclus en neemt significant toe tijdens de zwangerschap.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Bloed voor deze test wordt verzameld door middel van een standaard bloedafnameprocedure, waarbij een ader in de arm wordt geprikt met een holle naald. Het bloed wordt vervolgens opgevangen in een buisje en naar het laboratorium gestuurd voor analyse. Tijdens de bestelprocedure op onze website kan je een priklocatie kiezen en een afspraak maken.

Wanneer wordt deze test gedaan?

De test wordt gebruikt om te bepalen of een vrouw een eisprong heeft gehad. Dit wordt vastgesteld door de productie van progesteron in de tweede helft van de menstruatiecyclus te meten. Een verhoogde concentratie progesteron duidt op een eisprong. Het wordt ook gebruikt om het verloop van de zwangerschap te monitoren, waarbij abnormale progesteronwaarden kunnen wijzen op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een mogelijke miskraam.

Wat betekent de uitslag?

De interpretatie van de progesteronconcentratie is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder geslacht, leeftijd en de fase van de menstruatiecyclus of zwangerschap. Afwijkingen van de normale waarden kunnen wijzen op diverse gezondheidsproblemen, zoals ovulatiestoornissen, zwangerschapscomplicaties of hormonale afwijkingen.

 • Progesteron betekenis tijdens de menstruele cyclus: De concentratie progesteron (uitgedrukt in nmol/l) volgt een vast patroon gedurende de menstruatiecyclus, met een piek in de luteale fase. Afwijkingen van dit patroon kunnen duiden op ovulatiestoornissen.
 • Progesteron bij vruchtbaarheidsonderzoek: Een passende progesteronconcentratie op dag 21 van de menstruatiecyclus suggereert een succesvolle eisprong.
 • Progesteron tijdens zwangerschap: Een progesteron tekort tijdens de vroege zwangerschap kan wijzen op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een miskraam. De hoeveelheid progesteron stijgt tijdens de zwangerschap en abnormaal hoge niveaus kunnen duiden op meerlingzwangerschappen.

Nog vragen?

Ons medisch team heeft de informatie over deze test met veel zorg samengesteld in samenwerking met diverse laboratoria. Bij vragen zijn we bereikbaar op ons telefoonnummer of per e-mail contact@labplusarts.nl

Zie hierboven

Hoe werkt het?

Professionele afname

Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.

 1. 1

  Vind de test die bij jou past

  Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.

 2. 2

  Kies een priklocatie

  Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.

 3. 3

  Laat je prikken

  Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.

 4. 4

  Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg

  Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.

Altijd een locatie in de buurt

productDescription.additionalInfo.progesteron
De meting van het onderzoek bij Progesteron gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van Progesteron is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor Progesteron klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van Progesteron kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor Progesteron vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een Progesteron test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het Progesteron onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van Progesteron sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor Progesteron moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak voorProgesteron kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij Progesteron onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van Progesteron zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.

Progesteron

66,-
Validatie door artsen
Uitslag binnen: 24 - uur
?
Spoed mogelijk
?
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Bloedprikken zonder verwijzing op 350+ locaties

Eenvoudig bloedprikken waar en wanneer het jou uitkomt.

Keuze uit meer dan 100 testen, mogelijkheid om eigen ideale test samen te stellen
Validatie door medisch team (BIG geregistreerde artsen)
Snel en begrijpelijke resultaten