Post-Covid Syndroom Basis

Bepalingen: Hb, MCV, IJzer, BSE, Kreatinine, eGFR, Trombocyten, 25-OH Vitamine D

Bij een doorgemaakte infectie met covid-19 (het coronavirus), spelen onder andere de volgende fysieke klachten een rol:

 • Longklachten, zoals droge hoest, niezen en keelpijn
 • Ernstige functionele achteruitgang door immobilisatie tijdens de ziekte. Denk aan symptomen zoals spierzwakte, conditieverlies en moeheid en ondervoeding bij ouderen.Ondervoeding kan ook komen als gevolg van reuk- en smaakverlies waardoor het eetlust vermindert aanwezig is.
 • Post IC-syndroom komt met name voor bij ernstig doorgemaakte covid-19 infecties waarbij opname op de IC noodzakelijk was.
Daarnaast spelen na een doorgemaakte coronavirus infectie een combinatie van deze fysieke, cognitieve en psychische klachten een rol. Andere klachten die voorkomen zijn decubitus (huiddefecten door frictie van huid met een ander materiaal), longbeschadiging (corona obstructieve longziekte (COLD)), angst en neuromusculaire afwijkingen.

Gericht op deze klachten hebben we twee post-covid syndroom bloedonderzoek pakketten samengesteld. Bij het basis post-corona syndroom pakket kijken we naar de aanwezigheid van resten van infectie, nierstatus en kijken we naar het bloed zelf of daar verklaringen te vinden zijn voor klachten zoals moeheid.Bij het uitgebreide post-corona syndrom pakket kijken we daarnaast ook naar conditieniveau van het hart, of er actief spierafbraak plaats vindt door het meten van spierafbraak producten en de voedingsstatus.

Post-corona syndroom bloedonderzoek bepalingen

Moeheid: Hemoglobine, MCV, trombocyten en IJzer

Hiermee testen we voor een veelvoorkomende oorzaak van vermoeidheid, namelijk bloedarmoede oftewel anemie. Bloedarmoede zorgt met name voor moeheid en jezelf slap en futloos voelen. Dit zijn klachten die vaak na een doorgemaakte coronavirus infectie voorkomen. Er bestaan echter veel verschillende soorten van bloedarmoede. We maken een onderscheid in macrocytair anemie, normocytair anemie en microcytair anemie door te kijken naar de MCV. De MCV is dus een manier om alvast te zoeken naar de oorzaak. Een bloedonderzoek bloedarmoede bevat dus altijd de Hb-waarde en de MCV-waarde. Wanneer vermoeidheid aan de orde is na een doorgemaakte infectie met het coronavirus en de oorzaak ligt bij een verlaagde hemoglobine, dan kan er goed en adequaat behandeld worden. IJzer wordt standaard meegeprikt omdat dit de meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede is.Een lage ijzergehalte kan komen door een gestoorde voedingspatroon, zoals na infectie met covid. Tenslotte nemen we ook de bloedplaatjes (trombocyten) mee. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen die overlijden aan covid-19 veel stolling hebben doorgemaakt.

Infectiestatus: BSE

BSE staat voor bezinkingssnelheid van het bloed en is een marker voor een ontsteking of infectie in het lichaam. Als vuistregel geldt, hoe hoger de bezinking, hoe ernstiger de infectie. Voel je je ziekjes na een doorgemaakte coronavirus infectie? Wil je weten of je aan het herstellen bent? Dan is deze bepaling een adequate bepaling om snel inzicht te krijgen in je ziekteprogressie of herstel. Bij eennormale bezinkingssnelheid kan een acute en/of een chronische ontsteking nagenoeg worden uitgesloten.

Nierfunctie: Kreatinine & eGFR

Bij een post-coronasyndroom pakket nemen we ook de nierfunctie mee. De nierfunctie bereken je met de kreatinine waarde. Dit is een afbraakproduct van spieren en van de eiwit metabolisme. In de meeste gevallen komt kreatinine op een constante snelheid vrij, tenzij er problemen zijn met bijvoorbeeld de spierafbraak en/of spieropbouw. Dit zien we bijvoorbeeld na een veranderde voedingsstatus, zoals het geval is bij een post-covid infectie (een doorgemaakte covid infectie).De nierfunctie drukken we uit in de eGFR, oftewel de estimated GFR, de glomerulaire filtratie ratio. De reden dat kreatinine gebruikt kan worden voor het nierfunctie bloedonderzoek, is omdat het vrijwel onveranderd door de nieren gaat. Alle afgebroken kreatinine wordt uitgeplast en er wordt vrijwel geen kreatinine weer opgenomen door het reabsorptie systeem.

Vitamine: Vitamine D

Bij een post-coronasyndroom pakket nemen we ook de vitamine D mee. Uit recent onderzoek is gebleken dat de vitamine D waarden bij overleden covid patienten verlaagd is. Door tijdig hierop te testen, kunnen we de vitamine D gehalte van het bloed in kaart brengen. Zo kunnen we tijdig ingrijpen met supplementen.

De hartfunctie, spierfunctie en voedingsstatus bepalingen horen bij de uitgebreide post-covid syndroom bloedonderzoek
Post-covid syndroom bloedonderzoek uitgebreide pakket

Nuchter testen?

Je moet voor deze bloedtest nuchter zijn.

Hoe werkt het?

Professionele afname

Zelftests geven niet altijd betrouwbare consistente resultaten. Daarom kiest Labplusarts ervoor dat de testen professioneel worden afgenomen op een priklocatie. We hebben dit zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt.

 1. 1

  Vind de test die bij jou past

  Informatie over diverse gezondheidsonderwerpen en een helder overzicht van ons uitgebreide testaanbod. Via de website krijg je op een gemakkelijke manier inzicht in welke test voor jou van toepassing kan zijn. Heb je assistentie nodig bij het maken van een keuze of wil je een eigen pakket samenstellen? Neem gerust contact met ons op.

 2. 2

  Kies een priklocatie

  Wij nemen de testen af op 350+ locaties in Nederland, zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Tijdens het bestelproces kies je eenvoudig jouw priklocatie en na betaling kan je een afspraak maken. Kies dus waar en wanneer het jou uitkomt.

 3. 3

  Laat je prikken

  Tijdens jouw afspraak wordt door een van onze medisch professionals jouw sample afgenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium jouw sample onderzocht.

 4. 4

  Een echt betrouwbaar resultaat met begrijpelijke uitleg

  Omdat jouw sample professioneel is afgenomen is het resultaat consistent. De uitslag van jouw onderzoek wordt beoordeeld door een van onze eigen artsen en voorzien van een gedegen advies. We vinden het belangrijk dat jij begrijpt wat het resultaat voor jou betekent. Hier zorgen we voor door uitleg te geven over het onderzoek en de betekenis van jouw waarde.

Altijd een locatie in de buurt

Wanneer kiezen voor deze test?

Kies het post-covid infectie bloedonderzoek pakket basis wanneer:
 • Je een algemene bloedonderzoek screening wilt voor post-coronavirus symptomen
 • Je vermoeidheidsklachten hebt die kunnen passen bij bloedarmoede door het coronavirus
 • Je het coronavirus hebt gehad, maar aanhoudende klachten blijft hebben.


Wanneer testen?

Bij klachten die hier zijn beschreven wordt het aangeraden om eenmalig deze test te doen. Bij uitslagen waar het vermoeden op orgaanschade aannemelijk wordt, kan er gekeken worden voor vervolgonderzoeken voor specifiek dat orgaan.
De meting van het onderzoek bij Post-Covid Syndroom Basis gaat via ISO-gecertificeerde laboratoria. De nauwkeurigheid van een testmethode wordt uitgedrukt in o.a. specificiteit en sensitiviteit. Maar het belangrijkste is dat de uitslagen onderling tussen huisartsen en ziekenhuizen geïnterpreteerd en geaccepteerd worden. Dit is het geval bij onze veneuze afnames. De onderlinge acceptatie zal niet altijd aanwezig zijn door een mogelijk verminderde betrouwbaarheid bij een capillaire afname.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie. Sommige locaties doen de analyse zelf en andere aandacht dat uit aan een ander lab.
De interpretatie van Post-Covid Syndroom Basis is niet altijd gemakkelijk en moet worden gezien in het brede plaatje, samen met een anamnese en lichamelijk onderzoek. Bij het adviesgedeelte van de arts wordt rekening gehouden met de hulpvraag waarin je alvast kunt uiteenzetten wat jouw klachten zijn, anders worden de uitslagen geinterpreteerd in samenhang met de andere resultaten. Mocht het nodig zijn, kan de arts bellen om te vragen naar lichamelijke afwijkingen. Zelf hoef je de uitslagen niet in te interpreteren omdat er altijd advies en toelichting van de arts volgt.
Indien de uitslagen van het onderzoek voor Post-Covid Syndroom Basis klinisch significant afwijkend zijn, neemt de arts telefonisch contact op. Indien je niet bereikbaar bent, krijg je een e-mail. Hier staat een advies en een toelichting bij de afwijkende uitslagen en wat je daaraan kunt doen. Als je een recept of verwijzing nodig hebt, kunnen wij daarmee helpen.
De kosten van Post-Covid Syndroom Basis kun je vinden op de productpagina. Afhankelijk van je verzekering en de aanvullende pakketten kun je deze kosten voor Post-Covid Syndroom Basis vergoed krijgen. Onderzoeken voor een IVF behandeling worden bijvoorbeeld vaak vergoed. Na je bestelling krijg je een factuur die je kunt aanleveren bij je verzekering.
Het bestelproces is makkelijk. Een Post-Covid Syndroom Basis test of de onderzoeken die je wilt kun je toevoegen in je winkelwagen. In stap twee vul je de gegevens in en reken je af. Vervolgens krijg je een e-mail ter bevestiging en kun je naar een priklocatie toe. Nadat je geweest bent, krijg je de uitslagen van het Post-Covid Syndroom Basis onderzoek in jouw Portal.
Wij zijn certified-ready volgens de NEN 7510 en 7512 normen voor veilige gegevensoverdracht in de zorg. De Portal is beveiligd met twee- factor authenticatie. Jouw gegevens zijn daarnaast ook versleuteld opgeslagen. De uitslagen van Post-Covid Syndroom Basis sturen wij zonder toestemming niet op aan derden, ook niet aan je huisarts zonder jouw stemming.
Het bloedonderzoek voor Post-Covid Syndroom Basis moet plaatsvinden op een van de priklocaties die wij beschikbaar stellen. Op bepaalde locaties is het mogelijk dat een prikster langs komt bij je. Dit kun je tijdens het afrekenen aangeven. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om thuis langs te komen.
Een afspraak voorPost-Covid Syndroom Basis kun je gemakkelijk maken na je bestelling in jouw Portal. Je kunt vrijwel dagelijks terecht in alle grote steden van Nederland. In de kleine steden kun je bepaalde dagen terecht. Op bepaalde locaties is het ook mogelijk dat je in het weekend terecht kunt.
Bij Post-Covid Syndroom Basis onderzoek is een interpretatie van de arts of een toelichting inbegrepen. De toelichting houdt rekening met de hulpvraag die je na de bestelling kunt opgeven in jouw Portal.
Voor bloedonderzoeken maken wij altijd gebruik van een veneuze afname. Dit is de gouden standaard voor bloedafname. Vrij verkrijgbare testen, zoals een vingerprik test maakt gebruik van de capillaire route voor bloedafname. Deze geven niet altijd dezelfde resultaten en de nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe, waar en met welke techniek de afname geschied. Het voordeel is natuurlijk wel dat de test makkelijker en minder pijnlijk af te nemen is.
Je kunt altijd afrekenen met iDeal en creditcard (VISA, Mastercard en Amex). Hierbij zit ook Apple Pay inbegrepen. Op de priklocatie kunnen de priksters geen contante betaling accepteren.
De resultaten van Post-Covid Syndroom Basis zijn op jouw verzoek deelbaar met jouw huisarts. Echter, dit kun je zelf ook makkelijk regelen door het downloaden van de uitslag in PDF formaat. Omdat we gebruik maken van de vergelijkbare testmethodens als de huisarts, zijn de uitslagen onderling uitwisselbaar en vergelijkbaar zodat vergelijkingen goed kunnen worden gemaakt.

Post-Covid Syndroom Basis

119,-
Nuchter zijn
?
Validatie door artsen
Uitslag binnen: 24 - uur
?
Spoed mogelijk
?
Hulp nodig?

Bel naar 085-0043917 voor advies of chat via Whatsapp

Bloedonderzoek zonder verwijzing
Bloedprikken zonder verwijzing op 350+ locaties

Eenvoudig bloedprikken waar en wanneer het jou uitkomt.

Keuze uit meer dan 100 testen, mogelijkheid om eigen ideale test samen te stellen
Validatie door medisch team (BIG geregistreerde artsen)
Snel en begrijpelijke resultaten